Açık tende, egzama tipik olarak kuru ve kaşıntılı iltihaplı pembe veya kırmızı lekelere neden olur.
Seboreik Egzama: En sık görülen egzemadır. Yüzde kırmızı bir zeminde sarı kabuklanma veya beyaz pullanmalarla kendini gösterir. Dermatolog olmayan kişiler tarafından kuru cilt olarak değerlendirilip, yanlış tedavi yöntemleri ile daha da şiddetlenebilir. Atopik Egzama: Genetik yatkınlıkla olur.
Egzama Belirtileri Nelerdir? Ciltte kuruluk, çatlaklık, kaşıntı, deri döküntüleri, kuru lekeler, şişlik, kabuk oluşumu, pullanma ve kabarcıklar egzama belirtileri arasında gösterilir. Genel olarak egzama belirtileri şunları içerir: Ciltte kuruma ve çatlama.
Egzama ve Mantar Arasındaki Fark Nedir? Mantar bulaşıcıdır, egzama ise bulaşıcı değildir. Mantar, Candida türünden kaynaklı bir deri hastalığı iken egzama ise vücudun çevresel etkenlere tepki göstermesidir.
Kahverengi, gri veya siyah doğum lekeleri doğumdan önce oluşabileceği gibi, doğumdan belirli bir süre sonra da ortaya çıkabilir. Egzama, sedef ve gül hastalığı gibi deri döküntülerine sebep olan cilt hastalıkları da lekelere yol açabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Numuler Egzama
Ciltte daire şeklinde ve birden çok sayıda görülen lezyonla belirlenen kronik bir hastalıktır. Bu lekeler kaşıntılı ve içi sıvı dolu kabarcıklar şeklindedir. Kabarcıkların içindeki sıvının boşalmasıyla cilt kuru hale gelebilir ve ciltte kabuklanma oluşabilir. Genellikle el, kol ve bacaklarda görülür.
Güneş ışınları cilt hücrelerinde hasara neden olarak ciltte kahverengi lekeler oluşmasına yol açabilir. Yaş ilerledikçe cilt dokusunun zayıflaması, güneşin zararlı ışınlarına karşı mücadele etme yeteneğini azaltır. Bu yaşlarda güneş ışığına maruz kalmak vücutta kahverengi lekeler çıkması ile sonuçlanabilir.
Strese bağlı egzamanın belirtileri, kaşıntı, kızarıklık, kabarcıklar, cilt kuruluğu ve ciltte tahriş şeklinde olabilir. Stres, egzamanın şiddetini artırabilir veya alevlenmeleri tetikleyebilir.
Egzama, çocukluk döneminde başlayıp ileri yaşlarda ise astım ve saman nezlesi gibi hastalıklarında habercisi olan kronik bir hastalıktır. Egzama hastalığı ciltte kurumaya bağlı yoğun bir kaşıntı şeklinde görülür ve bulaşıcı bir hastalık değildir.
Egzama, bir alerji veya stres neticesinde ciltte meydana gelen ve halk arasında yaygın olarak görülen bir deri hastalığıdır.
Egzama kendi kendine geçer mi? Egzama kendiliğinden geçebilen bir cilt rahatsızlığı değildir. Egzama belirtileri genellikle tedavi edilmeden devam eder ve hatta kötüleşebilir. Egzama tedavisi semptomları kontrol altına almak ve ciltteki iltihabı azaltmak için ilaçlar, kremler ve losyonlar kullanmayı içerebilir.
Dermatologlara göre "dermatit" olarak adlandırılan üç tip atopi bulunmaktadır: atopik dermatit (genellikle atopik egzama olarak bilinir), irritan kontakt dermatit (tahriş egzaması) ve alerjik kontakt dermatit (alerjik egzama). Her üç egzama tipi de atak döneminde birbirine çok benzese de farklı patolojilerdir.
Papatya özlü doğal kremler ve papatya suyu sayesinde egzamanın oluşturduğu iltihapları temizlenebilir. Kaşıntı ve kuruma şikayetlerini de hafifleten papatya, yapısındaki maddeler sayesinde hücre yenilenmesini hızlandırır. Evinizde papatya çayını soğutarak egzamalı bölgeye uygulayabilirsiniz.
Çocukluk çağı egzaması yaşla birlikte düzelse de, kronik egzama genellikle bir ömür boyu sürer ve ara sıra alevlenir. Akut: Kısa süreli egzama, tahriş edici bir maddeyle temas ettikten sonra cilt hassasiyetlerinin bir sonucu olabilir. Akut vakalar, cildiniz iyileştikçe sadece birkaç hafta devam eder.
Egzama ilerlerse, bu bölgelerde zamanla sulanma, ağrı ve açık yaralar ortaya çıkabilir. Daha da ilerlerse bu yaralardan deriye giren bakteriler enfeksiyona yol açabilir. Tedavi edilmezse kaşıntı sürekli bir hal alır ve giderek vücudun değişik yerlerine yayılır.
Sinirsel Egzema( Stres egzeması) ya da nörodermatit dediğimiz egzema türü genellikle stres sonrası kaşınma hissi ve kaşımaya bağlı derinin zaman içinde koyulaşması ve kalınlaşması ile karakterizedir. En sık 30-50 yaş arasındaki kadınlarda görülür.
Alerjik egzama (Atopik Dermatit), genellikle bebeklik döneminde ortaya çıkan, kaşıntılı, düzelme ve alevlenmelerle seyreden kronik bir cilt hastalığıdır. Genetik (kalıtım) ve çevresel etkenlerin etkileşimi ile ortaya çıkar.
Nörodermatit (Sinirsel Egzama) Nedir? Nörodermatit psikolojik sebeplerle oluşan özel bir egzama türüdür. Başlangıçta ciltte hiçbir belirti olmadan kaşıntı vardır. Zamanla uzun süreli kaşımanın da etkiliyse gittikçe çoğalan, yayılan ve çeşitlenen deri belirtileri ortaya çıkar.
E vitamini, bitkisel yağlar ve badem gibi yağlı tohumlarda bulunan yağda çözünen bir vitamindir. B12 vitamini gibi bazı eksikliklerin kahverengi lekelere neden olduğu düşünülmektedir. Çeşitli ve dengeli bir diyet, vitamin eksikliği riskini en aza indirmeye yardımcı olacaktır.
Stres altında kalan insanlar, cilt lekesi oluşumuna daha yatkın olmaktadır. Stres kaynaklı cilt lekeleri, kronik ilerleyebilmekte ve kişilerin cilt bütünlüğünü bozmaktadır. Stres, cilt sağlığı başta olmak üzere tüm vücut sistemlerinin dengesini bozmakta ve yaşam kalitesi üzerinde olumsuz etki göstermektedir.
Melanin pigmenti, cildin bazı yerlerinde aşırı derecede birikme yapar ve cilt üzerinde koyu renkli lekeler oluşturur. Güneşin zararlı ultraviyole ışınlarına karşı, cilt yüzeyini koruyan güneş kremlerini kullanmadan güneşlenmek, kahverengi leke oluşumuna neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri