Tercih sonucu yerleştiğin bölüme kayıt yaptırmaz ve tekrar sınava girersen bu sınav sonucun hesaplanırken ortaöğretim başarı puanın düşer. Başarı puanı tamamen ortadan kalkmaz, sadece daha düşük katsayılarla çarpılır. Buna kırık OBP denir.
Adaylar başarı sıralaması, en küçük ve en büyük taban puanlarına uygun bir üniversiteyi tercih edecek. YKS puanıya merkezi yerleştirmede bir yüksek öğretim programına yerleşip kayıt yaptırmayıp ertesi yıl tekrar sınava giren adayların ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları yarıya düşürülür.
Yine OBP, öğrencinin özel yetenek sınavı veya açıköğretim sınavı ile Yks'ye girmesi veya Yks'ye ikinci kez başvurması durumunda da yarıya düşürülür. Yurtdışında lise diploması alan, açıköğretim lisesinden mezun olan veya açıköğretim sınavıyla üniversiteye yerleşen bir öğrencinin OBP'si geçerli olmayacaktır.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) tercih yaparken lise mezuniyet ortalaması (OBP) bir ağırlık faktörü olarak kullanılır. Ancak OBP'nin seçim yaparken bozulduğunu söylemek mümkün değildir. OBP, son puanın hesaplanmasında sadece bir ağırlık faktörü olarak kullanılır. Bir program seçmezseniz, OBP'niz etkilenmez.
Kayıt yaptırmayan adayların bir sonraki yıl ortaöğretim başarı puanları düşüyor. Uzmanlar "İstemediğiniz bölüme bile mutlaka kayıt yaptırın, yatay geçiş imkanınız var” diyor. Ortaöğretim Başarı Puanı sınav sıralamasını belirleyen önemli faktörlerden biri.
İlgili 15 soru bulundu
Ders kayıt işlemini gerçekleştirmeyen öğrenciler derslere devam edemez, sınavlara giremez, öğrencilik haklarından yararlanamaz. Bu süre öğrenim süresinden sayılır.
Kırık OBP puan düzelmesi için bir yıl sınava girilmemesi ve o seneyi hazırlanarak geçirmek gerekmektedir. İkinci seçenek ise 2. sene kırık obp puanının çok üzerinde bir puan almak Kırık OBP puanını düzeltecektir. OBP Kırılması Nasıl Hesaplanır? Okul birincisi bir öğrenci normal şartlarda 60 tam OBP almaktadır.
2023 YKS EK TERCİH YAPIP YERLEŞİRSEM SENEYE PUANIM DÜŞER Mİ? Yerleştirilmiş olan bazı adayların puanı bir sonraki sene düşürülmez. Sınavsız geçiş ile bir yüksek öğretim programına yerleştirilen adayların OBP'lerinin çarpılacağı katsayılarda herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır.
Ayrıca, bir öğrenci sınıfını tekrar ederse, okuldan uzaklaştırılırsa, okulu bırakırsa veya mezun olamazsa OBP'si iptal edilir. Yine OBP, öğrencinin özel yetenek sınavı veya açıköğretim sınavı ile YKS'ye girmesi veya YKS'ye ikinci kez başvurması durumunda da yarıya düşürülür.
Kazanıp da kayıt yaptırmayan adaylar, ilgili programda kontenjan işgal etmiş oluyor. Örneğin 50 kontenjanı olan bir programda 3 kişi kazandığı halde kayıt yaptırmazsa, bu programı kazanabilecek durumda olan 3 aday, ya üniversiteye yerleşemiyor ya da daha alt sıradaki (tabi daha az istediği) bir programa yerleşiyor.
7. Eğitim süresi içinde kayıt yenileme işlemi yapılmazsa ne olur? Öğrenciler, her dönem başında akademik takvimde belirlenen süreler içinde kayıtlarını yenilemek zorundadırlar. Bu süre içinde kaydını yenilemeyen öğrenciler o yıl derslere giremez ve öğrencilik hakkından faydalanamazlar.
Üniversite kayıt tarihini unutan veya kaçıran öğrenciler için ilk adım, durumu açıklayıcı bir dilekçe ile rektörlüğe başvurmak olmalıdır. Dilekçe kabulü, üniversitenin inisiyatifindedir ve genellikle dilekçede belirttiğiniz mazerete bağlıdır. Bu nedenle dilekçenizi dikkatli bir şekilde hazırlamanızda fayda var.
Örneğin, 2021 senesinde üniversiteye yerleşip 2022 senesinde tekrar sınava giren bir öğrencinin OBP puanı yarıya düşer ancak 2023 sınavında tam OBP puanı alabilir.
2023 YKS TERCİH YAPIP GİTMEZSEM PUANIM DÜŞER Mİ? ÖSYM'nin resmi internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, tercih ettiğiniz bölümlerden herhangi birine yerleşemezseniz okul puanınız düşmez.
Mezuna kalanların akıllarında soru işareti oluşturan OBP'yı şu şekilde açıklayabiliriz. Eğer mezuna kalma nedeniniz herhangi bir yere yerleşememiz veya tercih yapmamanız ise herhangi bir şekilde ÖSYM puanında kesinti veya artış bulunmuyor. Ama yerleşmiş veya kayıt olduysanız ÖSYM puanda bir kesintiye gidecektir.
OBP puanını tekrar kullanırsınız. Ancak tercih yaptığınızın ertesi senesinde tekrar sınava gireceğiniz için OBP puanınız yarıya düşer. Bu olay sadece bir sene için geçerli, ondan sonraki sınavda puan kırılması olmuyor.
Tercih yaptıktan sonra herhangi bir bölüme yerlşemediğinizde, ek tercihlerde OBP okul puanınız düşmeyeceği gibi sonraki yıllarda sınava girdiğinizde de OBP puanınızda herhangi bir düşüş gerçeleşmez.
Diploma notunuz üzerinden hesaplanan diploma puanınız yerleştirildikten sonra yeniden sınava girmek istediğiniz ilk yılda %50 oranında azalır. 2022 - 2023 öğretim döneminde sınava giren ve yerleştirilen bir aday 2023-2024 döneminde sınava tekrar girerse puan hesaplamasında diploma puanı %50 azalır.
Sosyal medyada çıkan haberlerin yalan olduğu iddiaları yer aldı. Ortaöğretim başarı puanı olan OBP'nin kaldırılıp kaldırılmadığı konusunda Milli Eğitim Bakanlığı'ndan bir açıklama geldi. Belgelerin asılsız olduğu belirtildi. OBP kaldırılmadı.
Değerlendirmede eşitlik olması durumunda sırasıyla 8'inci, 7'nci ve 6'ncı sınıflardaki yılsonu başarı puanı üstünlüğüne bakılır. 📢 Kısaca, okul başarı puanı (OBP) yüksek olan öğrencilerin, yerleştirme işlemlerinde öncelikli olduğunu söyleyebiliriz.
17 Nisan 2020 tarih ve 31102 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan, Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun “Açık öğretim sisteminde üst üste dört dönem kayıt yenileme koşullarını yerine getirmeyen öğrencinin ilgili programdan ilişiği kesilir.” hükmünü içermektedir.
Haklı ve geçerli sebeplerle ders kaydı yapamayan öğrenciler, 20-24 Eylül 2021 tarihlerinde Meslek yüksekokulumuz müdürlüğüne dilekçe ile başvurmak zorundadır. Bu öğrencilerin kayıtları, mazeretlerinin haklı ve geçerli olduğu birimin yönetim kurulunca kabul edilmesi koşuluyla yenilenebilir.
@BurakOBd bu uygulama bir seneliğe mahsus olmak üzere geçerli yani şöyle anlatayım: 2023 YKS'de tercih yapıp yerleştiniz, 2024 YKS'de OBP yarıya düşer. Kırık OBP'den bahsedilen bu. 2025'te başlayıp 2026'da tekrar sınava girerseniz de OBP'niz yarıya düşmez.
Devamsızlık bilmecesi
LGS puanıyla yerleştirmelerde OBP'nin eşitliği durumunda, sırayla 8, 7 ve 6. sınıf notlarına bakılacağı için bir şekilde eşitliğin bozulma ihtimali yüksek. Eğer bozulmazsa “devamsızlık” kriteri öne çıkacak. Burada da önemli ancak yerel yerleştirmelerde devamsızlık çok daha önemli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri