Hastalığın özel bir tedavisi yoktur. Belirtilere yönelik ilaçlar verilir. Ağrı ve ateş varsa ateş düşürücü - ağrı kesici içeren şuruplar kullanılır. Burun akıntısı ve tıkanıklığına yönelik serum, fizyolojik damla ya da spreyler tercih edilebilir.
Üst solunum yollarının en önemli bakteri enfeksiyonu bademciklerin grup A beta hemolitik streptokok enfeksiyonudur, doktorunuzun uygun gördüğü antibiyotik mutlaka kullanılmalıdır. Viral enfeksiyonlar %80-90 kendiliğinden iyileşir; sadece istirahat, yeterli sıvı alımı ve beslenme, ateş düşürücü yeterlidir.
Üst solunum yolu enfeksiyonunda semptomlar genellikle hastalığa sebep olan etkene maruz kaldıktan sonraki üç gün içinde başlar ve genellikle yedi ila on gün arasında sürer. Bazı durumlarda semptomlar üç haftaya kadar devam edebilir.
İlgili 18 soru bulundu
Hafif seyirde gelişen enfeksiyonlar karşısında dinlenme ve C vitamini takviyesi alma yeterlidir. Ancak kötüye gitmesi ve tekrar etmesi durumunda ilaç tedavisi uygulanır. Ancak kötüye giden ve tekrarlayan enfeksiyonda durumunda türe uygun ilaç tedavisi uygulanır.
A grubu Beta hemolitik streptokoklar ile oluşan tonsillit tedavi edilmezse; akut eklem romatizması ve akut glomerülonefrit denilen böbrek hastalığına neden olabilir. Akut eklem romatizması ayrıca kalp hastalığı yönünden de en önemli risk faktörüdür.
Sonbahar ve kış mevsiminde en sık görülen hastalık üst solunum yolu enfeksiyonudur. Bunlar arasındaki nezle ve grip bir biri ile karıştırılmaktadır. Grip influenza adı verilen virüs kaynaklı oluşan bir enfeksiyondur.
Üst solunum yolu enfeksiyonları genellikle bulaşıcı olduğundan etkileşimin fazla olduğu ortamlarda yakın temastan kaçınmak gerekiyor. Bununla birlikte, hem korunma hem de hastalıktan hızlı kurtulabilme adına alınabilecek basit önlemler şunlardır: El yıkarken kurallara dikkat: En iyi koruma el yıkamadır.
Ancak bilim insanları antibiyotiklere alternatif olarak altın nanodiskler ve ışık kullanarak bakterileri saniyeler içerisinde yok edebilen bir yöntem geliştirdi. Bu yeni yöntem hastanelere yaygın enfeksiyon hastalıklarını antibiyotik ilaçlarını kullanmadan tedavi etme imkanı sağlayabilir.
Prof.Dr.İbrahim Adnan SARAÇOĞLU Resmi Web Sitesi. Kronik öksürük veya kış aylarında üst solunum yolları enfeksiyonlarına bağlı inatçı öksürüklerde ideal bir yardımcıdır. Kaynamış bir bardak sıcak sütün içerisine bir tutam (4-5 gram) hatmiden ilave edilir ve karıştırılır.
Üst solunum yolu enfeksiyonları olan bir kişi hapşırık ya da öksürük ile hastalığa yol açan virüsü yayar. Virüs havadan damlacık yolu ile bir kişiden diğerine yayılabileceği gibi direkt temas yolu ile yada oyuncak gibi ortak kullanılan objeler ile bulaşabilir.
Ses telinin üzerinde olan kısımlar burun, boğaz ve gırtlak kısmı da üst solunum yolu olarak adlandırılır.
Deride döküntü, nefes darlığı ve iştahsızlık enfeksiyon belirtilerinden bazılarıdır.
Viral enfeksiyonlar enfeksiyonun türüne, kişinin bağışıklık sistemi ve yaşı gibi faktörlere bağlı olarak ortalama 1-2 hafta içerisinde iyileşir.
Üst solunum yolu enfeksiyonlarında farklı grup birçok mikroorganizma etken olabilmekte, bunların önemli bir kısmını virüsler oluşturmaktadır. Etken bakteriler içinde en sık rastlananlar Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis ve Streptococcus pyogenes'dır.
Virüsün vücuda girmesinden 12-36 saat sonra rinit belirtileri ortaya çıkıyor. Burun akıntısı ve tıkanıklığı, hapşırma, boğazda yanma, kuru öksürük, baş ve boğaz ağrısı, halsizlik ve hafif ateş olarak sıralanabilecek bu belirtilerin yanı sıra, gözlerde yanma, yaşarma ve kızarıklık da görülebiliyor.
Akut farenjit bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Düzgün tedavi edilmediğinde enfeksiyon daha aşağıya inerek larenjite çevirebilmektedir. Daha ileri durumlarda ise akciğere kadar inerek akciğer enfeksiyonlarına neden olabilmektedir.
Yeşil mukus: Aslında bu da bir enfeksiyonun habercisi. Zira mukus ayrıca büyük miktarda ölü beyaz kan hücresi birikmesinden dolayı yeşile dönüyor. Bu renk birkaç hafta veya daha uzun süre devam ediyorsa, özellikle ateş veya mide bulantısı varsa doktora başvurulmalı.
Nezle veya soğuk algınlığı gibi bir üst solunum yolu enfeksiyonunu takip eden haftalarda ortaya çıkan şiddetli baş dönmesi, bulantı ve kusma ile karakterize bir hastalıktır.
Bakteriyel bademcik iltihabı nedeniyle ortaya çıkabilecek istenmeyen durumların önlenmesi için antibiyotik tedavisinin doktor tarafından önerilen süre boyunca (genellikle 10 gün) kullanılması önemlidir. Uygun tedavi ile bademcik iltihabının belirtileri genellikle 3-4 gün içinde geriler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri