- Para kazanmak için çalışmak gerektiğinin bilincinde olunması, - Örümcek fobisi olan bir kişinin, örümcek olması muhtemel ortamlara girmemesi, - Başını okşatan köpeğe şeker verilmesi sonucunda, köpeğin şeker almak için başını okşatmak istemesi gibi örnekler edimsel koşullanmaya verilecek örneklerdendir.
Edimsel davranışlar ise, bilinen bir uyarıcıya bağlı olmayan ve organizma tarafından oluşturulan davranışlardır. Bu tür davranışlar kendiliğinden ortaya çıkar ve sonuçları tarafından kontrol edilir. Örneğin; çocukların yürümeyi ve konuşmayı öğrenmeleri gibi davranışları edimsel koşullanmadır.
Edimsel koşullanma (İng: "Operant Conditioning"), olumlu veya olumsuz sonuçların bir kişinin davranışlarında meydana getirdiği değişikliklere odaklanan bir öğrenme sürecidir. Bir davranışı güçlendirmek veya azaltmak için "pekiştirme" veya "cezalandırma"ya odaklanır.
Edimsel koşullanma, organizmayı ödüle götüren ya da cezadan kurtaran bir davranışın yapılmasını öğrenmektir. Organizma, yaptığı tepkinin başarıya götürmesi sonucunda o davranışın bir iş yaptığı şeklinde bağ kurarak öğrenmeyi gerçekleştirir.
İlgili 38 soru bulundu
EDİMSEL KOŞULLANMA VE EĞİTİME YANSIMALARI
Pekiştireç hangi davranışın arkasından verilirse, o davranışın ortaya çıkma sıklığını artırır. Örneğin sınıfta söz almak istediğini göstermeden, arkadaşlarının sözünü keserek konuşan bir öğrenci, öğretmen tarafından dinlenirse, öğrenci bu tür davranışları tekrar edecektir.
EDİMSEL KOŞULLANMA SÜRECİ VE TEMEL İLKELERİ
Edimsel koşullanmanın temeli olan bu deneyden çıkarılan sonuç; “Davranışın sonuçları tarafından kontrol edildiği ve olumlu sonuçlanan (pekiştirilen) davranışların devam ettiğidir. “ Bu sonuç aynı zamanda edimsel koşullanmanın temel ilkesidir.
Edimsel koşullanmada organizmanın kendiliğinden yaptığı davranışların koşullanmasıdır. Kendiliğinden ödevini yapan Faymanur'a babasının 20 Tl vermesi edimsel koşullanmadır. Dikkat ederseniz eğer kendiliğinden yapıyor. Gençay'a bayramda el öptü diye 10TL para verilmesi de bir edimsel koşullanmadır.
Tepkisel koşullanma otonom sinir sistemi tarafından yönetilen davranışlarla (salya salgılama, kalp atışı, heyecanlanma, terleme gibi duysal refleksif tepkiler) ilgili iken, edimsel koşullanma istemli kaslarla yapılan bilinçli ve istekli davranışlarla ilgilidir.
Klasik Koşullanma Ve Edimsel Koşullanma Farkı
Zihinsel çaba sonucu öğrenme gerçekleşmiştir. Pavlov'un klasik koşullanmasında hiçbir şey yapmadan (köpek hiç çaba sarf etmeden eti alıyordu) ödüle kavuşuluyordu. Edimsel koşullanmada ise organizma ödül almak ya da cezadan kaçmak için bir şey yapmak zorundadır.
Organizmaya koşullu tepki yerleştikten sonra aynı sistem içersinde yapılan çalışmalarla başka bir koşullu uyarıcıya karşıda koşullanmanın sağlanmasıdır. Örneğin; zil- et- salya şartlanmasında zilden önce başka bir nötr uyarıcı (ışık) verilirse, köpek bu uyarıcıya karşı da şartlanmaktadır.
İlkokula başlayan bir öğrencinin zaman içinde not ile başarı beklentisinin eşleşmesi sonucu sınav kâğıdını gördüğünde heyecanlanması ya da kaygılanması da koşullu tepkiye örnek olarak verilebilir.
Edimsel koşullanma açısından, iki tür sonuç vardır: pekiştirme ve ceza. Bunlarında iki türü vardır; pozitif ve negatif.
Davranışçı Öğrenme Kuramı Koşullanmayı Nasıl Ele Alır? Davranışçı öğrenme kuramına göre; öğrenme veya diğer bir deyişle davranış edinimi, klasik ya da edimsel koşullanma ile gerçekleşebilir.
Edimsel koşullanmada davranışın gelişim hızını ve gelişen davranışın sönmeye, diğer bir deyişle davranışın belli süreden sonra pekiştirilmeme durumunda azalmasına karşı olan hassaslığını pekiştirmenin nasıl ve ne sıklıkla yapıldığı belirler. Pekiştirmenin ne sıklıkta olacağını ise pekiştirme tarifeleri belirler.
Edimsel davranış
yapılan ve çevrede bir şekilde değişikliğe yolaçan davranıştır.
Deney grubunda istenen veya istenmeyen davranışlar sonucunda ödül veya ceza verilmesi edimsel koşullanma ile alakalıdır. Psikoloji biliminde klasik koşullanma denince akla gelen ilk isim Rus fizyolog İvan Pavlov'dur.
Koşullanma ile öğrenmenin edimsel ve klasik olmak üzere iki türü vardır.
Organizmanın başlangıçta nötr(etkisiz) olan bir uyarıcıya tepki vermeyi öğrenmesidir.
Yani edimsel koşullanmada önemli olan nokta davranış ve onun sonuçlarıdır.
Crespi Etkisi Örnekleri
Belirli bir saat ders çalışan çocuğunuza çikolata vereceğinizi söylediğinizde çocuğunuz daha fazla çikolata yiyebilmek için daha fazla ders çalışmak isteyecektir. Bu crepsi etkisidir ve çocuğunuzun performansında artış gözlenir.
eğer davranış o anda pekiştirilmezse bu davranış yakın zamanda sönecek ve tekrar yapılmayacaktır. örneğin; babasından sürekli harçlık isteyen bir çocuğa eğer belirli bir süre hiç harçlık vermezseniz çocuğun harçlık isteme davranışlarında bir azalma görülecektir.
1. tip ceza
Cezanın amacına ulaşma, yani organizmanın istenmeyen davranışını ortadan kaldırma ihtimali düşüktür. Örneğin, hırsızlık yapan bir kişiye, hırsızlık yağtığı için hapis cezasının verilmesi.
Edimsel koşullanmada önemli olan davranış ve onun sonuçlarıdır. Skinner'e göre pekiştirmenin organizmaya istenen davranışı kazandırmada, davranışı biçimlendirmede, sonuç olarak kişilik gelişiminde önemli bir yeri vardır. organizmayı olumlu yönde etkileyen uyarıcılara pekiştireç denir.
Olumsuz pekiştirme ise, olumsuz bir uyaranın ortamdan çekilmesidir. Olumsuz pekiştireçler genellikle hoş değildir ve birey, istenmeyen durumdan kurtulmak/kaçınmak için istendik davranışı yapma eğilimi içerisine girer. Organizmaya rahatsızlık veren uyarıcılardan oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri