Ehliyet için herhangi bir üst yaş sınırı yoktur.
Sürücü belgelerinin ticari araç şoförlerinde 5 yılda bir, hususi araç kullananlarda ise 10 yılda bir sağlık raporu alınarak yenilendiğini aktaran Kutlu, “Ancak bu süre çok uzun. Örneğin, 65 yaşındaki biri, 75 yaşına kadar herhangi bir kontrolden geçmeden araç kullanabiliyor.
AB'ye uyum çerçevesinde, artık 18 yaşında ehliyet alıp 100 yaşına kadar aynı ehliyetle otomobil kullanma dönemi kapanıyor.. Ehliyetler, 5 yıl geçerli olacak Süreyi uzatmak isteyenler, tam teşekküllü bir hastaneden sağlık raporu alacak. ve sürüş testlerinden geçirilecekler.
Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü 2021 yılında yeni düzenlemeye göre karayolu yük ve yolcu taşıyan ticari araç kullanan şoförlerde araç kullanımı yaşını 65'ten 69'a çıkardı.
İlgili 23 soru bulundu
Trafik mevzuatına göre 18 yaş altına ehliyet verilmiyor ancak ileri yaş için herhangi bir üst sınır yok. Kişi ehliyet almaya gittiğinde, memur fiziki şartlarda tereddüt ederse sürücü adayını sağlık kuruluşuna sevk ediyor.
'BİZDE EHLİYET İÇİN ÜST SINIR YOK'
''Bizim hukukumuzda 18 yaşını doldurmuş biri gerekli testleri geçtikten sonra ehliyet almaya hak kazanır ancak üst yaş sınırı bulunmuyor.
Kanuna göre 65 yaşını dolduran sürücüler, ticari araç kullanamıyor. Emniyet yetkilileri de araç kullanan sürücülerin yaşı ile ilgili “Her şey sürücünün sağlık raporu ile ilgilidir. Ticari araçlarda 65 yaş sınırı vardır. Ama özel araç kullanan kişilerde yaş sınırı yok.
Başvuruları arzu ettiğiniz herhangi bir nüfus müdürlüğünde yapabilirsiniz. Bu nedenle eğer randevularda boşluk bulamıyorsanız müsait bir nüfus müdürlüğüne de başvuru yapabilirsiniz. Ayrıca randevular hem internetten hem de Alo 199 nüfus müdürlüğü destek hattından da gerçekleştirebilirsiniz.
TİCARİ ARAÇ SÜRÜCÜLERİ İÇİN GEÇERLİ OLAN 66 YAŞINDAN GÜN ALMAMIŞ OLMAK YAŞ SINIRLAMASI, 31.12.2023 TARİHİNE KADAR 69 YAŞINDAN GÜN ALMAMIŞ OLMAK ŞEKLİNDE UYGULANACAKTIR.
Yeni sistemle birlikte sürücü belgesi almak için istenilen yaş şartları şu şekildedir. M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21.
Fiil ehliyetinde, 65 yaş üstü için iki ayrı komponent vardır: ayırt etme gücüne sahip olmak ve kısıtlı olmamak gerekmektedir. Ayırt etme gücü, iyi ile kötüyü birbirinden ayırabilmek olarak tarif edilebilecek, temyiz kudreti olarak tanımlanır. Burada kişi, yaptığı eylemin anlam ve sonuçlarını anlayabilmelidir.
Sürücü belgesinin iptal edilmesi veya geri alınması halinde, bu işlemlere karşı iptal davası açmak veya itiraz etmek mümkündür. Sürücü belgesinin iptal edilmesi veya geri alınması halinde, işlemin niteliğine ve işlemi gerçekleştirilen yetkili kuruma göre başvuru süresi ve görevli merci değişiklik göstermektedir.
A2, B, BE, C1, C1E, F ve G Ehliyet Sınıfı: Bu ehliyet grupları İçin de yaş sınırı 18'dir. 2023 yılındaki başvurular için 2005 doğumlu olmak ve yaşını da gün ve ay olarak doldurmak gerekir. 2024 yılı İçin yapılacak olan başvurular için 2006 doğumlu olmak ve yaşını gün ve ay olarak doldurmak gerekir.
Şoför açığının kapatılması ve gençlerin istihdamına katkı sağlanması amacıyla büyük otobüs kullanacak sürücülerde ehliyet yaş sınırı 26'dan 24'e indirildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca hazırlanan "Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
2023 yılında B sınıfı ehliyet harç ücreti 1.116 Tl'den 2.489 TL'ye yükseldi. B sınıfı ehliyet sahibi olmak isteyen vatandaşlar toplam da 10.000 TL'den fazla ödeyecek. A sınıfı ehliyet harcı ise 370 TL'den 825,87 TL'ye çıkarıldı.
Aile Hekimi ücretsizdir. Kişilerin ehliyet almasına engel olan bir rahatsızlıkları yok ise sağlık ocaklarına gidip bu belgeyi ücretsiz alabilirler. Aile hekimi tarafından devlet hastanesine yönlendirilirse tek bir hekim muayenesi 50 TLdir. Üniversite ve Eğitim Araştırma Hastanesi tek hekim ücreti ise 75 TLdir.
Ehliyet sağlık raporu almak için de aile sağlık merkezlerine, özel hastanelere, özel tıp merkezlerine, özel polikliniklere ve özel muayenehanelere başvurabilirsiniz.
Eski tip sürücü belgelerinin değiştirilme süresi İçişleri Bakanlığı tarafından uzatıldı. Eski tip ehliyetlerin değiştirilmesi için verilen süre 31 Aralık 2022'de sona erecekti. Yıl sonuna kadar yenilenmeyen eski tip ehliyetler geçersiz sayılacaktı.
Sönmez sosyal medya hesabından “65 yaş üzeri yurttaşlarımızın ücretsiz şehir içi toplu taşıma hakkının iptal edilmesi hukuk dışıdır. 4736 Sayılı Kanunun 3. Fıkrası; Türk vatandaşı olan altmış beş yaş ve üzeri kişilerin şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanacağını açıkça düzenlemiştir” dedi.
Böylece ehliyet yenileme için son başvuru tarihi 31 Aralık 2024 oldu. Buna göre; Eski tip ehliyetini yeni tip ehliyet ile değiştireceklerin ödeyecekleri ücret 15 TL. Yeni tip ehliyetlerini yenilemek isteyenlerin, kaybedenlerin veya çaldıranların ödeyecekleri ücret 769 TL.
Cuma günüden itibaren uygulamaya başlayacaklarını kaydeden Bakan Soylu, şunları kaydetti: "Ehliyeti kimliğimizin içerisine yüklüyoruz. Yani vatandaşımız artık hem ehliyetini hem kimliğini taşımak zorunda kalmayacak.
Malul ve engelliler; 2023 yılı için tüm vergiler dahil 1.004.200 TL altındaki ve sağlık raporundaki koşulları karşılayan; Motor silindir hacmi 2.800 cm³' altındaki tüm binek otomobil veya ticari araçları ÖTV muafiyeti ile satın alabilirler.
Hurda teşviki uygulamasını pek çok yararı bulunuyor. Bu yararların en büyüğü, trafikten yaşlanmış araçları çekmek. 16 yaşından büyük araçlar, yavaş yavaş trafikten çekilecek ve yerlerine son model yeni araçlar gelmeye başlayacak.
Yukarıda yer alan tabloda görüldüğü üzere, D1 sınıfı ehliyet sahipleri minibüs, otomobil, kamyonet, lastik tekerli bisiklet ve motorlu bisiklet kullanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri