Tarihteki ilk evlilik yüzüğü Antik Mısırlılar dönemine ait. Eski çağlarda Mısırlılar evlilik yüzüklerini Nil Nehri'nin çevresindeki sazlıklardan topladıkları bitkilerden yapıyorlardı. Nil Nehri'nde yetişen bu sazlardan yapılan bileziklerin bolluk ve bereket getireceğine dair bir inançlardı vardı.
Tam olarak “ilk çıktığı gün” bilinmiyor olsa da evlilik yüzüğüne rastlanan en eski çağ Antik Mısır dönemine denk geliyor. Yapılan arkeolojik kazılarda bundan 3.000 yıl öncesine ait papirüslerin üzerinde ve mezarların içerisinde, bugün kullandığımız yuvarlak evlilik yüzüklerine rastlanıyor.
860 lı yıllarda ilk kez kullanılmaya başlanan altın alyans ile nişan ve düğün yüzüklerinin birbirinden ayrılmıştır. Nişan kavramındaki ayrım ise 1215 yılında gerçekleştiği bilinmektedir. O dönem evlenmek isteyen kişilerin bir süre yüzük takarak nişanlı kalmalarını tavsiye edildiği biliniyor.
Alyans Fransızca ''alliance'' kelimesinden türemiştir. Anlaşma ve ittifak anlamına gelir.
Eski Mısır uygarlığının en önemli takılarından
Yüzüklerin neredeyse 3000-5000 yıllık bir tarihi var. Oysaki bilinen ilk elmas taşlı yüzük 1477'de Avusturya Arşidükü Maximilian'ın, nişanlısı Burgundy'li Mary için ısmarladığı nişan yüzüğü...
İlgili 37 soru bulundu
Ta Eski Mısır'a ve Roma'ya dayanan inanışa göre sol eldeki dördüncü parmaktan geçmekte olan bir damar, kalbe gider. Bu nedenle de dördüncü parmaktan kalbe ulaşan damar, zamanla kalıcı aşkın simgesi olarak bu parmağın yüzük parmağı olarak adlandırılmasına vesile olmuştur.
Erkekler Alyansı Hangi Ele Takar? Evlilik yüzükleri yani alyanslar çiftlerin evliliğin ilk aşamasında söz veya nişan merasimi ile birbirlerine duydukları sevginin ve bağlılığın bir sembolü olarak takılır. Yüzük takma merasimi bazen büyük bir davet ile bazen de aileler arasında gerçekleşebilir.
Yapılan araştırmalara göre ilk olarak Antik Mısırlılar tarafından evlilik yüzüğü kullanılmıştır. Eski dönemlerde Mısır Halkı, evlilik yüzüklerini çok farklı bir malzemeden yapmıştır.
Tarihteki ilk evlilik yüzüğü Antik Mısırlılar dönemine ait. Eski çağlarda Mısırlılar evlilik yüzüklerini Nil Nehri'nin çevresindeki sazlıklardan topladıkları bitkilerden yapıyorlardı. Nil Nehri'nde yetişen bu sazlardan yapılan bileziklerin bolluk ve bereket getireceğine dair bir inançlardı vardı.
Ashabdan altın yüzük takmakta olanlar ise yüzüklerini çıkarmışlar yahut gümüş ile tebdil etmişlerdir. Peygamber Efendimiz gümüş yüzüğünü genellikle sol elinin serçe parmağına takmış ve yazışmalarda mühür olarak kullanmıştır.
Bu sorunun yanıtı tamamen senin ve müstakbel eşinin zevkine bağlıdır. Bu konuda genel bir kural yoktur ancak geleneksel olarak altın alyansların daha çok tercih edildiğini söyleyebiliriz. Üstelik alyans modellerini araştırdığında seçeneğinin yalnızca altın ve gümüş modellerle sınırlı olmadığını bilmende fayda var.
Allianz SE merkezi Almanya'nın Münih kentinde bulunan dünyanın en büyük sigorta ve finansal yatırım şirketlerinden birisidir. Almanya'nın en önemli 30 şirketinin kayıtlı bulunduğu borsa endeksi DAX'ta listelenmektedir.
Evlilikteki sadakati ve görünmez bağı simgeleyen alyansların daha anlamlı olmasını istediğinizde bu tarz kişiselleştirmeler yaptırabilirsiniz. Çiftler genellikle eşlerinin adını, baş harfini ya da her ikisinin adını yüzüğün iç kısmına yazdırmayı ya da evlilik tarihlerini yazdırmayı tercih edebiliyor.
Alyans çiftleri birbirine bağlayan bir sembol olarak kabul edilir. Yuvarlak oluşu hiç bitmeyecek bir sevgiyi ifade etmektedir. Kadınlar için özellikle önemli olan yüzükler bir ilişkiyi üst seviyeye çıkarma anlamı taşır. Evlilik için ilk adımdır.
Eski Romalılar, sol elin 4. parmağına aşk damarı manasına gelen Vena Amoris demişler ve bu yüzden alyanslarını bu parmağa takmayı adet etmişler. Eski zamanlarda Hristiyan düğünlerinde gelinin sol elinin ortasındaki 3 parmağa da baba, oğul ve kutsal ruhu temsilen 3 yüzük takılırmış.
Yüzüğün icadı Tunç Devri'ne dayanır. Bu dönemde kaba bir şekilde yapılmış çemberlerin kullanıldığı gözlemlenmiştir. Bu çemberler üzerinde herhangi bir sembol ya da işlemeye rastlanmamıştır. Bu dönemde kullanılan yüzüklerin mühür ve nişanlılık amacıyla kullanıldığı anlaşılmıştır.
Alyans, bağlılığı ve sadakati simgeler. Yüzyıllardır evlilik yolculuğunun en önemli adımları arasında yer alan alyanslar genellikle altının farklı renklerinde tasarlanır. Çeşitli modellere sahip alyanslar tarzınıza sade veya ihtişamlı bir dokunuş katar.
Bundan dolayı nişan yüzüğünün seçimi çiftler için çok önemli bir konu haline gelir. Çünkü takacakları nişan yüzükleri, çiftlerin ömür boyu birbirlerine verdikleri bağlılık sözünün simgesidir. Günümüzde pek çok şekilde farklı, her zevke uygun nişan yüzüğü modeli bulunur.
Elrond ve Gil-Galad'ın uyarılarına rağmen bunu kabul ettiler ve Annatar, Eregion'a geldi. 300 yıl boyunca Annatar'ın yanında kaldılar ve ondan büyülü yüzükler yapmayı öğrendiler. 1500 yılında ilk güç yüzüğü yapıldı ve bunu takip eden yüzyıllarda tam 16 tane güç yüzüğü dövüldü.
Çiftin birlikte olacağı ve evleneceğini ifade eden bir söz geleneğidir. Yani evlilik süresinden önce takılan alyansa söz yüzüğü denebilir. Genellikle kız isteme töreni yapıldığında burada çiftler yüzük takarlar ve bu yüzüğe söz yüzüğü denir.
Evlenme teklifi zamanı, özellikle kadınlar için unutulmayacak özel günler arasında yer almaktadır. Bu özel günün de özel bir hediyesi olması gerekmektedir. Evliliğin simgesi olarak bilinmesinden ötürü, genellikle tektaş yüzük ile evlenme teklifi yapılmaktadır ve bu “benim için eşsizsin” anlamındadır.
Peygamber'in, evlenmek isteyen fakir bir sahâbîden mehir olarak başka bir şey bulamıyorsa demirden bir yüzük getirmesini söylediği nakledilir (Buhârî, “Libâs”, 49). Bu rivayetler ışığında konuyu değerlendiren âlimlerin çoğunluğu erkek ve kadınlar için yüzük takmayı mubah kabul etmiştir.
Bazı toplumlarda evlilik yüzüğü sol elin yüzük parmağına takılır. Ancak bazı toplumlarda da sağ elin yüzük parmağına takılır. Sol ele evlilik yüzüğü takmak, İslam dinine göre uygun değildir. İslam' göre evlilik yüzüğünün sağ elin parmağına takılması gerekir.
Diyanetin de bu konu hakkında fetvası bulunuyor. Erkeğin altın takması 4 mezhepte de haram olarak bilinmektedir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) hadisi şeriflerde şöyle buyurmuştur; '' Altın ve ipek ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına helaldir.'' Peki erkeğin altın takması neden haramdır?
Bu çeşit beyaz altının yüzde elli sekiz buçuğu has altın, yüzde kırk bir buçuğu paladyum olup, altın kısmı daha. fazla olduğundan erkeğin bu yüzüğünü takması caiz. değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri