İşlevin genel kullanımı: =EĞERORTALAMA(Aralık;Ölçüt;Ortalama_Aralık) şeklindedir. Burada: Aralık :Sayılar veya adlar, diziler veya sayı içeren başvurular dahil olmak üzere ortalaması alınacak bir veya daha fazla hücre.
Elinizde n tane sayı varsa eğer bu n sayının ortalaması, a1+a2+a3+…+an olmak üzere bu sayıların toplamının n ye bölünmesidir. Yani a1+a2+a3+…an =x ise bu sayıların ortalaması x/n dir. Bu formül ile o sayı dizisindeki sayıların aritmetik ortalamasını hesaplamış olursunuz.
Ortalama, aritmetik ortalamadır ve bir grup sayının toplanması ve toplamın gruptaki sayıların adedine bölünmesi ile hesaplanır. Örneğin, 2, 3, 3, 5, 7 ve 10 sayılarının ortalaması, 30 bölü 6, yani 5'tir.
Tek şarta bağlı hesaplama yapmak için kullanılan EĞER formülü; =EĞER(Hücre Adresi ve şartı; Şart doğru ise yapılacaklar; Şart yanlış ise yapılacaklar) şeklindedir. Örneğin: A2 hücresinde 100 rakamı varsa: =EĞER(A2>=50 ; A2*0,10 ; A2*0,05) formülü aşağıdaki gibi okunur.
Açıklama. Bağımsız değişkenlerin ortalamasını (aritmetik ortalama) verir. Örneğin, A1:A20 aralık sayı içeriyorsa, = ORTALAMA(A1:A20) formülü bu sayıların ortalamasını döndürür.
İlgili 41 soru bulundu
Ortalama veya merkezsel konum ölçüleri, istatistik bilim dalında ve veri analizinde kullanılan bir veri dizisinin orta konumunu, tek bir sayı ile ifade eden betimsel istatistik ölçüsüdür.
Her dersin kredi sayısı ile alınan notun sayı karşılığının çarpılıp, elde edilen sayının toplam kredi sayısına bölünerek bulunan aritmetik ortalama, yarıyıl not ortalamasını (SPA) belirler. Genel not ortalaması ise (GPA) aynı ortalamanın o güne kadar alınmış tüm dersler için hesaplanması ile bulunur.
Not: EĞERORTALAMA işlevi, bir sayı grubunun merkezinin istatistiksel dağılımdaki konumu olan merkezi eğilimi ölçer. Merkezi eğilimin en yaygın üç ölçüsü şunlardır: Ortalama aritmetik ortalamadır; bir grup sayı toplanıp, toplam bu sayıların sayısına bölünerek hesaplanır.
Excel'in en popüler işlevlerinden biri olan EĞER işlevi, bir değer ile beklediğiniz değer arasında mantıksal karşılaştırmalar yapmanıza olanak tanır. Dolayısıyla, EĞER deyiminin iki sonucu olabilir. İlk sonuç karşılaştırmanızın Doğru olması, ikinci sonuç da karşılaştırmanızın Yanlış olmasıdır.
Bu puan aralığına göre öğrencilerin harf notları belirlenecektir. Harf notlarını bulmak için iç içe kullanacağımız Eğer formülü sayısı 9'dur. 9 farklı harf notu bilgisi olduğu için 9 kez Eğer formülü kullanılacaktır.
Ortalama Bu aritmetik ortalamadır ve bir grup sayı eklanarak ve sonra bu sayıların sayısına bölünerek hesaplanır. Örneğin, toplamı 30 olan 2, 3, 3, 5, 7 ve 10 sayıları 6'ya bölündüğünde 5 elde edilir. Orta değer Bir sayı grubunun orta sayısıdır.
Ortalama işareti herhangi bir işlem yapıldığı zaman, bu işlemin ortalamasının alındığını gösteren bir simgedir. Genel olarak, 'x̄' şeklinde ifade edilir.
Örneğin; 1'den 10'a kadar olan sayıların aritmetik ortalaması hesaplanması için 1'den 10'a kadar olan sayılar toplanır. 1'den 10'a kadar olan sayıların toplamı 55'tir. Şimdi ise 55'i; 1'den 10'a kadar olan 10 sayıya bölünmesiyle aritmetik ortalama bulunur.
Microsoft Excel, sütunun hücre içeriklerinin tamamını yeterince gösteremeyecek kadar geniş olmadığı durumlarda hücrelerde ##### ifadesini gösterebilir.
Medyan: Ortadaki sayı; tüm veri noktalarını sıralayarak ve ortadakini seçerek (veya ortada iki sayı varsa, bunların ortalamasını alarak) bulunur. Örnek: 4, 1 ve 7'nin medyanı 4'tür; çünkü sayılar sıralandığında (1 , 4, 7) , ortadaki sayı 4'tür.
Excelde hücreler arasındaki sayıları toplamak için programın giriş ve formüller menüsünde yer alan Topla simgesini kullanmanız gerekir. Kendiniz formül oluşturarak toplama işlemi yapmak için toplamak istediğiniz hücreleri işaretleyerek =TOPLA yazıp enter tuşuna basmanız gerekir.
=EĞERHATA(C2*$I$1;"")
Bu formül, C2*$I$1 formülü hata vermezse, sonucu döndürür, hata verir ise ; ifadesinden sonra ne yazarsanız o sonucu döndürür. =EĞERHATA(C2*$I$1;"") - Bu formül hata verdiği zaman "" yani boş değer döndürür ve hata olan yerlere boşluk gelir.
En basit biçimiyle, DÜŞEYARA işlevi şunu söyler: =DÜŞEYARA(Aramak istediğiniz şey, aramak istediğiniz yer, döndürülecek değeri içeren aralıktaki sütun numarası, Yaklaşık veya Tam eşleşme 1/DOĞRU veya 0/YANLIŞ olarak gösterilir) döndürür.
EĞERS işlevi, bir veya daha fazla koşulun karşılanıp karşılanmadığını denetler ve ilk TRUE koşuluna karşılık gelen bir değer döndürür.
EĞERORTALAMA işlevi, sağladığınız ölçütleri karşılayan bir aralıktaki hücrelerin ortalamasını verir.
Bir veri seti içerisinde, bir koşula bağlı olarak herhangi bir alanın toplanmasını sağlamak için SUMIF(), Ortalaması almak için AVERAGEIF() fonksiyonları kullanılabilir.
Excel'de ÇOKEĞERSAY Formülü, birden fazla şarta uyan değerlerin sayısını bulmak için kullanılır. =ÇOKEĞERSAY(ölçüt_aralığı1; ölçüt1; [ölçüt_aralığı2; ölçüt2];…) şeklindedir.
Karne not ortalaması hesaplaması yapılırken girilen bütün derslerin tek tek ortalama puan çıkarılır. Herhangi bir dersin 1. yazılı puanı, 2. yazılı puanı ve varsa 3. yazılı puanı ile toplanır. Çıkan sonuç toplam yazılı sayısına bölünür. Elde edilen puan ders notu ortalamasıdır.
A sayısının %B'sini bulmak için, (AxB)/100 formülüne başvurulabilir. Bunun dışında A sayısını 100'e bölünüp B ile çarparak da aynı sonuca ulaşılabilir. Örnek verilecek olursa, 300'ün yüzde 50'si hesaplayabilmek için, 300 sayısını 50 ile çarpmak ve daha sonra 100'e bölmek gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri