Tatlı olarak yine meşhur
Edirne'de çok fazla tatlı çeşidi olmamasına rağmen, şehrin lezzet simgesi haline gelmiş ve en az ciğercileri kadar bol, şekerci dükkanları da bulunuyor. Bu şekerciler, Acıbadem kurabiyesi, bademli Edirne kurabiyesi, kişniş şekerleri, deva-i misk helvası, lokum ve dillere destan Edirne badem ezmesi satıyorlar.
Edirne'nin beyaz peyniri bütün Türkiye'de ünlüdür. Edirne'nin en ünlü ürünlerindendir. Bölgede sütün bol ve kaliteli olması ve işlenen sütün peynir olarak soğuk hava depolarında uzun süre kalmasıyla Edirne Peyniri tam yağlı ve lezzetli olarak ününü bütün dünyaya duyurmuştur.
Meyve sabunculuğu Türk Kültüründe, Edirne'ye özgü bir sembol olarak özgün bir yer edinmiştir.
İlgili 27 soru bulundu
Tarihi Türk mutfağının meşhur yiyeceklerinden olan gerdan tatlısı, Edirne'ye has yöresel lezzetler arasında ön plana çıkmaktadır. Kuru erik, tarçın, yer fıstığı, kuru kayısı, kuru fındık ve kuru badem ile hazırlanan tatlı, sevilen lezzeti ile oldukça fazla tercih edilmektedir.
Edirne deyince akla gelenlerden biri de geleneksel Türk yağlı güreş turnuvasıdır. Olimpiyatlardan sonra dünyanın en eski spor organizasyonu olarak gösterilen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri her sene haziran sonu ila temmuz başında Edirne Sarayiçi'nde düzenlenir.
Edirne'nin başlıca yöresel yemekleri arasında; Tava Ciğeri, Ciğer Sarma, Piyaziye, Mutancana, Elbasan Tava, Mamzana, Kandilli Mantı, Zerde, Gerdan Tatlısı ve Zirva yer almaktadır. Türkiye mutfağı açısından da popüler olan Tava Ciğeri, Edirne yöresine ait bir yemektir.
Hardaliye; asma yaprağı, hardal tohumu ve üzüm kullanılarak hazırlanan Trakya'ya özgü, yöresel bir içecektir. Kırklareli'de de rastlayabileceğiniz bu içeceğin patenti alınarak milli içecek haline getirilmesi hedeflenmektedir.
Tarihi sabunculuk, eski önemini yitirse de günümüzde hediyelik eşya sektörünün en gözde ürünleri arasında yer alıyor. Kokulu sabun üretiminin tek merkezi olan Edirne'de, hediyelik eşya mağazalarının vitrinlerini meyve şeklinde, rengarenk sabunlar süslüyor.
Şehrin simgeleri başta olmak üzere çeşitli hediyelik eşyaların bulunduğu Edirne'de ekonomik açıdan uygun fiyatlarla hediye alınması mümkündür. Edirne denilince akla gelen hediyelik eşyalar arasında buzdolabı magnetleri, Edirne peyniri, kavala kurabiyesi, mis sabunu, Edirne kari ve aynalı süpürge bulunmaktadır.
Yüzyılda Roma İmparatoru Hadrianus (117-138) tarafından yeniden kurulunca, onun adına izafeten şehre Hadrianopolis adı verilmiştir. İslâm kaynaklarında ise Hadrianopolis, "Edrenos" ve Edrenabolu" olarak kaydedilmiştir. Fethi hazırlıkları ve planları Edirne sarayında yapılmıştır.
Vedat Milor katıldığı TGRT haber canlı yayınında anket hakkında bilgi verirken,kendi tercihinin Edirne tava ciğeri olduğunu belirtti ve anketi yapma amacının eğlenceli bir format ve gastronomi değerlerini korumak olduğunu kaydetti.
Keşan, Türkiye'nin Trakya Bölgesi'nde yer alan ve denizcilik faaliyetleri konusunda gelişmiş bir ilçedir. Edirne şehrine bağlı olan Keşan, Trakya yemekleriyle de ünlüdür. Bölge temiz denize sahip olmasıyla da birlikte pek çok balık yemeklerinin de tercih edildiği yerlerdendir.
Ovaları çok bereketlidir.Tarla tarımı çok gelişmiştir. Tahılda buğday, sanâyi ürünlerinde şekerpancarı ve ayçiçeği ön sırayı alır. Meyvecilikte, kavun, karpuz yetiştiriciliği ve bağcılık ileridir.
Haliyle Edirne temel olarak çok kültürlü, çok dinli ve çok renkli Avrupai bir şehir olarak tanımlanabilir.Kent merkezi küçük olduğu için her yere yürüyerek ulaşılabiliyor. Şehrin merkezinden yürüyerek ulaşımın mümkün olmadığı noktalara ise minibüs ve otobüslerle kısa sürede varılabiliyor.
Buğday, pirinç, ayçiçeği, şekerpancarı, fasulye, susam, kolza, domates, patlıcan, pırasa ve lahana ilde yetiştirilen başlıca tarım ürünleridir.
Edirne'de yer alan başlıca gezilecek yerler arasında Enez Kalesi, Bayezid Köprüsü, Edirne Büyük Sinagogu, Selimiye Camii, Üç Şerefeli Cami ve Karaağaç Tren Garı bulunmaktadır. Şehir merkezinden 80 kilometre uzaklıkta yer alan Enez Kalesi, her yıl yüz binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir.
Bu lezzet Trakya'nın bereketli topraklarından geliyor. Burada yetişen hayvanlar, bereketli nehirlerden akan sulardan içip kenarındaki otlardan beslenerek yetişiyor. O yüzden ince kesilmiş lezzetli bir tava ciğeri Edirne'de yiyebilirsiniz."
Edirne'nin meşhur tava ciğerini en sevilen ve beğenilen, en iyi mekânlarda yemek için önerilerimize mutlaka göz atın. Çok eski mekânlar arasında yer almasa da lezzetli ciğerleriyle kısa zamanda sevilen Aydın Tava Ciğer, 1998'den beri hizmet veriyor.
Edirne denince ilk akla gelen yer Selimiye Camii, Osmanlı tarihinin en yetenekli mimarı, Sinan'ın ustalık eseri. Selimiye Camii, 550 milyon akçe harcanarak 400 kalfa ve 14 bin işçiyle sürdürülen yaklaşık yedi yıllık bir mesai neticesinde, 14 Mart 1575 tarihinde ibadete açılmış.
Edirne'nin ve aynı zamanda Osmanlı Döneminin simgesi olan cami; 1569-1575 yılları arasında II. Selim'in emriyle yaptırılmıştır.
İstanbul denince akla öncelikle Ayasofya Camii, Sultanahmet Camii, Yeni Camii, Süleymaniye Camii, Fatih Camii, Galata Kulesi, surları, Topkapı Sarayı, Kız Kulesi, Galata Köprüsü, Yerebatan Sarnıcı, Prens Adaları, kıyılarında boylu boyunca uzanan Dolmabahçe Sarayı, Çırağan Sarayı, Beylerbeyi Sarayı gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri