Belirlenen ehliyet sınıfları da M, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, F halini almıştır. Ehliyet sınıfları yaş sınırı ise her aracın ait olduğu sürücü belgesi grubuna göre farklılık göstermektedir. Buna göre minimum yaş aralığı 16 ile 24 arasında değişmektedir.
B sınıfı sürücü belgesine sahip olmak isteyen adaylarda aranan ilk şart yaş sınırıdır. 18 yaşını doldurmuş bireyler B sınıfı ehliyet sürücü kursuna başvurabilirler.
Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 kilogram olan birleşik araçlar olarak sıralanır. B sınıfı ehliyet, ülkemizde en fazla sahip olunan ehliyet sınıfıdır. B sınıfı ehliyete sahip iseniz aşağıdaki sınıflara ait tüm araçları kullanma iznini elde edersiniz.
B sınıfı ehliyet, diğer ehliyetler arasında en kapsamlı ehliyet türü olarak da anılmaktadır. Yetki sınırı sadece otomobil ve kamyonet kullanımı ile kalmamaktadır.
2023 yılında B sınıfı ehliyet harç ücreti 1.116 Tl'den 2.489 TL'ye yükseldi. B sınıfı ehliyet sahibi olmak isteyen vatandaşlar toplam da 10.000 TL'den fazla ödeyecek. A sınıfı ehliyet harcı ise 370 TL'den 825,87 TL'ye çıkarıldı.
İlgili 31 soru bulundu
CE Ehliyet Sınıfı
CE sınıfı ehliyeti, yeni tır ehliyeti olarak adlandırılıyor. Sürücüler M, B1, B, BE, C, C1, C1E ve F sınıfı kapsamında bulunan araçları kullanabiliyor. CE sınıfı ehliyeti için yaş sınırı yirmi bir. Deneyim koşulu olarak sürücülerin en az C sınıfı bir ehliyete sahip olması gerekiyor.
Araçlar sınıflarına göre değişkenlik gösterirler. En düşük ehliyet sınıfı M olurken en yüksek ehliyet sınıfı ise G olarak karşımıza çıkar. Böylelikle her araç türünün ehliyeti farklıyken deneyim, geçerlilik süresi ve yaş grubu gibi değişkenlikler de bulunmakta.
Sınavdan başarılı olabilmeniz için en az 70 puan (35 DOĞRU ) almanız gerekmektedir. Her soru 4 şıklıdır. E-Sınav testlerini sitemizinden ders çalış bölümünden çözebilirsiniz yada E-sınav testi tılayarak çözebilirsiniz.
C Ehliyet Belgeleri; kamyon ve kamyonet kullanacak sürücülere verilen ehliyet belgesidir. Unutmayalım ki mesleki anlamda kullanacağınız ehliyet belgesinin yanında bir de SRC 3 Belgesi veya SRC 4 Belgesine de sahip olmanız gerekmektedir.
Eğer “A1 sınıfı ehliyet kaç cc motor kullanır” diye merak ediyorsanız bu gruba ait araçların motor gücü en fazla 125 cc olmalıdır. A1 sınıfı ehliyetin avantajı ise bu ehliyete sahip kişilerin M sınıfındaki bütün araçları kullanabilmesidir.
A1 sınıfı ehliyet alan kişiler yalnızca 2 tekerlekli ve 3 tekerlekli araçları kullanabilirler. 2 tekerlekli araçlar için maksimum motor gücü 11 KV, 3 tekerlekli motorlar için ise 15 KV'dir. A1 sınıfı ehliyet sahipleri 15 KV üzerindeki hiçbir aracı kullanamazlar.
İki ayağı felçli (parapleji), diğer vücut fonksiyonları normal olan şahıslara birinci grup sürücü belgesi sınıfları verilebilir. Ayrıca ambulans, resmi veya ticari araç kullanamazlar.
Randevu günü/saatinde, İlçe Nüfus Müdürlüğüne giderek, sıramatikten SIRA NUMARASI alarak başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. NOT: Sürücü belgesi bilgilerinin, T.C. Kimlik kartına yazdırılması işlemi için de randevu almak gereklidir.
İlk kez ehliyet alan (her ehliyet sınıfı için geçerli.) herkese ilk olarak stajyer ehliyet verilir. Stajyer ehliyetin süresi ise 2 yıldır.
Ne olursa olsun toplam 35 doğru yapmanız gerekiyor. isterseniz motor sorularına hiç dokunmayın toplam doğru sayınız "en az 35" olsun geçiyorsunuz. 15 Yanlış yaparsanız gerisi doğru olursa sınırda 35 doğru, 70 puan alarak sınır puanla geçersiniz.
Geçme notu 70 olarak belirlenmiştir. 100 üzerinden 70 veya daha fazla puan alan adaylar başarılı sayılacaktır.
Direksiyon sınavı puanlama cetveli; mavi, sarı ve kırmızı renk hatalar; Direksiyon sınavı kırmızı hataları 1 kez yaparsanız, direksiyon sınavı sarı hataları 2 kez yaparsanız ve direksiyon sınavı mavi hataları 5 kez yaparsanız başarısız sayılıyorsunuz.
Yaş sınır 21 olarak belirlenmiştir. Deneyim şartı olarak en az C grubu ehliyet olması gerekmektedir. M, B1, B, BE, C, C1, C1E ve F sınıfı araçları kullanabilirler. CE sınıfı içinde en kapsamlı Ehliyet sınıfıdır.
M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21. D ve DE ehliyet sınıfları için istenen minimum yaş sınırı 24.
B sınıfı ehliyet harç ücreti ise 2023'de 2.489,90 TL. Bu ehliyet sınıfına sahip sürücüler otomobil ve kamyonet kullanabildikleri gibi M, F ve B1 sınıf araçları sürme iznine de sahip oluyor.
B sınıfı ehliyet otomobil ve kamyonet tipi araçları kapsayan ehliyet sınıfı oluyor. B sınıfı ehliyetin süresi ise 10 yıl olarak geçiyor.
Ehliyetinizi aldığınız yılda ne kullanıyor idiyseniz, 2016 yılından sonra da o araçları kullanmaya devam edebileceksiniz. Bundan dolayı e sınıfı ehliyet sahipleri otobüs olarak tabir ettiğimiz yolcu taşımaya yarayan araçları kullanmaya devam edebileceklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri