Siber saldırı riskini tamamen ortadan kaldıramasanız da, siber saldırılara karşı korumanızı düzenli olarak gözden geçirmek için önlemler alabilirsiniz. İşletmenizin tamamen güvende olmasını sağlamak için siber güvenlik politikalarınızı gözden geçirin ve yazılımları, sistemleri ve sunucuları düzenli olarak kontrol edin.
Verilerinizi şifreleyin: Siber güvenlik tehditlerinden korunmanın en basit ancak etkili yöntemlerinden biri de veri şifrelemedir. Özellikle günümüz dünyasındaki esnek çalışma ortamı ve sisteme telefon, tablet gibi cihazlarla uzaktan erişme imkânı, şifrenin önemini daha da artırıyor.
Siber güvenlik; bilgisayarları, sunucuları, mobil cihazları, elektronik sistemleri, ağları ve verileri kötü amaçlı saldırılardan koruma uygulamasıdır. Bilgi teknolojisi güvenliği veya elektronik bilgi güvenliği olarak da bilinir.
Siber saldırılar, savunmasız bilgisayar sistemlerinden yararlanarak gizli bilgileri istismar etmeye, çalmaya ve zarar vermeye yönelik yetkisiz erişim girişimlerdir. Siber saldırıların arkasındaki motivasyon siyasi, kriminal ve/veya kişisel olabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Örneğin, bir sisteme girerek, zarar verme, verileri silme, şifreleme, ele geçirme, veri ekleme, sistemin kullanımını engelleme, özel hayatın gizliliğine müdahale etme, iletişimi engelleme, iletişimi izinsiz izleme ve kayıt etme gibi eylemler siber suç kategorisinde değerlendirilir.
Siber suç, bir bilişim sistemlerine izinsiz olarak hukuka aykırı bir şekilde girilmesi, verileri şifreleme, ele geçirme, yerini değiştirme, sistemlerin erişiminin engelleme gibi siber suç teşkil eden durumun elektronik ortamda gerçekleştirilmesi ile ortaya çıkmaktadır.
Siber saldırı;, şifreleme yöntemlerini ve kodlarını bilen ve bunları kırabilen kişi ve kurumlar tarafından yapılabilir. Bu işi yapan kişiler “hacker” olarak bilinir. Bu kişiler, farklı kurumlara ve kişilere ait olan sitelere ve bilgisayarlara zarar vermek veya bilgi çalmak amacıyla bu eylemi gerçekleştirirler.
Siber korumanızı iyileştirmek için kuruluşunuzun uygulaması gereken bazı siber güvenlik çözümleri; güvenlik duvarı, açık şifreleme düzeni, güvenli bir bulut depolama yazılımı, antivirüs ve anti-malware yazılımı olarak sıralanmaktadır.
Siber güvenliğin temel amacı, tüm organizasyonel varlıkları hem dış hem de iç tehditlerden ve doğal afetlerden kaynaklanan aksaklıklardan korumaktır. Siber güvenlik birçok bileşenden oluşuyor. O bileşenlerin başında ağ güvenliği geliyor.
Siber güvenlik, verilere ve kurumsal/kişisel varlıklara yetkisiz erişimin önlenmesine yardımcı olur. Siber güvenliğin amacı, bilgisayar korsanları tarafından risk altında olmayan kişi ve işletmelere güvenli ve emniyetli bir ortam sağlamaktır.
Siber savaş, bir devletin, başka bir devletin bilgisayar sistemlerine veya ağlarına hasar vermek ya da kesinti yaratmak üzere gerçekleştirilen sızma faaliyetleridir.
Bu siber saldırı sürecinde ilk adım, internet kullanıcısını kandırmak ve onunla ilgili kredi kartı bilgisi, hesap numarası, hesaba ait olan online şifre gibi özel bilgileri ele geçirmektir.
Siber risk, bir kuruluşun bilgi sistemleri veya süreçlerindeki bir sorundan kaynaklanan operasyon aksaklığı, herhangi bir siber olay ve buna bağlı olarak itibar veya finansal kayıp yaşanma ihtimalidir. Sadece finans sektörü değil, savunma, sağlık, eğitim gibi her tür ve büyüklükteki kuruluş risk altındadır.
Bir Siber Olay Müdahale Planı, esasen bir siber saldırı durumunda işletmenizin izleyeceği bir kılavuz veya bir dizi adımdır. Saldırı sırasında zararı en aza indirmek ve iş verilerinizi korumak için alınması gereken eylemleri açıklayan bir belgedir.
Siber risk, bir güvenlik açığından yararlanan bir tehdidin bir sonucu olarak bir varlığın, hasar görmesi, yok olması veya varlığa erişim sağlanamaması olasılığı olarak tanımlanabilir.
Siber güvenlik; bilgisayarları, sunucuları, mobil cihazları, elektronik sistemleri, ağları ve verileri kötü amaçlı saldırılardan koruma uygulamasıdır. Bilgi teknolojisi güvenliği veya elektronik bilgi güvenliği olarak da bilinir.
Siber güvenlik; bilgisayarları, ağları, yazılım uygulamalarını, kritik sistemleri ve verileri olası dijital tehditlerden koruma uygulamasıdır. Kuruluşlar müşteri güvenini sürdürmek ve düzenleyici mevzuat uygunluğunu karşılamak için verileri güvenceye alma sorumluluğu taşır.
Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanları aynı zamanda bir hacker unvanına sahip olur.
Bilişim suçları hazırlanacak bir siber suçlar şikayet dilekçesi ile bulunduğunuz yer Cumhuriyet Başsavcılığına veya bulunduğunuz yerdeki Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüklerine yapılabilir. Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı suçun işlendiği yerdeki Cumhuriyet Başsavcılığıdır.
Siber Güvenlik Alanındaki Tehditler
Şirketlerin siber güvenlik alanında karşılaştığı birçok farklı tehdit mevcut. Ransomware (Fidye yazılım), malware (kötü amaçlı yazılım), sosyal mühendislik çalışmaları ve phishing (oltalama) veri güvenliğini tehdit eden başlıca unsurlar arasında yer alıyor.
Siber suçlarda hem hapis hem de para cezası uygulanıyor. İşlenen suça göre 3 aydan 7 yıla kadar hapis cezası veriliyor. Bu cezanın yararı veya indirimi hakimin takdir yetkisine bağlıdır. Madde 243'te 6 aydan 2 yıla kadar, madde 244'te 1 yıldan 5 yıla kadar, madde 245'te ise 3 yıldan 7 yıla kadar yatar oluyor.
Bilişim suçlarında davanın sonuçlanması Adalet Bakanlığının belirlediği süreye göre değişse de genel olarak 300 veya 390 gün aralığında sonuçlanmaktadır.
SİBER SUÇLARLA MÜCADELE DAİRE BAŞKANLIĞI.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri