Yoğurt kesilmesi nasıl olur? yoğurtlu veya yumurtalı çorba terbiyesi çorba piştikten sonra yapılır ve tahmini bir 5 dk. içinde altı kapatılır. eğer yapılan terbiye kaynayan çorbanın suyu azar azar ilave edilerek ayrı bir kapta yavaş yavaş ısıtılmaz da bir anda kaynar çorbaya dökülürse çorba kesilir.
Çorba kesilirse ayrı bir kapta tekrar un ve yoğurt karışımı yapın. Az miktarda yaptığınız bu karışımı ılıştırarak çorbaya ekleyin. Yavaş yavaş kısık ateşte karıştırın. Böylece çorbanın düzeldiğini göreceksiniz.
Sıvı Yağ Eklemek. Hazırladığınız çorbayı ocağa almadan önce içerisine 1 çorba kaşığı kadar sıvı yağ ekleyebilirsiniz. Bu çorbanızın kesilmesini önleyecektir.
Yoğurtlu terbiye soğuk, çorba aşırı sıcaksa çorbanın kesilmesi kadar normal hiçbir şey olamaz. Isı farklılıkları da kesilmeler yaşamanınızın başlıca nedenlerinden biri. Bir de terbiyenin tamamını birden çorbaya ilave etmek var ki o yapılan en büyük hatalardan.
Asidik madde içeriği fazla olan sütler kaynatma esnasında kesilir. Dolayısıyla sütün kaynatma esnasında kesilmesi sütteki bakteri sayısının çokluğuna, sütün sağımdan sonra uzun süre bekletildiğine veya sütün sağım koşullarının kötü olduğuna delalet eder. Kesilmiş bir sütten yoğurt yapmak olanaksızdır.
İlgili 39 soru bulundu
Tutmayan yoğurdu tekrar mayalama
Fırınınızı 75 dereceye ayarlayın, sütünüzü 1 saat fırında bekletin. Hemen fırından çıkartmayın, soğumasını bekleyin. Soğuyan yoğurdunuzu buzdolabına kaldırdıktan sonra, yoğurdunuzun çok güzel bir kıvamda olduğunu göreceksiniz ve işte yoğurdunuz hazır!
Sütlü terbiyenin içinde, bir su bardağı süt ve bir yumurta sarısı vardır. Yoğurtlu terbiyede ise, bir yumurta sarısı, bir yemek kaşığı un ve bir yemek kaşığı yoğurt vardır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey, her terbiyenin içinde yumurta oldudur. Terbiyenin kesilmesinin nedeni işte bu yumurtadır.
Çoğu zaman yoğurdun kesilmemesini sağlar. Yayla çorbasını yumurtasız yapacaksanız yoğurt ve un karışımı tencereye ekledikten sonra çorbanın kesilmemesi için sürekli karıştırmalısınız.
Bu çorbada en önemli nokta çorbaya tuzun eklenme zamanı. Unutmayın içinde yoğurt, süt, yumurta olan çorbalara tuz mutlaka çorba kaynadıktan sonra eklenmelidir ve hemen çorba karıştırılarak tuz çorbanın içinde eritilmelidir. . .
Bu durumda yapılacak birkaç şey var ve çorbayı geri döndürmek mümkün. Çorba kesilirse ayrı bir kapta tekrar un ve yoğurt karışımı yapın.
Eğer çorbanız çok sulu olduysa ayrı bir tavada yağ ve unu kavurup kıvamını koyulaştırabilir ya da çorbanızı bir süre daha kaynatabilirsiniz. Böylelikle çorbanın içindeki fazla su buharlaşacaktır.
Yayla çorbası TDK'ya göre "Yoğurt, un, yumurta sarısı, yağ vb. maddelerle pişirilen çorba." iken yoğurt çorbası "yoğurt, nane, pirinç ve yağ karışımıyla hazırlanan bir çorba türü." Oysa, bu sayfada açıklandığı üzere pirinç yayla çorbasında yer almalıdır.
Çorbayı pişireceğiniz tencereye 2 su bardağı yoğurt, 1,5 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı limon suyu ekleyip pürüzsüz bir kıvama gelene kadar karıştırın.
Sütün kesilme ihtimalini düşürmek için tuzunu da çorbanın altını kapattıktan sonra ekleyin. Sütlü veya kremalı çorbalara servis sırasında limon sıkılmayacağı da aklınızda bulunsun.
Yayla çorbanızı içine hiç yumurta koymadan, uzun uzadıya terbiye hazırlamadan yapabilir, afiyetle yiyebilirsiniz. Nice kesilmeyen, kıvamı hayranlık uyandıran çorbalarınıza. Her içişinizde bizi hatırlamanız dileklerimizle.
Yumurtasız Unsuz Yayla Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır? Pirincimizi bol suda orta ateşte yumuşayana kadar haşlayıp süzüyoruz. Tenceremize yoğurt ve soğuk su ilave ederek karıştırıyoruz. Yüksek ayarda çorbamız kaynayana kadar sürekli karıştırıyoruz.
Üzerine 1 su bardağı yoğurt ve 3 yemek kaşığı dolusu un ekleyin. Tenceredeki malzemeleri çırpıcı yardımı ile iyice karıştırın. Tarifte kullandığım su bardağı ölçüsü 200 ml dir.
Karıştırma kabında yumurta sarısı, un ve yoğurt boza kıvamında koyu bir kıvam alacak şekilde çırpılır. Terbiyenizi çorbaya katarken çorbanın kısık ateşte olması önemlidir. Karışım yoğurt içerdiğinden yoğurdun kesilmemesi için çorbadan bir kepçe alınarak terbiye ile karıştırılır ve çorbaya öyle ilave edilir.
Not: Yoğurt çorbasına nişastalı ve kekikli pişirmek yayla köylülerinden öğrendiğim bir yöntem, çorbaya kıvam kazandırıyor, ölçüsünden fazla koymayın çorbanızı pelteleştirir. Tarifte arzu ederseniz kuru nane de kullanabilirsiniz.
hepsinde olmasa da bazı çorbalarda oluşur bu tabaka. görüntüsü hoş olmasa da mucizevi bir işlevi vardır bu tabakanın: sıcak içilmesi evla olan çorbanın hava ile temasını engelleyerek soğumasını geciktirmek.
Yoğurt ve suyu çalkalayıp ayran gibi yapıyoruz ocağa alıp kesilmesini bekliyoruz. İyice kaynayınca tane tane olduğu zaman ocağı kapatıp biraz ılındıktan sonra süzeğe koyuyoruz . Suyunu döküp kesiğini alıyoruz.
Tutmayan veya ekşimiş yoğurt mesela... Kısık ateşte ısıtmaya başlayın (yoğurdunuz susuzsa bir bardak süt de ekleyebilirsiniz), ara ara karıştırın. Bir tutam tuz ekleyin; fokur fokur kaynamayacak. Yeşil suyu ayrılıp içinde beyaz parçalar, pıhtılar oluşacak.
Eğer daha fazla mayalanırsa yoğurt sulanır ve daha sıvı bir hal alır. Mayalandıktan sonra yoğurdun dinlenmesi için 1 gün buzdolabında bekletilebilir. Bu sayede daha kıvamlı bir yoğurt haline gelecektir” diyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri