Ayrıca yakıtın tutuşması için gereken hava miktarı sağlanamadığı takdirde motor daha fazla yakıta ihtiyaç duyarak yakıt tüketiminin artışına neden oluyor. Marş problemleri, rölantide aşırı titreme ve motor gücünde kayıp görülüyorsa hava filtresinde bir arıza söz konusu olabilir.
Hava filtresi tam oturmazsa ne olur: Hava filtresinin tam oturmaması durumunda motor performansı düşer, yakıt tüketimi artar ve aracın emisyon seviyeleri artabilir.
Motorun performansında yaşanan düşüşün farklı nedenleri olabilir. Hava filtresinin tıkanması ya da arızalanması da bu durumlar arasında yer alır. Motor yeterli havayı alamazsa yakıtı olması gereken verimlilikte işleyemez. Bu da yokuşta çekiş sorunu, araç sollarken yaşanan çekiş sorunu gibi durumlara yol açabilir.
Bir motorun verimli şekilde çalışabilmesi için bazı parçalara ihtiyacı vardır. Bu parçalardan biri de hava filtresidir. Hava filtresi, dışarıdan motora gelen havanın temizlenerek motora iletilmesini sağlamaktadır. Hava bu filtreden geçmeden asla motora ulaşamaz.
Tıkalı Hava Filtresi Belirtileri
Yakıt tüketiminin normalin üstünde olması Motor sesinde oluşan değişiklik. Motor arıza lambasının sürekli yanması Motor performansının fark edilecek boyutta azalması
İlgili 22 soru bulundu
Hava filtresi kirlendiği zaman filtreleme kabiliyeti azalacaktır. Bu da filtrenin daha az toz ve kir tutacağı anlamına gelir. Filtreden kaçan toz ve kir doğrudan motora giderse motor parçaları arasında sürtünme artabilir. Bu da motorun ve motor parçalarının daha kolay aşınmasına yol açar.
Motora temiz hava sağlayabilen ve bu havanın silindirde yanması için performans gösteren performans hava filtreleri aracın performansını pozitif yönde etkiler. Silindirlerin içerisinde bulunan pürüzsüz kenarlar, motorun performansını açık bir şekilde gösterebilmesine imkan verir.
Genel olarak araç üzerinde %4'e kadar güç artışı sağlar ve araçların çekişini arttırır. Açık hava filtreleri performansı etkilediği kadar bakım rutinlerinin de ihmal edilmemesi gerekir.
Araç motorunu çalıştırmada zorluk çekersiniz. Kirli bir hava filtresi motora hava beslemesini kısıtlayarak buji çevresinde kurum birikmesine neden olur. Bu, yanmayı engeller ve motorun çalıştırılmasında zorluğa neden olarak sarsılmaya veya teklemeye neden olabilir.
Hava Filtresi Araç Performansını Nasıl Etkiler? Tüm araçların motorun etkin bir şekilde çalışması için hava filtresine ihtiyaç duyar. Bu nedenle hava filtresi araç performansını etkiler mi sorusunun cevabı evet etkiler şeklinde olacaktır.
Hava Filtresi Değişiminin Faydaları
Aracınızın saldığı emisyonları azaltır. Yakıt ekonominizi iyileştirir. Aracınızın performansını arttırır. “Tıkalı hava filtresinin değiştirilmesi, enjeksiyonlu araçlarda hızlanmayı% 6–11 oranında artırır.”
Hava filtresinin tıkanması sonucunda aracın çekiç gücü zayıflar. Bunun sonucunda motor zorlanmaya başlar. Bu durumun devam etmesi sonucunda ise motor arızası ortaya çıkar. Aynı zamanda aracın yakıt düzenini bozarak daha fazla yakıt tüketimine neden olur.
-Motorun aşırı ısınması, aşırı hava; yakıtın normalden daha yüksek bir ısıda yanmasına sebep olur ve motoru gereğinden fazla ısıtır. (Artan yanma ısısı; subapların, contanın yanmasına, silindir gömleklerinde, segman ve pistonlarda aşınmaya neden olur.) -NOx emisyonunu arttırır.
Aracın önemli parçalarından biri olan hava filtresi çok küçük parçacıkları bile süzerek aracınızın performansını artırır. Aracınızın hava filtresi kirlenirse veya tıkanırsa, motora alınan havanın filtreden geçişi zorlaşır. Bu durumda aracınızın yakıt kullanımı artar ve motor çekişi düşer.
Hava filtresini değiştirmek motorun ömrünü uzatır, kirlenmiş filtre nedeniyle yanma odasına yabancı partiküller gitmez ve arabanın yakıtı yüzde 7'ye kadar azalır.
o şekilde tabiki araç çalışır fakat bu şekilde kullanılmamalıdır. ( hava ile birlikte toz pislik, uzun yolda sinek böcek burdan motora girebilir buda ilerde sıkıntılara sebep olur.
Haliyle açık hava filtreleri: Motora partiküllerin ulaşmasını engelleyemez. Daha çabuk tıkanır/ kirlenir ve daha çok bakım gerektirir. Yakıt tüketimini arttırır.
Motosiklet Hava Filtresi Ne Zaman Değişir? Hava filtresinin ne kadar sürede değiştirileceği kilometreye bağlıdır. Genel olarak, 10.000 veya 15.000 periyodik araç muayenesinde hava filtresi değiştirilir.
Hava filtresi, motora giren havanın temizlenmesi ile görevlidir.
Hava filtreleri sayesinde motorun emdiği hava kirlerden arındırılır ve bu şekilde motorun gücü ve tork değeri korunur, ayrıca yakıt tüketimi daha düşük olur. Bu filtre kullanılmazsa, polen ve toz ile kirlenmiş hava doğrudan motor yanma odasına sızabilir.
Bozmaz aksine daha rahat çalışır turbo,daha rahat hava emeceği için.
Ortalama olarak 10-15 bin kilometrede* bir hava filtresini değiştirmek gerekir. Ancak, aşağıdaki durumlarda hava filtresinin tıkanıp tıkanmadığını kontrol etmek gerekir: Yakıt tüketimi aniden arttıysa.
İlk olarak aracın yüksek performansla çalışması için bu filtrenin yıllık bakım sırasında değiştirilmesi gerekir. Filtrenin yılda bir kere değiştirilmesi birçok durumda yeterli olmaktadır. Ancak yoğun toz ve polenin olduğu bir ortamda kullanılan araçlarda hava filtresi değiştirme yılda iki kere yapılabilir.
Diğer yandan hava filtresinin tıkanması motorun aşırı ısınmasına neden olabilir. Hararet olarak adlandırılan bu aşırı ısınma hali, motorun etkin çalışmasını engelleyecektir.
Hava filtre kutusuna giden hortum ise hiçbir sıkıntı olmaz merak etmeyin taze havayı dış ortamdan alıp flitreye aktarmaya yarıyor eğer yerinden çıktıysa motor çevresinden aldığı için yanma odasına daha sıcak bir hava çekmiş olur sadece bu da çekiş verimini çok az düşürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri