Şimdi bu süreçle ilgili ayrıntıları açıklayalım… Öncelikle bir sürücü belgesine sahip olabilmeniz için teorik sınav ve direksiyon sınavında başarılı olmanız şarttır. Sınavlarda başarılı olmanız durumunda sürücü kursunuz tarafından size 2 yıl geçerli olacak olan ehliyet sertifikası verilecektir.
2023 yılı güncellemeleri ile birlikte, ehliyet sınavını geçtikten sonra en geç 5 iş günü içinde ehliyetinizi teslim almanız gerekmektedir.
Sürücü kursu eğitimlerini başarı ile tamamladıktan sonra kurs yönetimi size ehliyet sertifikası teslim edecektir. Bu ehliyet sertifikasının geçerlilik süresi ise 2 yıldır. Bu iki yıl içerisinde sürücü belgesi için başvuru yapmalı, randevu alarak sertifikanızı belgeye çevirmelisiniz.
Ehliyet çıkma süresi en başından itibaren 45 gün olarak ifade edilebilir. Kursta teorik ders alma süresi 15 gündür. Teorik dersler tamamlandıktan sonra bir ay boyunca direksiyon eğitimine katılmanız gerekir. Kurs tamamlandıktan ve sınavlarda başarı sağlandıktan sonra evrak teslim süreci başlar.
Ehliyeti Kazandıktan Sonra Alma Süresi Ne Kadar? Ehliyeti kazandıktan sonra alma süresi 2 senedir. Ehliyet kazandıktan sonra alınmazsa bu 2 senelik sonunda kazanılan hak iptal edilir ve adayın tekrardan sınava girerek ehliyet almaya hak kazanması gerekir.
İlgili 21 soru bulundu
Stajyer ehliyeti alan sürücüler, 2 yılı doldurduktan sonra aday sürücülükten çıkarlar. Bu durumda ehliyeti yenilemeye veya değiştirmeye gerek yoktur. 2 yılı başarıyla doldurmuş stajyer sürücüler, aktif bir sürücü olarak trafiğe çıkabilir ve bu sürücülere, normal trafik prosedürleri uygulanmaya başlanır.
Trafik mevzuatına göre 18 yaş altına ehliyet verilmiyor ancak ileri yaş için herhangi bir üst sınır yok. Kişi ehliyet almaya gittiğinde, memur fiziki şartlarda tereddüt ederse sürücü adayını sağlık kuruluşuna sevk ediyor.
İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, 1 Ocak 2016 tarihinden önce alınan eski tip sürücü belgelerinin değiştirme süresinin, 31 Aralık 2022 tarihinden itibaren 2 yıl süreyle uzatıldığını açıkladı.
Ehliyetler ile ilgili son dakika açıklaması geldi. Milyonlarca kişiyi ilgilendiren ehliyet yenileme işleminde son tarih 31 Aralık 2022. Bu tarihe kadar yenilenmeyen ehliyet geçersiz olacak. Ayrıca süresinde işlem yapmadığınızda idari para cezası uygulanacak.
EHLİYET YENİLEME SON TARİH NE ZAMAN? Yeni ehliyet sistemine göre 31 Aralık 2022 tarihine kadar gerçekleştirilmesi gereken ehliyet yenileme işlemleri, 31 Aralık 2024 tarihine kadar uzatıldı!
Evet yanar. Yeniden kursa kayıt olmanız gerekir. Bu da size yeniden kurs ücreti ödemeniz anlamına gelir.
Özet: Harç ücretleri yüksek olduğu için, sürücü adayları ehliyet sertifikalarını hemen ehliyete dönüştürmekten kaçınıyor. Ehliyet sertifikanızı en çok 2 yıl dolmadan ehliyet belgenize dönüştürünüz.
2.3. B Sınıfı Ehliyet Harç Ücreti Ne Kadar? B sınıfı ehliyet harç ücreti ise 2023'de 2.489,90 TL. Bu ehliyet sınıfına sahip sürücüler otomobil ve kamyonet kullanabildikleri gibi M, F ve B1 sınıf araçları sürme iznine de sahip oluyor.
Ehliyet yenileme işleminin tarihi geçirildiği takdirde idari para cezası verilecek. İçişleri Bakanlığı 1 Ocak 2016'dan önce düzenlenen ehliyetlerin yenilenmesi için verilen süreyi 31 Aralık 2022'ye kadar uzatmıştı. Eski ehliyete sahip yurttaşların 2022 yılı içerisinde yeni ehliyetlere geçmesi gerekiyor.
Ehliyet harçları ne kadar oldu 2023? 2023'te A sınıfı sürücü belgesi harcı 825,70 lira olarak belirlenirken, bu tutar B sınıfı sürücü belgesi harçlarında 2 bin 489,90 lira olarak uygulanacak.
4 hak sonunda direksiyon sınavından başarısız olan aday dilekçe vererek +4 hak sahibi olur. Sürücü adayı direksiyon eğitimini ücretini kursa ödeyerek yeniden alır. Direksiyon sınavı +4 hak tamamlama ücreti 3500-4500 TL arasındadır.
YENİLEMEYENLERE PARA CEZASI VAR
Belirtilen tarihe kadar ehliyetini yenilmeyip trafik uygulamasında eski tip ehliyeti olduğu belirlenen sürücülerin sınıfına uygun olmayan ehliyet kullanmaktan ceza alacağı ifade ediliyor. Mevcut durumda bu ceza 4 bin 64 TL olurken 2024 yılından sonra bu tutarın artması bekleniyor.
03/01/2022 tarihinde ehliyetinizi yenilediğinizi düşünelim. Bu durumda en son 03/01/2032 tarihinde tekrar ehliyetinizi yenilemeniz gerekecek. Yani sürücü belgenizin geçerliği 10 yıl olacak. 10 yıl sonra tekrar sağlık raporu alıp, harç ve değerli kağıt ücretlerini ödeyerek sürücü belgenizi değiştirmeniz gerekecektir.
Öncelikle milli eğitim bakanlığı tarafından her ay bir ehliyet sınavı belirlenmektedir. Bu sınavlar hem teorik hem de uygulamalı sınavlardır. Bu süreçler ise herhangi bir aksilik yaşanmaması durumunda 1.5 ay ya da en geç 2.5 ay kadar sürebilmektedir.
Ehliyet yenileme randevusu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesi üzerinden veya ALO 199 hattından alınıyor. Gerekli evrakları ve ehliyet yenileme ücretini yatıran kişiler yenileme işlemlerini kolayca yapabiliyor.
Bu bağlamda diye bir ehliyetinin süresi dolduğu zaman, nüfus müdürlüğü üzerinden başvuru yapılması gerekir. Böylece gerekli süreç bu kapsamda tamamlanarak kişi yeniden süreyi uzatabilir.
Eski tip ehliyetlerin değişim süresi 31 Aralık 2022 itibarıyla sona erecekti ancak geçtiğimiz aylarda Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü tarafından ehliyet yenileme süresi iki yıl daha uzatıldı. Ehliyet yenileme işlemi gerçekleştirmeyen sürücülere 2025 yılından itibaren idari para cezası verilecek.
Stajyer ehliyete sahip aday sürücüler tek başına araç kullanabilirler. Dolayısıyla stajyer ehliyet sahiplerinin araç kullanırken yanlarında tecrübeli sürücünün bulunmasına gerek yoktur.
Ehliyet için herhangi bir üst yaş sınırı yoktur. Sürücü olur raporu alabildiğiniz sürece müracaat edebilirsiniz.
Yani D1 sınıfı ehliyet almadan önce kişinin mutlaka B sınıfı ehliyete sahip olması gerekiyor. Bir diğer şart ise, D1 sınıfı ehliyet alabilmek için kişinin 21 yaşını doldurmuş olması zorunluluğu da arananlar arasındadır. 2016 yılına kadar bulunmayan D1 sınıfı ehliyet, 2016 yılı itibariyle uygulanmaya başlandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri