Üste çıkan taneleri mutlaka çöpe atın. Çünkü böcek biti, pirinçlerin içini oyarak yumurta bırakır. Bu yüzden üstteki pirinç taneleri tüketilmesi sakıncalıdır.
Böceklenen pirinci temizlemek için, pirinçlerin içine birkaç diş sarımsak eklenmeli ve iyice karıştırılmalıdır. Sarımsak kokusu böceklerin uzaklaşmasına yardımcı olur. Ayıklama işleminden sonra pirinçler, su dolu bir kapta bekletilir. Üste çıkan taneler mutlaka çöpe atılmalıdır.
Pirinç içindeki siyah böcekler yani pirinç bitleri evden uzaklaştırmadığınız sürece yakınındaki tüm bakliyatlara saldırarak yayılabilir. Pirinç bitlerinin olgunlaşmış olanları uçabilir.
Özellikle böceklerin yumurta bırakabilecekleri çatlak girinti gibi noktaları mutlaka gözden geçirin. Tahılları ve bakliyatları koyduğunuz kavanozların içine bir-iki adet defne yaprağı, dolabın içine de birkaç küçük paket içinde karabiber yerleştirin. Bu baharatların kokusu böcekleri kaçırmaya yardımcı olacaktır.
Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
İlgili 38 soru bulundu
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Bakliyat ve pirinç saklanılan yerde kelebek ve kurt görüldüğünde bütün ortamı temizlemek gerekir. Ürünlerin tüketilmemesi gerekir.
Küfler yayılarak o besini bozarlar. Baklagilleri en iyi saklama yolu kavanozların ağzını kullandıktan hemen sonra kapatmaktır. Fakat bazen çok kısa süre açık kalsa da o besin bozulmaktadır. Bu da güvelerin larvadan çıkıp böcek oluşturduğunu göstermektedir.
Tam taneli pirinç (esmer, kırmızı veya siyah):
Kepek katmanındaki yağdan dolayı, bu tür pirincin yaklaşık altı aylık raf ömrü vardır. Daha uzun raf ömrü için buzdolabı veya dondurucuda saklanması tavsiye edilmektedir. Pişmiş pirinç, buzdolabında üç ila beş gün arasında veya dondurucuda altı aya kadar saklanabilir.
Defne yaprağı, bakliyatlarda oluşabilen böcekleri önlemektedir. Kavanozda ya da bez torba içinde saklayacağınız bakliyatların içine 1 adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Bakliyatları uzun süre bozulmadan saklamak için ekleyeceğiniz defne yaprağı sayesinde, böceklenme ve küflenmeye karşı önlem almış olacaksınız.
Bu minik oluşumlar, ürünün ilaçsız, yerli ve doğal olduğunu gösterir. Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş.
Sıcak yaz günlerinde pirinci serin ve güneş görmeyen bir ortamda muhafaza etmelisiniz. Bakliyat ve tahıl ürünlerinin kurtlanmasını ve bozulmasını önlemek için serin ve kuru yerlerde hava geçirmez kaplarda saklanması önerilmektedir.
Un çuvalları gibi kuru ürünleri, bit istilasının olduğu alanda sakladıysanız, ürünleri temiz olduğunu düşünseniz de en az dört gün boyunca dondurucuya koyun. Soğuk ortam bitleri, yumurtaları ve larvaları öldürecektir. Daha sonra, bu ürünler buzdolabında veya derin dondurucuda hava geçirmez kaplarda saklayın.
Bu yüzden pirinci saklamak için, bez torbalardan yararlanabilirsiniz. Pirinci kapaklı ve cam kavanozlarda da muhafaza edebilirsiniz. Ancak böceklenme ihtimalini düşürmek için, kavanozun içerisine bir miktar tuz serpebilirsiniz. Pirinci cam kavanozda saklayacaksanız, ağzını kapatmaya özen gösterin.
Öncelikle, pirinci ayıklayın süzgece koyun, nişastası akana kadar 2 -3 kere suyla yıkayın. Sonra Ilık suda ıslatıp 10 dakika bekletin,tekrar bol suyla yıkayıp iyice süzün.
KARARAN PİRİNÇ EŞYALAR NASIL PARLATILIR? - Kararmayan pirinç eşyalar cila yerine limon suyu veya sirke kullanmak daha sağlıklı seçim olarak kullanılır. - Eşyaları sabun ile köpürtüp durulama işlemini soğuk su ile yapmaya özen gösteriniz.
Son olarak hem kuru hem de pişmiş pirinçte koku, tat veya dokuda herhangi bir değişiklik, küf oluşumu veya böcek belirtileri fark ederseniz, derhal çöpe atın ve sakın tüketmeyin.
Makarna, kuru fasulye, nohut, mercimek, pirinç ve bulgur gibi uzun süre fakat oda sıcaklığında saklanabilecek gıdalar için en iyi tercih yine plastik kaplardır.
Bu sorunun yanıtı evettir. Bakliyat çeşitleri buzdolabında uzun sürelerce saklanabilmektedir. Bakliyatı açtıktan sonra cam kavanoz veya bez torbalara aktararak buzdolabında saklanabilmektedir.
Pirinç içindeki siyah böcekleri pek çoğumuz görmüşüzdür. Bu durum ev hanımların kabusudur. Paketin içinde küçük, siyah böcekler hareket ediyor gibi görünür. Bu bitler pirinç, buğday bitleri ya da un böceği olarak da bilinmektedir.
Nokta büyüklüğünde olan böcekler de ısırma sorunsalı çok ciddi bir şekilde meydana gelmektedir. Bu böcekler mikroskobik canlılar olup, böcek ilaçlama yöntemleri ile ortadan kalkarlar. Genellikle toz gibi beyaz renk olan şeyler aslında böceklerdir. Toz biti ve kuş piresi şeklinde de isimlendirildikleri bilinmektedir.
Böceklenmiş unu çöpe atmaya gerek kalmadan temizlenerek tüketilebilir.
Değerli kardeşimiz, Meyve kurtlarını çıkarıp tek başına yemek caiz olmaz. Ancak çıkarılmadan meyveyle beraber yenilmesinin bir sakıncası yoktur.
Çamaşır suyuyla suyu bir kâsede karıştır ve büyük kurtçuk sürülerinin üzerine dök. Plastik ya da metal bir kâsede 1 su bardağı (240 ml) çamaşır suyuyla 1 su bardağı (240 ml) suyu karıştır. Karışımı yere dökeceksen kurtçukların hepsine gelmesine dikkat ederek bulundukları yerin üzerine nazikçe dök.
peki bu kelebek ve kurtlar, paket açılmıyor ise nereden geliyor? hemen hemen her bakliyattın üzerinde böcek yumurtaları bulunur ve bunlar uygun sıcaklıkta çatlar ve ürünü yiyerek büyürler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri