Deri hastalıkları, gözle görülebilir olmaları ve dış ortamla sürekli temas halinde bulunmaları nedeniyle bireylerin yaşamını oldukça olumsuz etkileyen hastalıklar arasında yer alır. Bu hastalıklardan bir tanesi olan egzama, birçok faktöre bağlı olarak meydana gelebilen kronik bir cilt rahatsızlığıdır.
Egzama, bazı dönemlerde hafif ya da şiddetli semptomlarla seyreder ancak bu semptomlar zamanla geçer. Hassas ve kurumuş bir cilde neden olan hastalık, tozlar ve evcil hayvan tüyleri gibi alerjenler nedeniyle tetiklenebilir.
Sedef hastalığında egzamada olduğu gibi kaşıntı bazı hastalarda en belirgin şikayet olabilir ama sulanma görülmemektedir. Egzamanın pek çok farklı tipi bulunmaktadır. Egzama tedavi ile tamamen ortadan kaldırılabilmektedir ancak sedef hastalığı tekrarlayıcı özelliğe sahiptir.
Çocukluk çağı egzaması yaşla birlikte düzelse de, kronik egzama genellikle bir ömür boyu sürer ve ara sıra alevlenir. Akut: Kısa süreli egzama, tahriş edici bir maddeyle temas ettikten sonra cilt hassasiyetlerinin bir sonucu olabilir. Akut vakalar, cildiniz iyileştikçe sadece birkaç hafta devam eder.
Egzama, genellikle alerjik reaksiyonlara veya cildin kuruluğuna bağlı olarak ortaya çıkan bir cilt iltihabıdır. Sedef ise cildin hızlı bir şekilde büyümesinden kaynaklanan bir otoimmün hastalıktır. Egzama kendi kendine geçer mi? Egzama kendiliğinden geçebilen bir cilt rahatsızlığı değildir.
İlgili 42 soru bulundu
Tıp dilinde egzama 'dermatit' olarak isimlendirilmektedir. Tehlikeli sayılabilecek ağır bir hastalık değildir fakat verdiği rahatsızlık kişinin sosyal yaşamını olumsuz olarak etkileyebilir. Egzamaların sebebi, kesin tedavisi net değildir ve genellikle tekrarlama gösterir.
Hastalığa, bağışıklık sistemi hücrelerinin birikimine bağlı ciltte oluşan bir tür alerjik iltihap neden olur. Bu iltihabi sürecin tedavi edilmesinde kortizon içeren ilaçlar, egzama alanlarına uygulanan merhemler etkilidir. Kortizon içermeyen bazı merhemler de bu amaçla kullanılabilmektedir.
Kontakt Egzama
Derinin duyarlı olduğu madde ve etkenlere karşı oluşan akut ya da kronik bir hastalıktır. Derinin, koruyucu yağlarını baskılayan madde ve etkenlere devamlı olarak maruz bırakılması kontakt egzamanın oluşmasına sebep olmaktadır.
Egzama hastalığı kronik bir rahatsızlık olup bilinen kesin bir tedavisi yoktur. Hastalara uygulanan tedaviler, genel olarak egzamanın bireyde yol açtığı semptomların önüne geçmeye veya şiddetini azaltmaya yöneliktir.
Egzamaya iyi gelen başlıca bitkiler; Aloe vera, salatalık, papatya, zerdeçal, meyan kökü, sarı kantaron, empos tuzu, lavanta, yulaf tozu, sandal ağacı olarak sayılabilir. Egzamaya iyi gelen bitkisel sabunlar ise şöyle: Bıttım Sabunu: Bakteri oluşumunu engeller. Mikrop öldürücü özelliği vardır.
Egzama hastalığı genellikle çocuk 5 yaşına gelene kadar geçer.
Stres egzaması ya da nörodermatit olarak bilinen cilt rahatsızlığı da bunlardan biridir. Strese bağlı egzama, vücudun hemen her bölgesinde görülebilir. Toplumda oldukça yaygın olan sorunun obsesif kompulsif bozukluk, anksiyete gibi psikolojik rahatsızlıkları olan kişilerde ve kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır.
Bulaşıcı değildir. Ancak, vücudun farklı bölümlerine yayılabilmekte ve tamamen iyileşen hastalık tekrar görülebilmektedir. Egzama Nasıl Tedavi Edilir? Egzamadan korunmak için eller temiz tutulmalı, düzenli bir şekilde uyumalı ve stresten uzak durulmalıdır.
Egzama tedavi edilmezse astım ve alerjik nezleye davetiye çıkartır. Egzamalı bebeklerin ve çocukların %50-60'ında ilerde astım ve egzama gelişme ihtimali vardır. Bu nedenle de astım ve alerjik nezle gelişmemesi için önlemlerin alınması gerekir.
Atopik egzama bulaşıcı değildir. Dokunmayla veya diğer başka bir durumla başka bir bireye bulaşması söz konusu değildir. Ayrıca kozmetik ürünler, parfüm, deodorant, deterjan, temizleyici, kimyasallar ve bazı bitkilerin cildi kuruttuğundan dolayı alerjik egzama riskini arttırdığı da söz konusudur.
Hastalık genellikle bir uyarana karşı cildin vermiş olduğu cevap şeklinde ortaya çıkar. Bu uyaran, iç veya dış kaynaklı olabilir. Deterjan, sabun, parfüm gibi kimyasal maddeler, lastik ayakkabı ve terlikler ve bazı metaller bireylerde egzama oluşumuna yol açabilir.
Bunların dışında deniz suyunun en etkili özelliği; yaraların, alerjik reaksiyonların yol açtığı izleri yok etmesidir. Özetlersek, deniz suyunun egzama, atopik dermatit, ürtiker, kurdeşen, isilik gibi cilt hastalıklarında büyük yararı bulunmaktadır” dedi.
Hayır! Sedef hastalığı deri kanseri riskini arttırmaz.
Egzama, çocukluk döneminde başlayıp ileri yaşlarda ise astım ve saman nezlesi gibi hastalıklarında habercisi olan kronik bir hastalıktır. Egzama hastalığı ciltte kurumaya bağlı yoğun bir kaşıntı şeklinde görülür ve bulaşıcı bir hastalık değildir.
Strese bağlı egzama kişiden kişiye değişmekle beraber genelde bacaklar, sırt, ense ve ellerde görülebilmektedir. Strese bağlı egzamadan mustarip olanlar kaşıntılarını be kızarık görüntüyü azaltabilmek için bir dermatolog ile görüşüp krem kullanabilirler.
Egzama bulaşıcı bir hastalık değildir
Genler yoluyla aileden çocuğa geçebilir ancak temas yoluyla bulaşmaz. Bu nedenle egzamadan korkmamak gerek. Ancak egzamalı çocukların ciltleri çok kuru olduğu için ph değerleri yüksektir. Bu da mikropların cilde kolay yerleşmesine neden olmaktadır.
Aşırı kuruluk yaşayan, hatta egzama belirtileri baş gösteren ciltlere doktor kontrolünde vazelin uygulanabilir. Vazelin döküntülerin giderilmesine, tahriş ve kaşıntıların engellenmesine yardımcı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri