Araç içerisinde her parça gibi egzoz manifoldunda da arızalanmalar meydana gelmektedir. Aracın kullanımına bağlı olarak zaman içerisinde genleşmeler ve büzüşmeler meydana gelmektedir. Bu durum genel olarak motorun ısıtılması ya da soğutulması ile meydana gelmektedir.
Susturucuda hasar olduğunda, işini yapamaz – bu da motordan egzoz boruları yoluyla taşınan sesi boğar. Bu, yasalara aykırı ve gerçekten yüksek bir egzoz gürültüsü ile sonuçlanabilir. Hasarlı bir susturucunun diğer belirtileri arasında sürüş sırasında sallama, daha fazla yakıt tüketme ve motorun teklemesi bulunur.
Eğer egzoz ya da emme manifoldunda sorun varsa aracın çekişi ve performansı bariz bir şekilde düşer. Aracın çalışması ve özellikle hızlanması esnasında motordan hırıltı geliyorsa, yüksek patlama sesleri duyuluyorsa; egzoz manifoldunda çatlak, kırılmalar veya contasında kaçak, sızıntı olabilir.
Egzoz susturucusu, egzoz borusu çıkışını daraltarak dışarıdan duyulan sesi azaltmaya yarayan araçtır. Bununla beraber, egzoz gazının çıkışını zorlaştırıp performansı düşürebilir. Araç susturucularının ortalama 80.000 kilometrede bir değiştirilmesi gerekir.
İlgili 23 soru bulundu
100 TL - 1800 TL
Profesyonel ve güvenilir Egzoz Tamiri hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Egzoz Tamiri fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
Egzoz Tamiri Ücreti Ne Kadar
Ufak olan yerler için egzoz tamiri fiyatı ortalama olarak 80- 200 TL arasında tutmaktadır. Birçok egzoz tamircisi genellikle macun sürerek müşterinin sıkıntısını gidermektedir. Aracın egzozundaki delik büyük seviyede ise ustanızdan parça ekleyerek kaynak atmasını isteyebilirsiniz.
Yetkili serviste orjinal katalizör değişimi en az 1500 tl civarındadır.
Araba Neden Egzoz Patlatır Araba egzoz patlatma sorunu, aracınızın egzoz sisteminde bulunan bir sorun nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu sorunlar arasında, egzoz borularının tıkanması, egzoz borularının yıpranması veya egzoz sisteminde bulunan bir parçanın arızalı olması gibi nedenler bulunabilir.
Araçlar muayene süreleri geçtikten 1 gün sonra bile muayeneye girerlerse mutlaka muayene gecikme cezası öderler. Yani aracınızın muayenesini 1 gün bile geciktirmeniz cezai işleme tabii tutulmanıza sebep olacaktır.
Çatladıkları halde, motor kontrol ışığı yanacak ve araç yüksek sesli çalışmaya başlayacaktır. Bununla birlikte, tüm bu zehirli egzoz dumanları manifoldun sınırlarından aracın içine doğru kaçabilir. Egzoz manifoldu contaları patlarsa veya montaj saplamaları kırılırsa da aynı şey olur.
Egzoz manifoldu arızalanması yüksek devirlerde çalıştırmaya izin vermeyen bir durumdur. Yüksek devirde çalışan aracın arızasını artıracaktır. Bu durumda aracınızda yanık kokusu da meydana gelecektir. Rölanti zayıflığı, emme manifoldu üzerinden de meydana gelen gaz kelebeğinin kirlenmesi ile de alakalı olabilir.
Silindir Kapak Contası Yanmış Aracın Belirtileri
Motor yağı kaçak sebebiyle verimini kaybeder ve köpürür. Radyatör ile taşıyıcı hortumlarda bir sorun olmamasına rağmen motor suyu eksilir. Silindirlere dolan motor suyu nedeniyle ilk çalıştırma sırasında tutukluk yaşanır.
Egzoz tamiri, motor ustası olan kişilerce ve oto ekspertizi tarafından yapılan bir onarımdır. Araçlar için en önemli parçalardan olan egzoz, motor içerisinde biriken gazı süzerek dışarıya atılımını sağlamakla görevlidir.
Katalitik konvertörün tıkandığı şu şekillerde anlaşılabilir: Katalizörün içinden tıkırtı (tıkır tıkır) sesleri geliyor ise. Egzozdan kötü bir koku (çürük kokusu gibi) geliyor ise. Aracınız egzoz muayenesinden geçememiş ya da aracınızın egzoz emisyon değerleri olması gerekenin üstünde ise.
Motosikletler için egzoz muayenesi yapılmaz. Bu araçlar genel olarak egzoz muayenesinden muaf tutulan araçlardır.
Öncelikle patlak egzoz araç motorlarına zarar vermemektedir. Ancak araç performansını düşürerek yakıt tüketimini arttırır, çıkardığı gürültü nedeniyle çevredekilerde rahatsız olmaktadır. Patlak egzozun araç performansını düşürdüğünü çoğu sürücü bilmediği için egzoz arızalarını pek önemsememektedir.
Silindir Kapak Contası
Egzozdan su damlaması ve beyaz duman gelmesi silindir kapak contasında hasar olduğunun göstergesidir. Bu gibi durumlarda kapak contasında sızıntı bulunmaktadır ve bu sızıntı sonucunda motor aşırı ısınır. Silindir kapak contası problemi aynı zamanda motorun su atması olarak da bilinir.
Sabahları gelen bu su damlacıkları bir sorun değildir. Motor ilk etapta ilk mazotu harcamaya başladığında bir kısmını egzozdan dışarı atar. Motorun içinde biraz nem kalabilir. Motor yavaş yavaş ısındıkça egzoz tarafından dışarı atılır.
Araçlarda yer alan katalitik konvertörlerin görevi bu nedenle önemlidir. Ortalama olarak bu sistemin araçtaki kullanım ömrü ise 10 yıl kadardır. Eğer bozulmasına sebep olan farklı bir etken yoksa 10 yıla kadar sorunsuz şekilde kullanılabilir.
Katalizör sistemi, filtrelerden oluşan özel bir sistem olduğu için tamir edilmesi mümkün değildir. Değiştirilmesi şarttır. Katalizörler değiştirilmek istendiğinde öncelikle motor durdurulup egzoz sisteminin yaklaşık yarım veya bir saat civarında soğuması beklenir. Aracın lifte kaldırılması şarttır.
Katalitik konvertör arızaları genellikle aracın performansında düşüşe neden olur. Araç daha az güç üretir, yakıt ekonomisi kötüleşir ve egzoz sisteminden kötü bir koku gelir. Aracın egzozundan siyah duman çıkması da katalitik konvertör arızasının bir işareti olabilir. Ayrıca araçtaki motor ışığı da yanabilir.
Herhangibir egzozcuya götürün. Kaynak yaparlar, 10 15 liraya halledilir. Sakın bazı akıllı Amerikan vatandaşları gibi ısıya ve aleve dayanıklı alüminyum izolebant ile çepeçevre sarmayın.
Abartı egzoz kullanımı trafikte yasaktır. Bu sebeple abart egzoz taktırdığı tespit edilen sürücülere idari para cezası uygulanmaktadır. Ceza ile birlikte, gürültülü egzoz taktırdığı tespit edilen araçlar trafikten men edilir.
Egzoz delinmiş veya patlak olabilir. Egzoz aracınızın alt kısmında yer aldığı için çukurlara düşmeye bağlı olarak darbe alabilir delinebilir. Bu durumda aracın alt kısmından ses gelebilir ve güç kaybına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri