Keşkül sütlü tatlılar arasında en sevilenlerin başında gelir. Osmanlı saray mutfağında da yer aldığı bilinen, yapımı artık anonimleşmiş bu lezzetli sütlü tatlıya Trakya mutfağında özellikle esnaf lokantalarının menülerinde çokça rastlıyoruz.
Keşkül, Anadolu'da çoğunlukla abdal, kalenderi veya bektaşi dervişleri tarafından kullanılmıştır. Mevlevilikte dilenmek ve sadaka istemek genelde hoş görülmese de özellikle gezgin mevlevi dervişlerinin keşkül kullandığı bilinir.
Keşkül derviş çantasıdır. Dervişlerin bellerine iple bağlı olan bir kase vardır ve buna da keşkül denir. Gurur ve kibri yenmek adına dilenmeye mecbur edilen dervişlerin kendilerine verilen yiyeceği koydukları kabın adıdır keşkül.
Keşkül; Osmanlı mutfağından günümüz mutfağına kadar gelmiş bir tatlıdır. Süt ile yapılan, içerisindeki toz badem sayesinde hoş kokulu ve güzel bir aromaya sahip olan geleneksel bir sütlü tatlıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Keşkül kelimesi Türkçe'de "dilencilerin ve kalenderi dervişlerin taşıdığı kâse" anlamına gelir. Farsça kaşkūl كشكول z "dilencilerin ve kalenderi dervişlerin taşıdığı kâse" sözcüğünden türetilmiştir.
Kerebiç beyaz bir kaymağın içinde yatan, içi fıstık ya da cevizle dolu, irmikten yapılmış, içli köfteye benzeyen bir tatlıdır. Beyaz kaymak olmaksızın da yenen bu tatlıya mamul denilir. Yapımında kullanılan beyaz köpüğü oluşturan çöven kökü nedeniyle kerebiç, alışılmışın dışında bir lezzete sahiptir.
Bitter çikolatanın tadını ve rengini yoğun olarak hissedebileceğiniz bir tatlı tarifi krem şokola. Yumuşacık kıvamı ve yoğun kakao oranı onu benzersiz kılıyor. Sıcak yaz günlerinde kaşık kaşık yeniyor, krem şanti ile süslenirse kendini daha iyi hissediyor.
Önce ilk sıcaklığının çıkmasını bekleyin. Ardından buzdolabına alarak dinlendirin. Servis etmeden önce üzerlerini badem ve file Antep fıstığı ile süsledikten sonra soğuk olarak servis edin, işte bu kadar!
Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen keşkül tarifi, Türk sofralarının vazgeçilmez tatlıları arasında yer alıyor. Sütlü tatlılar arasında en sevilen lezzetlerden bir tanesi olan keşkül; süt, şeker, nişasta, pirinç unu, Hindistan cevizi ve badem tozu gibi malzemelerle yapılmaktadır.
Zira bademin, şekerin verdiği enerji herkes tarafından bilinmektedir. Bir Osmanlı tatlısı olan keşkülün orijinal tarifinde pirinç unu yerine sübye şerbeti kullanıldığı bilinmektedir. Aynı zamanda oldukça doyurucu ve tok tutan bir özelliğe sahip olması önemli avantajlarındandır.
Toz şeker, pirinç unu ve toz bademi derin bir tencereye aktarın. Sütü ekleyin ve bir çırpıcı yardımıyla karıştırıp tüm malzemelerin pürüzsüzce birleştiğine emin olun. Orta-kısık ateşte devamlı olarak karıştırarak kıvamı hafifçe koyulaşıncaya dek yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Krema kıvamına geldiğinde ocaktan alın.
Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte biraz daha pişirilir ve ocaktan alınır. Keşkül, önceden hazırladığınız kaselere boşaltılır ve soğumaya bırakılır. Oda sıcaklığına ulaşan keşkül kaseleri, kabuğu soyulmuş badem ve dövülmüş fındık ile süslenir.
Gluten , Glikoz-Fruktoz şurubu ve Koruyucu katkı içermez.
Krem Şokola - 63,00 TL - Tatlılar.
Derin bir tencereye süt, şeker, yumurta sarısı ve elenmiş un, nişasta, kakao karışımını koyup pürüzsüz olana kadar karıştırın. Tencereyi ocağa alın ve koyulaşana kadar karıştırarak pişirin. Pişen kremayı ocaktan alın içine sürülebilir çikolata kreması ve bitter çikolatayı ekleyip mikserle çırpmaya başlayın.
Sütün üzerine 1 çay bardağı un, 3 yemek kaşığı kakao ve 1 çay bardağı toz şeker koyun. Daha sonra karışım üzerine 1 adet yumurta sarısı ekleyin. Bütün harcı çırpıcı yardımı ile iyice karıştırın. Supangle harcını ocak üzerine alıp, koyu bir kıvam alana kadar sürekli karıştırarak, pişirin.
Eker Keşkülün 100 gramında 159 kcal kalori, ayrıca 1 Kase yani 150 gram Eker Keşkülde 239 kalori bulunmaktadır. Eker keşkül; çok fazla rafine şeker içerdiğinden dolayı kan şekerini çok hızlı yükseltir ve çabuk acıktırır.
6 su bardağı sütün 5 bardağı tencereye alınır, toz şekeri ilave edilir. Ocağın altı kısık açılır. Süt ısınırken, ayrılan 1 bardak süt derin bir kaseye koyulur, içine yumurta sarısı, un ve mısır nişastası ( mutlaka mısır nişastası olmalı) ilave edilip çok iyi karıştırılır. Öğütülmüş badem de içine ilave edilir.
Ilındıktan sonra dolaba kaldırın, İyice soğuduktan sonra antep fıstığı, hindistan cevizi veya tarçınla süsleyerek servis yapın.
Kocakarı gerdanı; Rize, Samsun ve Trabzon başta olmak üzere Türkiye'nin Karadeniz bölgesine özgü bir tatlı türüdür.
İzmir Gerdan tatlısı İzmir'e ait bir tatlıdır. İçinde erik, kuru kayısı, tarçın, fıstık ve badem bulunur.
Kerebiç beyaz bir kaymağın içinde yatan, içi fıstık ya da cevizle dolu, irmikten yapılmış, içli köfteye benzeyen bir tatlıdır. Beyaz kaymak olmaksızın da yenen bu tatlıya Ma'amoul denilir. Yapımında kullanılan beyaz köpüğü oluşturan çöven kökü nedeniyle kerebiç, alışılmışın dışında bir lezzete sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri