Eğitim-öğretim faaliyetlerinin düzenlenmesinde hedeflerin önemine değer verir. Hedefleri uzak, genel ve özel hedef olarak sınıflandırır. Uzak, genel ve özel hedeflerin özelliklerini karşılaştırır. Hedefleri bilişsel, duyuşsal ve devinişsel hedefler olarak sınıflandırır.
Eğitimde hedefler ● dikey hedefler ve ● yatay hedefler olarak ikiye ayrılır.
İlgi ve kabiliyetlerini geliştirerek gerekli bilgi, beceri, davranışlar ile birlikte iş görme alışkanlığı kazandırmak suretiyle hayata hazırlamak, kendilerini mutlu kılacak ve toplumun mutluluğuna katkıda bulunacak meslek sahibi öğrencilerin yetişmesini sağlamaktır.
Öğretim hedefleri düzeyine ve türüne göre sınıflandırmak mümkündür. Hedefler düzeyine göre uzak, genel ve özel hedefleri içerirken; türüne göre bilişsel, duyuşsal ve psiko-motor hedefleri içermektedir. Hedefler düzeyine göre uzak, genel ve özel hedefler olmak üzere üçe ayrılabilir (Ertürk, 1972; Sönmez, 2012).
Hedef (objective): Bireyde bulunması istenilen, eğitim yoluyla kazandırılabilir özellikler. Bir disiplin ya da çalışma alanında öğrenciye kazandırılması uygun bulunan bilgi, beceri, yetenek, ilgi, tutum ve alışkanlıklar gibi özelliklerdir.
İlgili 32 soru bulundu
Öğrenme hedefi, eğitmenin kurslarını oluşturma ve öğretme amacıdır. Bunlar, eğitmenin kursunda gündeme getirmesini istediği belirli sorulardır. Öğrenme çıktıları bu soruların cevaplarıdır. Öğrencinin dersi alarak kazanacağı spesifik, ölçülebilir bilgi ve becerilerdir.
Buna göre hedefler bilişsel, duyuşsal ve devinişsel (psikomotor) olmak üzere üç temel alan olarak sınıflanmaktadır.
Objectives and Key Results (OKR) yani Hedefler ve Anahtar Sonuçlar, bir şirketin çabalarını ölçülebilir ve uyumlu bir yapı kullanarak en büyük önceliklerine odaklayan bir yönetim çerçevesidir. Stratejiden değerli bir kesit alır ve ekipleri amaçlarına bağlar.
Bu açıklamaların ışığında eğitimin amacı birey açısından bakıldığında, “bireye kişilik kazandırmak”, “bireyde demokrasi bilincini oluşturmak ve geliştirmek” ve “bireyin yaşama ve topluma uyum yeteneğini geliştirmek” olarak özetlenebilir.
İlgi, istidat(beceri) ve kabiliyetlerini geliştirerek gerekli bilgi, beceri, davranışlar ve birlikte iş görme alışkanlığı kazandırmak suretiyle hayata hazırlamak ve onların, kendilerini mutlu kılacak ve toplumun mutluluğuna katkıda bulunacak bir meslek sahibi olmalarını sağlamak."
1. Her Türk çocuğuna iyi bir vatandaş olmak için gerekli temel bilgi, beceri, davranış ve alışkanlıkları kazandırmak; onu milli ahlâk anlayışına uygun olarak yetiştirmek; 2. Her Türk çocuğunu ilgi, istidat ve kabiliyetleri yönünden yetiştirerek hayata ve üst öğrenime hazırlamaktır.
Hedefler, bir zaman dilimi içinde başarmak için ayarladığın bir şey olduğu sürece hayattaki her şey hakkında olabilir. Hayatını iyileştirmek için belirleyebileceğin farklı hedef türleri vardır. Örneğin, yılda 30 kitap okuyarak kelime dağarcığını geliştirmek için bir hedef belirleyebilirsin.
İyi hedefler belirlemenin en iyi yöntemlerinden biri, bu yazıda sizinle paylaşacağım “SMART” yöntemini kullanmaktır. SMART, Spesifik (Specific), Ölçülebilir (Measurable), Ulaşılabilir (Achievable), Gerçekçi (Realistic) ve Zamana Bağlı (Time-Bound) kelimelerinin kısaltmasıdır.
Hedef Nasıl Belirlenir? Önce neyi başarmak istediğinizi düşünmeniz ve sonra da ona bağlı kalmanız gerekiyor. Sizi motive eden spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir, ilgili ve zamana bağlı hedefler belirlemeniz ve onları somutlaştırmak için bir yere yazmanız da şart.
EĞİTİMİN ÜÇ TEMEL ÖĞESİ: ÖĞRENME, ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN.
Eğitim durumları öğesinin içinde şu öğeler yer alır: Araç-gereçler, strateji, yöntem, teknikler, zaman, ipucu, dönüt, pekiştireç, öğretmen davranışları. Eğitim durumları öğesinin içinde ne zaman öğretelim, nasıl öğretelim, ne ile öğretelim, nerede öğretelim sorularına cevap aranılır.
Amaç geniş ve genel anlamda bir eğitimin, dersin ulaşmak istediği yerin belirtilmesi iken hedefler; öğrencinin eğitim sonunda kazanması beklenen özgün özellikleri tanımlar.
Örnek olarak: SMART Hedef: İşe alım sürecinde belli bir pozisyona başvuran adayların yüzdesini 2021 yılında % 55'ten % 65'e çıkarmak. Spesifik: 2021'de işe alım aday oranını artırmak. Ölçülebilir: 2021'de oranı % 65'e çıkarmak.
HEDEF DAVRANIŞLARI YAZMA İLKELERİ
Yazılan her davranış hangi hedefle ilgili ise, o hedefin niteliklerine uygun olmak zorundadır. Davranış cümlelerinin sonunda ''yazma, söyleme, seçip işaretleme, eşleştirme, kesme, biçme, çizme, alma vb. '' gibi davranış ifade eden sözcüklerden biri bulunmalıdır.
Davranışsal Hedefleme, kullanıcıların bir web sitesi üzerindeki davranışlarını inceleyerek bu davranışlara uygun hedefler geliştirmeye yarayan bir etkili dijital pazarlama yöntemidir.
Öğrenme Çıktısı Nedir? Öğrenme çıktıları, bir öğrenme sürecini tamamlayan öğrencinin neleri bileceği, anlayacağı ve/veya yapabileceğini açıklayan ifadelerdir. Bir öğrencinin programdan mezun olduğunda kazanmış olması öngörülen ve gereken yetkinlikler program öğrenme çıktılarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri