Buna göre; Eski tip ehliyetini yeni tip ehliyet ile değiştireceklerin ödeyecekleri ücret 15 TL. Yeni tip ehliyetlerini yenilemek isteyenlerin, kaybedenlerin veya çaldıranların ödeyecekleri ücret 769 TL.
Kayıp ehliyet çıkartmak için online kanallar aracılığıyla kayıp ehliyet başvurusu yapılabilmektedir. Kayıp ehliyet yenilemesi için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesi üzerinden başvuruda bulunulabildiği gibi aynı zamanda ALO 199 hattından da bulunulabilmektedir.
Bu durumlarda doğal olarak ”Kayıp ehliyet ücreti ne kadar? Ehliyetimi kaybettim ne yapmalıyım?'' gibi sorulara yanıt ararız. Fakat korkulanın aksine, ehliyet kaybetmenin herhangi bir kayıp ücreti cezası bulunmuyor. Ehliyet kayıp ve çalıntı durumlarında, sadece ehliyet yenileme ücretini ödemeniz yeterli olacaktır.
İlgili 40 soru bulundu
Kayıp sürücü belgesinin yenilenmesi için randevu alma işlemleri Nüfus İşleri ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün internet sitesi https://randevu.nvi.gov.tr/ veya ALO 199 hattı üzerinden yapılıyor.
Yeni düzenlemelere göre, ehliyet işlemleri artık Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü biriminde yapılmaktadır.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Alo 199 Çağrı merkezinden ya da randevu.nvi.gov.tr web portalı üzerindeki sürücü belgesi Randevu Sisteminden randevu alınarak yapılmaktadır.
Sürücü belgesi yenileme harcı + vakıf bedeli 769 TL'dir. Peki, ehliyet yenileme ücreti nereye yatırılır? Ehliyet yenileme harç ücretini, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı ile anlaşmalı bankaların şubelerinden, ATM kanalları veya internet bankacılığı üzerinden ödeyebilirsin.
Sürücü Belgeleri başvurularının alınması sonrası, başvuru sahiplerine verilen "Geçici Sürücü Belgeleri", bürokratik işlemlerin azaltılarak hizmette etkinliği artırmak amacıyla; imzasız, mühürsüz, e-devlet üzerinden alınabilir ve doğrulanabilir şekilde düzenlenecektir.
Ehliyet Yenileme Ücreti Nasıl Yatırılır? Kimlik ve ehliyet yenileme ücreti vergi dairesi müdürlüklerine fiziki başvuru ile ödenebileceği gibi internet üzerinden de yapılabiliyor. Ayrıca Akbank, ING Bank, Garanti Bankası, Ziraat Bankası gibi 12 farklı bankaya ait internet bankacılık sistemi üzerinden yapılabiliyor.
Kişi, sürücü belgesini kaybederse veya belgesi çalınırsa hiç vakit kaybetmeden yeni sürücü belgesi çıkarmak için harekete geçmelidir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü veya ALO 199 hattından randevu alındıktan sonra gerekli belgelerle randevuya gidilmelidir.
Alınan Bedel BAĞIŞ DEĞİLDİR. Not : Bu bankalardan Ziraat Bankası ve Halk Bankası, Değerli Kağıt Bedeli ve Vakıf Hizmet Bedelini (13+2=15 TL.) birlikte tahsil etmektedir. Diğer bankalar Vakıf payı ve Maliye payını ayrı ayrı tahsil etmektedirler.
Ehliyet yenileme için gerekli evraklar; kimlik belgesi (nüfus cüzdanı ya da pasaport), sürücü sağlık raporu, anlaşmalı bankalara yatırılacak harç ücreti makbuzu, eski sürücü belgesi, kan grubunu gösteren belge, 1 adet biyometrik fotoğraf (6 aydan eski olmaması önemlidir) ve adli sicil belgesidir.
Maliye Bakanlığı vezneleri, anlaşmalı bankalar ve PTT şubelerine, Vakıf payı; Türk Polis Teşkilatının protokol yaptığı bankalara yatırılır.
Ehliyet yenilemek için gerekli evrak nelerdir? - Ehliyet belgesi değerli kağıt bedeli ve hizmet bedelinin ödendiğini gösteren banka dekontu, - Kan grubu kartı (Eski ehliye belgenizde kan grubunuz yazıyorsa herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok.)
Artık yeni sürücü belgeleri Ehliyet yenileme belgeleri ve evrakları hazır olsa bile hemen verilmiyor. Basımı gerçekleştirildikten sonra, kişinin belirtmiş olduğu adrese direk PTT ile gönderilmektedir. Yeni ehliyetin ulaşma süreci ise ortalama 1 hafta şeklindedir.
Ehliyet yenileme için sağlık raporu e-Devlet üzerinden alınamıyor. Ancak platform üzerinden rapor almak için gerekli olan kişisel sağlık bilgi formu oluşturulabiliyor. Kişisel sağlık bilgi formunu oluştururken verilen bilgilerin doğruluğu da büyük önem taşıyor.
Yeni tip sürücü belgesi için ALO 199, "ALO 199 Mobil Uygulama" veya "nvi.gov.tr" adresinden randevu alınabilecek. Ehliyet değişimi için nüfus müdürlüklerinden alınacak olan randevuyla beraber gerekli belgeler ile başvurular alınacak. Ehliyet değiştirme işlemleri için yetkili kurumlar nüfus müdürlükleridir.
E-devlete giriş yaptıktan sonra arama bölümüne " KİŞİSEL SAĞLIK BİLGİ FORMU " yazıp, YENİ BAŞVURU dedikten sonra gelen formu tamamen doldurup onaylanması gerekmektedir. Başvuru sonrasında da sağlık raporları E-RAPOR olarak düzenlenmektedir.
Bunun öncesinde Alo 199 hattını arayarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden randevu alabilirsiniz. Randevu almadan önce, yeni ehliyet alabilmek için sağlık raporu almanız gerekiyor.
Millî Eğitim Bakanlığı ehliyet alacaklara zaman tasarrufu sağlayacak yeni bir uygulama başlattı. Motorlu taşıt sürücü sertifikası sorgulama ve doğrulama hizmeti "e-Devlet" üzerinden vatandaşların kullanımına açıldı.
Ehliyeti iptal olan sürücüler, E Devlet uygulaması üzerinden trafik cezalarını güncel olarak görebilirler. Bu sorgulama sonucunda, ehliyetin iptal edilip edilmediği görüntülenebilir ve iptal nedeni belirtilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri