Genellikle EGR arızası sonrasında bir araba motorunun sarsılması veya çalışmaması olarak kendini gösterebilir. Buna göre, yakıt tüketimi önemli ölçüde artacaktır. Zayıf çekiş, sarsıntılı hareket veya zıplama veya tekleme gibi belirtiler EGR valfinin kirli olduğunu gösterebilir.
Aracın motorundan vuruntu ve uğultu sesleri gelebilir ve motorun arıza ışığı yanıyor olabilir. Seyir halindeyken aracın çekiş gücünün ve performansının düşmesi veya egzozdan siyah duman gelmeye başlaması gibi durumlar da EGR valfinin doğru çalışmadığının göstergesi olabilir.
EGR Kendini Temizler mi? Trafikte rölantide beklenirken dahi sistem kendini temizler. EGR'nin temiz kalması veya temizlenmesi için her 5 veya 10 bin km'de düzenli enjektör temizleyici kullanabilirsiniz.
Eğer sistem temizliğe ihtiyaç duyuyorsa egzozdan siyah duman çıkmaya başlar, motor tekler ya da çalışmaz. Bununla birlikte motor ısısında da artış gözlenir. Aracınızın yakıt tüketimi artıyor veya gaz pedalından kaynaklı teklemeler yaşanıyorsa valf temizleme zamanının geldiğini anlayabilirsiniz.
Egr'nin arızalanması veya iptal edilmesi aracın motorunda tekleme, vuruntu ve performans kayıplarına neden olur.
İlgili 29 soru bulundu
Egr arızasında aracın çekişi düşer. Değiştirmenizi tavsiye ederim kurum bağlamıştır.
EGR valfi bozulursa motorun sarsıntılı çalışması veya motorun hiç çalışmaması, artan yakıt tüketimi, çekiş düşüklüğü ve egzozdan siyah duman atılmaya başlaması, ayağın gazdan çekilmesi sonucu arabanın teklemesi, araçta bulunan Katalizör ve Dizel Partikül Filtresi ( DPF ) bozulası, arızalanması gibi hasarlar ortaya ...
EGR valfi temizliği fiyatı net bir fiyat olmamakla birlikte 200-500 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Sistemin tıkanmaması adına düzenli olarak EGR valfi temizleme işlemini yapmak önemlidir. EGR valfi temizliği sırasında valf yerinden sökülür. Bu işlem sırasında ve sonrasında, açıkta kalabilecek silindir kafası ve emme menifoldunun içerisine yabancı madde kaçmamasına dikkat etmek gerekir.
EGR valfinin düzgün çalışmaması. Bu valf arızalı olursa, Turbonun türbin tarafında orantısız karbonlaşmaya sebebiyet verebilir.
Dpf ve egr iptali olan araçlar kara duman atar mesela benim aracımda öyle.
EGR valfinin bozulmasında en büyük payı olan kurum sebebiyle kirlenmedir. EGR valfinin çalışma gereğince içerde az miktarda egzoz gazı kalmasıyla beraber içeride kurum meydana gelir. Bu kirlenme sonucunda egzoz gazının geçtiği kanalda daralmalar ve tıkanmalar görülür.
EGR Valfinin Açık Pozisyonda Sıkışması
Valf konumunun sürekli açık halde olması halinde de bazı motor arızaları söz konusu olmaktadır. Motor çalışması valfin sürekli açık kalması durumunda bozulma gösterebilir. Motor performansı bu duruma bağlı olarak güçten düşer ve egzoz bacasından siyah duman gelmeye başlar.
Kaba kiri bir bez ile önceden temizleyiniz. Önceden işlemden geçirilmiş parçalar, emme sistemi, gaz kelebeği gövdesi ve karbüratör temizleyicisi ile püskürtünüz. Ürünü uyguladıktan sonra bir süre bekleyiniz. Temiz bir bez ile çalışın.
EGR valfi kurum bağladığı zamanda araç egzozdan siyah duman atmasına sebep olabilir. Beyaz renkli egzoz dumanı kullanıcıların sıklıkla karıştırdığı duman biçimidir. Çok ince, şeffaf su buharı şeklinde ise bunun nedeni egzoz gazının içerisinde de bulunan su buharıdır.
EGR valfi genelde açık konumda sıkışık kalır. Bu durumda emme manifolduna sürekli egzoz gazı kaçar. Silindirlere aşırı egzoz gazı gireceğinden verimli bir yanma gerçekleşmez ve aracın çekişi düşer, motorun çalışması bozulur.
EGR valfi bozuk olursa ne diyenler, bunun motorun basıncının düşmesine, yanma sıcaklığının azalmasına ve motor yağının işlevselliğini kaybetmesine neden olduğunu bilmelidir.
EGR Valfi Çalışma Prensibi
Motor ısınmaya başladıkça ya da araç hız aldıkça vana açılarak valfi çalıştırır. Açıldıktan sonra egzoz gazlarını sürekli olarak yanma odasına göndermeye başlar. Araç yavaşladığında ya da durduğunda vana kapanır ve valfin yavaşça kapanması sağlanır.
EGR egzoz gazların devir daim işlerini yapar ve motorun tasarımı için çok önemli bir parça olmaktadır. EGR açılımı Exhaust Gas Reciruclation olmaktadır. Türkçe karşılığı ise Egzoz Gazları Devir daimi anlamına gelmektedir. EGR valfi elektropnömatik bir valfidir ve kara taşıtlarının motorlarında kullanılmaktadır.
Hava giriş sistemi, hava akışı sensörü, giriş valf'leri, gaz/boğaz kelebeği, emme manifoldu, turbo ve EGR sistemini anında kapsamlı bir şekilde temizlenmesini sağlar.
Dpf (dizel partikül filtresi) iptali yaptırmak isteyen kullananların akıllarındaki en büyük soru işareti ise, iptal sonrası muayenede bir sorun yaşayıp yaşamayacakları oluyor. Katalizör ile ayrı birim olan sistemlerde dizel partikül filtresinin iptali muayenede hiç bir sıkıntı çıkarmaz.
EGR Valfi Değişimi: Araçta bulunan mevcut Egr Valfinin sıfır veya ikinci el Egr valfi ile değiştirilme işlemidir. Arızaları ortadan kaldırır fakat bir daha böyle bir problem yaşadığınızda tekrar değişim yapmanız gerekir. ERG Valfi Temizliği: Egr valfinin sökülmesiyle içinin fırçalanarak temizlenip tekrar takılmasıdır.
Genellikle EGR arızası sonrasında bir araba motorunun sarsılması veya çalışmaması olarak kendini gösterebilir. Buna göre, yakıt tüketimi önemli ölçüde artacaktır. Zayıf çekiş, sarsıntılı hareket veya zıplama veya tekleme gibi belirtiler EGR valfinin kirli olduğunu gösterebilir.
Egzoz gazına fazla maruz kalan EGR sistemi kurum bağlayabilir. Biriken kurum emme manifolduna gönderilen egzoz gazını ayarlayan EGR valfisinin sıkışmasına neden olur. Dizel araçlara alınan kötü yakıt genellikle bu soruna neden olmaktadır.
Motora tam yüklenildiği zaman ise araçtan performans istenildiği için EGR valfi motor beyni tarafından kapatılır ve yanma odasına egzoz gazı göndermeyi keser. Bu sayede tamamen oksijen dolan yanma odası daha fazla güç üretir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri