Yapılan düzenlemeyle, eskiden "ağır kusur" olarak sürücünün karşısına çıkan egzoz emisyon ölçümleri, kusurlar tablosu güncellenerek artık hafif kusur kapsamına alındı.
Ruhsat ve kimlikle başvuruda bulunmak yeterlidir. Egzoz emisyon ölçümü yaptırmamış araçlar, muayeneden geçemez. Ayrıca egzoz emisyon ölçümü değerleri için özel olarak çalışan kuruluşlar da vardır.
Egzoz muayene ücretini kaçıranlara kötü bir haberimiz var. Gecikmeler durumunda gecikme cezası ödemektesiniz. Standartlara uymayan araçlara 5.633 TL idari para cezası uygulanmaktadır.
Egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan araç sahiplerine uygulanacak idari para cezası da 1 Ocak 2020'den itibaren artacak. Yılbaşından itibaren ölçüm yaptırmayan araç sahiplerine 1895 lira, standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu taşıt sahiplerine ise 3 bin 790 lira ceza uygulanacak.
Yapılan ölçüm sonrasında “Kusurlu” bulunan aracın ölçüm tekrarı, bir ay içinde aynı muayene istasyonunda ücretsiz olarak yaptırılabilir. Ölçüm tekrarı yapılmış olan veya bir ay içinde ölçüm tekrarına gelmeyen araçlardan ölçüm ücreti tam olarak alınır.
İlgili 30 soru bulundu
Periyodik egzoz emisyon ölçümü araç sahipleri için oldukça önemlidir. Ancak bazı durumlarda tahmin edilemeyecek sebeplerden dolayı muayene günü geçirilebilir. Bu durumda, araç sahipleri muayene günü 1 gün geçerse dahi mutlaka gecikmiş egzoz muayenesi cezası ödemek zorunda kalırlar.
Egzoz muayenesinin süresi geçtiği taktirde 6 bin 277 TL cezası vardır. Bu ceza idari para cezası sayıldığından belirlenen süre içinde ödendiğinde bir faiz ile karşılaşılmadığı gibi cezanın kesildiği günden itibaren 15 gün içinde ödendiği takdirde yüzde 25 indirme tabidir.
Kanun çıktıktan sonra muayene süresi dolan araçlar, geciktikleri takdirde, her ay için yüzde 5 ceza ödemeye devam edecektir. Motorlu taşıt vergisi ve trafik cezası yapılandırmaları için 30.06.2023 tarihine kadar (bu tarih dâhil) ilgili idareye başvuruda bulunulmalıdır.
Ayrıca TÜVTÜRK tarafından gerçekleştirilen ve yaptırılması zorunlu olan rutin araç muayenesi öncesinde de egzoz ölçümü yaptırmalısınız. Aksi takdirde aracınız kusurlu sayılabilir.
TR distribütör faturalı, EC/ECE sertifikalı, model damgalı slip-on egzozlar, katalitik iptal edilmeden no-map (ayar gerektirmeden) yasal olarak kullanılabiliyor. Tüm bu belgeler ile muayeneden geçmesi gerekiyor.
Egzoz muayene gecikme cezası 2023 yılı itibariyle 6.227 TL olarak belirlenmiştir. Eğer ilk 15 gün içinde egzoz muayene cezasını ödersen %25 indirimden faydalanarak da ödeme yapabilirsin. Muayene sonucunda egzoz emisyon ölçümünün standartların dışında çıkması durumunda ise 12.561 TL para cezası kesilecektir.
Ölçüm yapılan cihazdan başarılı sonuç alınırsa aracınız için egzoz emisyon pulu verilmektedir. Egzoz emizyon gazı ölçümü yaklaşık olarak 15 ile 20 dakika arasında bitmektedir.
Sıfır temin edilen araçlarda 3 yıl sonunda ilk egzoz emisyon muayenesi gerçekleştirildikten sonra yine her 2 yılda bir muayene tekrarlanmalıdır. Ticari araçlar açısından ise ilk 1 yılın tamamlanmasında muayene yapıldıktan sonra yine her yıl yeniden egzoz gazı kontrol ettirilmelidir.
Taşıt kaynaklı egzoz emisyonlarının azaltılmasında en etkin yöntemler arasında katalitik konverterler, seçici katalitik indirgeme ve partikül tutucu filtreler yer almaktadır. Bunun yanında alternatif yanma türleri ve yakıtlar ile yapılan çalışmalar taşıt kaynaklı emisyonların azaltılmasında önemli bir yer tutmaktadır.
Hard Yazilim olarak tabir edilen yazilimlarda, örnegin araç oksijen dengesi degistirilmesi ile egzozdan siyah duman elde edilmesi gibi islemler egzos emisyon oranlarini kötü etkiledigi için araciniz egzoz muayenesinden geçemez.
Egzoz emisyon değerini düşürmek için otomobil sahiplerinin belirli aralıklarla egzoz gazı muayenesi yapması gerekiyor. Yani emisyon testi yaptırmalılar. Bu şekilde trafikte oluşan hava kirliliğinin olumsuz etkilerini azaltmış olursunuz.
Araç Muayene Günü Geçerse Ne Olur? Araç muayene günü geçmesi durumunda aracınıza muayene randevusu aldığınız esnada gecikilen her ay için muayene ücretine yüzde 5 ceza uygulanır. Peki, araç muayenesi 1 gün gecikirse ne olur? Bu durumda da yine bir aylık gecikme cezası uygulanır.
Ölçüm sonucu onaylanmayan olumsuz sonuçlanan araçların 1 ay içinde aynı ölçüm istasyonunda sadece 1 adet ölçüm tekrarı hakkı vardır ve aynı istasyonda ücretsiz ölçüm tekrarı yaptırabilmektedir.
Egzoz Muayenesinin Uygulanma Biçimi
Egzozdan çıkan dumanın kalitesi, yoğunluğu iyi saptanmalı ve muayenesi yapılarak çevreye verdiği zararın önüne geçilmesi gerekmektedir. Her ülkeye göre farklılık gösteren muayene biçiminde amaç, yanmamış hidro karbon ve karbon monoksite bakılması denilebilir.
Egzoz gazı emisyon ölçümü için öncelikle e-devlet üzerinden giriş yapılır. Arama alanına “egzoz gazı emisyon ölçümü sorgulama” yazılır. Sorgulama ekranına ulaşıldığında “sorgulama tipi” seçilir. Bu alandan tescil belgesi ile de sorgulama yapılabilir.
Yeni gerçekleştirilen düzenlemeye göre, araç muayenesini 1 yıl kadar geciktirmiş olan bir otomobil sahibi, 205,08 TL gecikme cezasının yerine yaklaşık olarak 14,36 lira öder. 5 yıl hiç muayeneye gelmeyen bir ticari aracın ödemesi gereken gecikme bedeli ise, 1.062,71 lira yerine 74,68 lira olarak belirleniyor.
Bu kapsamda: Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Bedeli K.D.V. Dahil 180 TL (115 TL Bakanlık Payı, 65 TL İstasyon Payı) Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Yetki Belgesi Bedeli 18.500TL 1/1/2023 itibari ile istasyonların ellerinde bulunan ölçüm kotaları yeni ücrete göre otomatik olarak hesaplanacaktır.
Yapılan ölçüm iki yılda bir yenilenmeli ve bu periyotta aracın emisyon muayenesi yaptırılmalıdır. Bir aracın egzoz muayenesi bir gün geciktiği zaman cezaya düşer. Ne kadar geciktiği ve muayene tarihinden itibaren kaç gün gecikme yaşandığı fark etmeksizin cezaya tabi tutulur.
Yeniden değerleme oranının yaklaşık %123 olarak açıklandığı göz önünde bulundurulursa 2023 yılı egzoz muayene gecikme cezasının 2.815 TL'den yaklaşık 6.277 TL'ye çıkacağı söylenebilir. Egzoz muayenesini hiç yaptırmadan trafiğe çıkan araç sahiplerine kesilecek olan ceza ise 2023 yılı içerisinde yaklaşık 5.663 TL'dir.
2023 araç muayene ücreti traktör, motosiklet, motorlu bisikletler için 575,84 TL; otomobil, minibüs, kamyonet, römork, yarı römork, arazi taşıtı için 1130,44 TL; kamyon, tır, çekici, otobüs için ise 1528,10 TL olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri