Bu hız = 220-yaşınızdır. Yani 45 yaşında iseniz maksimum kalp hızınız 220-45= 175 olacaktır. Kalp ve akciğer sağlığı açısından en iyi yarar, egzersiz sırasında kalbinizin hızı maksimum kalp hızının %50'si ile %75'i arasında ise alınır.
Yürüyüşte nabız hızı ne olmalı? göre bu hesaplama şöyle yapılır: (220 - yaş) x 0.65 ile (220 - yaş) x 0.75 arası. Bu kişinin yürüyüş sırasında nabzı 120-140 arasında olmalıdır.
Yetişkinlerde nabız sayısı, kişinin fiziksel olarak dinlenmiş ve ruhsal olarak sakin olduğu bir dönemde dakikada 60–100 arasında olmalıdır. Sporcularda kalp hızı daha düşük olabilir ve dakikada 40–60 arası olması normal kabul edilir.
Efor testi ne kadar sürer sorusunun cevabı '10-15 dk'dır' şeklinde verilebilir. Bununla birlikte, efor testi normal değerleri HR değerine göre 60-100 arasında olmalıdır.
Sağlıklı ve yetişkin kişilerde normal nabız hızının dakikada 60-100 aralığında olması ideal nabız değeri olarak kabul edilir. Düzenli egzersiz ve sporunu yapan kişilerde ise bu değer 45-60 aralığında da olabilmektedir. Anormal oranda düşük ya da yüksek nabız, bazı hastalıkların haberci olabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Nabız Yüksekliği: Nabız yüksekliği nabzın standart ölçümlerinin üstüne çıkması ile olur. Nabzın 50 ile 70 arasında olması en normal ölçüm olarak kabul edilir. Nabzın 85 ve üzerinde olması ise nabzın yüksekliği 120, 130, 140, 150 veya 160 olduğunda kalp krizi riski de artış gösterir.
Kişinin kalp atış hızının dakikada sınır olarak kabul edilen 100'den 140'ın üstüne çıkması kalp çarpıntısı (taşikardi) olarak ifade edilir. Kalp çarpıntısı esnasında kalp çok fazla attığı için tüm hücrelere ihtiyaç duyduğu kan ve oksijeni sağlayamaması sebebiyle zamanla tehlikeli bir duruma dönüşebilir.
Burada amaç kalbe giderek artan yük getirmek ve kalp hızını yaşınıza göre göre belirlenen maksimum kalp hızının (220 – yaş formülü ile hesaplanan) % 85' ine ulaşılıncaya kadar devam etmektedir. Bu çerçevede egzersiz süresi yaşınıza ve efor kapasitenize göre değişecektir. Ortalama süre yaklaşık 8- 10 dakikadır.
Dinlenme halinde çekilen EKG'nin kalbi zorlayarak çekilmesine efor testi denir. Efor testi, hastada tıkayıcı kalp damar hastalığı olup olmadığını belirlemek için yapılır.. Hastaya efor sarf ettirerek kalbi belirli bir atım hızına ulaştırıp kan akımında bir sorun olup olmadığı gözlemlenir.
Efor testi acil durumlarda değil daha çok kalp damarlarındaki yavaş oluşan ciddi darlıklarda, ileri tetkik gerekip gerekmediğini anlamak için yol göstericidir. Efor testi iki şekilde uygulanabilir: Eforlu EKG (Elektrokardiyografi) Stres EKO (Ekokardiografi) (Eforla veya ilaçlı)
Normal tansiyon: 120/80 mmHg'nın altında olmalıdır. Hipertansiyon (yüksek tansiyon): 140/90 mmHg'nın üzeridir. Tansiyonu 120-139/80-89 mmHg arasında olan insanlar, önlem alınmazsa, yıllar içerisinde hipertansiyon hastası olurlar.
100'ün üzerine çıktığında taşikardi durumu tarifliyoruz. Ancak 100-120 seviyeleri çoğunlukla önemsiz değerlerlerdir ve bu değerler çoğunlukla kansızlık, guatr ve anksiyete-heyecan kaynaklıdır. Gerçek çarpıntı dediğimizde nabzın çoğunlukla dakikada 150-160'ın üzerinde olmasını görüyoruz.
BMP, kısacası nabız hızı demektir ve halk arasında da böyle bilinir. Nabız, bpm nedir sorusunun en kolay cevabı, kalbin 1 dakika içinde kaç defa kasılıp gevşediğidir. Bu sayı, el bileği, şakak, kasık gibi bölgelerden ölçülebilen bir sayıdır.
Normalde kalp atış hızı 60 ile 100 arasındadır. Düzenli spor ya da sürekli egzersiz yapanlarda kalp atış hızı bir dakikada 60'ın altında olabilir. Ancak 50'nin altı kabul edilmez bir durumdur. Ancak 100'ün üzerindeki değer normal dışıdır.
1–10 yaş dönemi içerisinde ki çocuklarda 70–120 arası, 11–17 yaş arasındaki çocuk ve ergenlerde dakika içerisinde 60–100 arası, 17 yaş ve üstü genç ve yetişkinlerde dakika içerisinde 60–100 arası, Sporcularda 40–60 arası olması normal kabul edilir.
İdeal nabız yetişkinlerde istirahat halindeyken 60-100 atıştır.
EKG çekiminden sonra kişiler sonuca e-Nabız üzerinden ulaşabilir. Bunun için e-Nabız sistemine giriş yapmak ve bilgilerini doğru bir şekilde girmek gerekecektir. Bununla birlikte hastanede çekilen EKG sonucu sistem üzerinde karşınızda belirecektir.
Efor testi hekimlerin gözetiminde oldukça basit şekilde yapılan testlerden biri olsa da, bu testin güvenilirliği oldukça yüksektir. Her yaştaki kişiye uygulanabilecek bir testtir. Genel sağlık durumunun iyi olması yeterli olacaktır. Bunların haricinde bir kriter aranmamaktadır.
Bilindiği gibi normalde egzersiz ile (yürüme, koşma vs) kan basıncı herkeste yükselir. Onun için tansiyon normalde istirahatte ölçülür. Bununla birlikte normal tansiyonu olan bireylerde efor sırasında aşırı kan basıncının yükselmesi, ileride kalıcı hipertansiyon çıkabileceğinin işareti olabilir.
Efor Testi, kişiye belli kriterlere uygun şekilde egzersiz yaptırılarak kalp iş yükünün arttırılması ve bu yüklenme esnasında kalp kasının beslenmesinde yetersizliğe yol açabilecek bir kalp damar hastalığının olup olmadığının araştırılmasıdır.
Test sırasında EKG`de ST segmentinde çökme olması, tipik göğüs ağrısının oluşması, hipotansiyon gelişmesi gibi bazı durumlarda pozitif sayılan bu testten sonra BT ve/veya kateter anjiografi gibi daha ileri bir tetkikle koroner kalp hastalığı tanısı kesinleştirilir.
Atriyal Fibrilasyon özellikle ileri yaş gurubunda en sık görülen ritm bozukluğudur. Kalp kulakçığının dakikada 300-600 arasında atmasına verilen isimdir. Uzun süre tedavi edilmediği takdirde Kalp Büyümesi yetmezliğine götürür.
Fakat ventriküler taşikardi söz konusu olduğu zaman kalp atış hızı dakika da 200 - 250 atıma kadar çıkabilmektedir. Kalbin bu kadar hızlı atması sonucunda ventriküllere yeteri kadar kan dolmaz, buna bağlı olarak ciddi sağlık problemleri ortaya çıkabilmektedir.
Ritim bozukluğunun tanısı göğüs bölgesine yerleştirilen elektrotlar vasıtası ile kalp aktivitesinin değerlendirilebilmesini sağlayan EKG ile konulur. Elektrokardiogram olarak isimlendirilen bu tetkik kalp atımı sırasında oluşan elektrik akımını ve zamanını ölçmeyi sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri