Hayvanın da ruhu vardır. Onlar da cennette kendilerine uygun bir yere giderler. Müfessirler, hayvanların dünyada çektikleri acıların ödüllerini görmek, haklarını almak için haşredileceklerini (İlahi mahkemeye getirileceklerini), sonra da toprak olacaklarını söylüyorlar.
Ölünce de ya cennete veya cehenneme girerler. Hayvanlar ise akıldan mahrum olduklarından, günah-sevap, hayır-şer, cennet-cehennem gibi kavramlar onlar için söz konusu değildir. Esas itibariyle ruhun kendisi bakidir, ölmez, yok olmaz, bozulmaz. Ruhun geçici olarak misafir olduğu vücut ise ölür, dağılır.
Ruh baki kalacağına göre, bütün hayvanların ruhları kendilerine mahsus alemde baki kalacaktır. Süleyman (as)'ın Hüdhüd'ü, Salih (as)'ın devesi, Ashab-ı Kehf'in köpeği hem ruhu hem de cesedi ile birlikte cennete gidecektir. Diğer hayvanların da ruhları cennete girecektir.
"Ahirette bundan hesaba çekilecektir"
İslam ahlakı ve inancına göre herhangi bir canlıyı haksız yere öldüren ya da ona eziyet eden kişi ahirette bundan hesaba çekilecektir. Nitekim yüce dinimiz İslam'ı tanımlayan en özlü ifade, Yaradan'a itaat ve yaratılanlara merhamet etmektir."
Gürbüz Aksoy, medyanın “İşte Cenab-ı Hakk'ın hayvanlara yerleştirdiği muhteşem sistemin ayrıntıları” anonsuyla verdiği şu müjdeyi açıklıyor: Yapılan helal kesim sonucu hayvanın vücuduna yayılan ve morfinden 30 kat etkili olan beta endorfin hormonu sayesinde hayvanlar sakinleşmekte ve acı duymamakta.
İlgili 39 soru bulundu
hayvanların canını azrail as değil bizzat Allah (celle celâluhu) doğrudan kabzeder çünkü hayvanlar insan gibi olmamanın dışında akıl şuur alakalı bir ruha sahip değillerdir.iyi bayramlar.
Fakat bizden en seveni ve en sevmeyenini sormuşsun. Bu nedenle 'Tüm hayvanları seviyor. ' şeklinde cevap veremem:) Allah'ın en çok sevdiği hayvan deve olarak biliniyor.Develer eski dönemde insanlara çok yardımcı olduğundan çok sevdiğini düşünüyorum.
Buna göre, bir kimsenin ölen hayvanına üzülmesinin, hüzünlenmesinin, kederli bir hâl almasının, acısını açığa vurup sessizce ağlamasının ve gözyaşı dökmesinin bir sakıncası olmaz.
Ölen yabani hayvanlar yahut evcil hayvanlarımızı ne yapmamız gerekir, dinen sünnet nedir, gömmek/başka hayvanlara yedirmek vb.? Bu konuda dini bir emir veya yasak yoktur. Meseleye sağlık ve çevre açısından bakılmalıdır. En uygun olanı gömmek ise gömülmelidir.
Ölünce de ya cennete veya cehenneme girerler. Hayvanlar ise akıldan mahrum olduklarından, günah - sevap, hayır - şer, cennet - cehennem gibi kavramlar onlar için söz konusu değildir.Esas itibariyle ruhun kendisi bakidir, ölmez, yok olmaz, bozulmaz. Ruhun geçici olarak misafir olduğu vücut ise ölür, dağılır.
Çünkü bu ruhtan ve ruhun hasıl ettiği üstünlüklerden mahrumdur. Sual: Hayvanların ruhunu kim alır? Hayvanların insanlarınki gibi ruhları yoktur. Kendilerine canlılık veren, yani organlarının işlemesini sağlayan sinir sistemlerinde bir kuvvet vardır.
- Bütün canlılarda ruh denilen bir hayat iksiri vardır.
Ancak, hayvanlardaki ruh ile insanlardaki ruh arasındaki fark, insanlarla hayvanlar arasındaki fark kadar açıktır.
Yüksek ihtimalle tüm memeliler acıyı hissetmektedirler, böyle olduğu sonucuna canlıda acı anında acıya verilen nörobiyolojik tepkilerden varabiliriz.
Acı duyusunun ortadan kalkması için beyin ölümünün tam olarak gerçekleşmesi gerekir. Yani boğaz kesildikten sonra da bir süre beyin işlevleri devam eder. Hayvanın kan basıncındaki ani düşüşler nedeniyle kassal tepkileri azalır ve artık bağırma imkanı kalmaz ve acıya karşı ifadeleri göstermesi mümkün olamaz.
Angut kuşunun en önemli özelliği eşine “ölümüne” sadık olması. Eşi öldükten sonra çiftleşmiyor ve kendisi ölene kadar da yas tutuyor. Eşinin öldüğünde yanına yırtıcı bir hayvan gelse bile yerinden kıpırdamıyor; gözlerini bir dakika bile ayırmadan eşine bakıyor. Hatta bu davranışı, ölümüne bile neden olabiliyor.
Yani, bütün hayvanlar cennette cesetleriyle birlikte bulunmayacaklardır. Kurbanlar, Hz. Süleyman'ın Hüdhüd adındaki kuşu, Salih aleyhisselâmın devesi, ashab-ı kehfin kelbi cennette bedenleri ile beraber ayrı ve hususî bir lütfa mazhar olacakları sahih hadislerde ifade edilmiştir.
İslam'a göre, hayvanlar öldükten sonra cennete ya da cehenneme gitmez. Onlara ceza veya ödül yoktur. Bir tür arafta kalma hali söz konusudur. Ancak durum böyle olsa da, İslam inancı hayvanlar öldükten sonra onların da “hesap soracağını” söyler.
Ruh bâkî kalacağına göre, bütün hayvanların ruhları kendilerine mahsus alemde bâkî kalacaktır. Süleyman (as)'ın Hüdhüd'ü, Salih (as)'ın devesi, Ashab-ı Kehf'in köpeği hem ruhu, hem de cesedi ile birlikte cennete gidecektir. Diğer hayvanların da ruhları cennete girecektir.
Karabük Müftüsü Halil Bektaş ise İslam'da hayvanlar için mezarlık geleneğinin olmadığını, hayvanların günahının olmamaması nedeniyle dua edilmesine gerek olmadığını açıkladı.
Başın sağ olsun kime denir biliyor musunuz? Anadolu'da önceden hayvanları ölenlere baş sağlığı verilirmiş. Yani hani o gitti, sana bir şey olmasın manasında kullanılırmış. Başın sağ olsun doğru bir kullanım değil” dedi.
Bir nedenle ölen hayvanı gömmek gerekir mi? Bu konuda dini bir emir veya yasak yoktur.
Prekambriyen öncesinde (565 milyon yıldan önceki zaman) bitkilerden ilk olarak "Mavi - Yeşil algler, bir başka ayrı grup ise bakteriler ve mantarlar", yaratılmıştır. İlk yaratılan hayvanlar: Süngerler, solucanlar, yumuşakçalar, halkalı solucanlar ve eklembacaklılar gibi oldukça karmaşık canlılar yaratılmıştır.
Allah kâfirleri, verilen tüm imkân ve nimetlerin sahibini inkar edenleri sevmez. Allah zalimleri, zulmü meslek edineni sevmez. Allah hainleri ve günahkârları sevmez. Allah bozguncuları ve bozgunculuğun hiçbir türünü sevmez.
Ashab-ı Kiram, 'Ey Allah'ın Resulü! Hayvanlara yaptığımız iyilikler için de mi sevap var?' diye sorunca Peygamberimiz şöyle buyurmuştu: Her canlıya yapılan iyilikte sevap vardır." ifadelerine yer verildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri