Konumlandırıldığı arterlerde, başlangıç ve bitiş noktalarından geçen araçların ortalama hız bilgilerini hesaplayarak, hız sınırını aşan araçları tespit eder. Belirli bir koridorda hız ölçümü yapabilme özelliği ile noktasal hız ölçüm sistemlerinden farklıdır.
Yerli tasarım ve üretim olan, birçok fonksiyonu üzerinde barındırması açısından dünyada ilk olan Mobil EDS araçları; Park İhlali, Duraklama İhlali, Emniyet Şeridi İhlali, Hız İhlali Tespitleri ve Olay Yönetimi gibi pek çok uygulamayı gerçekleştiriyor.
Özellikle Polis, Jandarma vb. diğer mobil trafik ekiplerince kullanılabilecek sistem aynı zamanda EDS (Elektronik Denetleme Sistemleri) altında en önemli unsurlardan biri olan 'Anlık Hız Tespit Sistemleri' başlığı altında rahatlıkla kullanılabilmektedir.
Artık Elektronik Denetleme Sistemi, saatte 70 kilometre hızla giden binek otomobillere ceza kesemeyecek. Aynı yolda binek otomobil dışında kalan tüm araçlarda ise hız limiti 50 kilometre olarak kalacak. Diğer taraftan, 50 kilometreyi geçen araçlara EDS'nin flaş çakmasına rağmen ceza uygulanmayacağı öğrenildi.
EDS Trafik Radarları, 800 metre hatta yol düzse 1000 metre mesafeye kadar hız ölçümü yapabiliyor. Bildiğimiz trafik radarlarıysa 3000 metreye kadar arabanın hızını ölçüyor.
İlgili 28 soru bulundu
Elektronik denetleme sistemi, birçok Avrupa ülkesinden sonra Türkiye'de de uygulanmaya başladı. Hız ihlali yapan ve kırmızı ışıkta geçen arabaların fotoğrafı çekilir. Daha sonra plaka üzerinden adres tespiti yapılır.
Günümüzde pek çok işlemde olduğu gibi araç trafik cezası sorgulama işlemi de e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. T.C. kimlik numaran ve e-Devlet şifren ile Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sekmesine ulaşarak trafik cezası sorgulama işlemini tamamlayabilirsin.
Hız sınırının %10'una kadar olan aşımlarda ceza kesilmemekte. Ceza kesilmesi için hız sınırının %10'dan fazla ihlal edilmesi gerekmektedir. Elektronik Denetle Sistemi (EDS); trafiğin doğru şekilde akması, kazaların engellenmesi, can ve mal kaybının önlenmesi için geliştirilmiş bir denetleme sistemidir.
EDS Trafik Radarları, 800 metre hatta yol düzse 1000 metre mesafeye kadar hız ölçümü yapabiliyor.
İlk noktadan giriş yapan aracın hız ve zaman bilgisi çekilen araç görüntüsü ile birlikte saklanır, araç ikinci noktadan çıkış yaptığı anda aynı bilgiler tekrar alınır ve kat edilen mesafe, iki nokta arasında alınan zamana bölünerek ortalama hız tespit edilir.
Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
Ortalama hız tespiti için genellikle 10 kilometrelik bir mesafe belirlenir. Bu mesafe, iki nokta arasındaki uzaklık olarak belirlenir ve trafik yoğunluğuna, yol şartlarına ve diğer faktörlere göre değişebilir.
EDS'ler gece görüşlü yüksek çözünürlükte uzak mesafeleri görebilen lenslere sahip özel kameralara sahiptir. Kamera ile alınan dijital görüntü üzerinde görüntü işleme yapılarak aracın plakası belirlenir. Hız kontrolü aynı kamera ile yapılabileceği gibi ek radar sensörleri ile de yapılabilmektedir.
Yani motorları arkadan görüyor. Benim tespit edebildiklerim bunlar, mutlaka başka ters kameralar da vardır. Emniyet şeridindeki kameraların çoğu geliş istikametine bakıyor. Yani motorları önden görüyor.
Eds sistemi 90 ve üstü araçlara flash patlatıp sisteme alsa dahi kameralardan eleme yapılıyor ve hızınız (otomobil için) 110KM altı ise ceza gelmiyor.
EDS, kural ihlali yapan araçların sensörler aracılığı ile tespiti sonrası, görüntü işleme yazılımları ile aracın plakasının tespit edilerek ilgili kanunda öngörülen cezaya tabii tutulmasını kapsar. EDS sistemi tüm şehir içi trafikte denetim boşluğundan oluşabilecek kural ihlallerinin önüne geçmek için tasarlanmıştır.
EDS sistemi trafikte yapılan ihlaller konusunda caydırıcı elbette. Bu sistem beyaz ışık teknolojisiyle çalışıyor. Bu şu demek; bu sayede gece karanlığında bile net görüntü elde etmek ve plaka tespiti yapmak mümkün.
EDS kameraları, hız ihlali yapan aracı iki açıdan fotoğraflıyor. Sistem, ilk olarak aracın kameraya yaklaşırken önden, daha sonra da arkadan fotoğrafını çekiyor.
Konumlandırıldığı noktalarda, kırmızı ışık ihlallerini otomatik olarak tespit eder ve ihlal anının dijital kanıtlarını oluşturur. Yüksek çözünürlüklü kameralar sayesinde düşük ışık koşullarında bile ihlalin net görüntüsü alınır.
Emniyet şeridini ihlal etmenin cezası bin 823 TL'den 4 bin 64 TL'ye çıkarıldı. Yine EDS sistemleri tarafından sıkça tespit edilen bir diğer kural ihlali ise takip mesafesine uymamadır. Takip mesafesine uymamanın cezası 196 TL'den 436 TL'ye çıkarıldı.
Hız koridoru artık E-5''te
EDS sisteminin ilk kameraları E-5 karayolunda Bahçelievler ve İncirli mevkiine yerleştirildi. Sistem sadece ceza kesilmesi için değil aynı zamanda trafik yoğunluğunun daha önceden tespit edilmesi için de kullanılacak. Yeni sistemle EDS''ye yaklaşan sürücünün hızını düşürmesi yeterli olmuyor.
Trafik'te aybaşından itibaren EDS kameraları 7/ 24 saat hizmette, Özellikle kent içi kavşaklar, şehir girişleri ve önemli görülen yollarda bulunan EDS kameraları her şeyi kayıt ediyor.
EDS ile kural ihlali yaptığı belirlenen sürücülere çeşitli para cezaları veriliyor. Ortalama hızı aşana 235, trafik ışıklarının bulunduğu yerlerdeki ofset tarama bölgesini geçene 108, tramvay yoluna girene 108, dönüş yasağına uymayana 108 ve emniyet şeridini ihlal edenlere 235 lira ceza kesiliyor.
Ceza tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde ilgili yerlere başvurulması ve dava sonucunda haklı olunması durumunda iptal gerçekleşebilir. Durum hem trafik denetim ekipleri hem de EDS tarafından yazılan ceza için geçerlidir.
Radar cezaları, 3-7 gün arasında e-Devlet sistemi üzerinde görülebiliyor. Turkiye.gov.tr sayfası üzerinden giriş yaparak “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” bölümünden kesilen cezaya ulaşabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri