Ispanak tohumları genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarına ekilmektedir. Bu aylarda ıspanak tohumlarını dikebilirsiniz. Zaman zaman yaz aylarında da ekildiği görülmüştür. Ancak, yaz aylarının sıcak geçtiği bölgelerde ilkbahar veya sonbahar aylarında ekilmesi daha uygun olacaktır.
Daha önce de belirtildiği gibi, ıspanak genellikle serin havaya ihtiyaç duyar, bu nedenle çoğu üretici ilkbahar başlarında veya sonbahar sonlarında ıspanak yetiştirmeye başlar.
Kış Meyveleri:
Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur.
Ispanak, kış mevsimine ait bir sebzedir. Ispanak kış mevsiminin Kasım, Aralık ve Ocak aylarında hasat edilir ve bu aylarda marketlerde, pazarlarda piyasaya sürülür.
Ispanak tohumunun ekiminin genellikle ilkbahar, yaz ve sonbahar ayları içindeki aylarda yapılması tavsiye edilir.
İlgili 36 soru bulundu
Kış boyunca taze sebze yemek isteyenler için serada ıspanak yetiştirmek doğru şeydir. Ispanak soğuğa dayanıklıdır. Bu yüzden yılın son zamanlarında bile ekilebilir.
Haziran: Yeşil biber, çarliston biberi, dolmalık biber, salatalık, domates, semizotu, ıspanak, kereviz, lahana, karnabahar, kabak, patlıcan, bamya, pırasa, fasulye, havuç, roka, maydanoz, nane, taze soğan, göbek marul, marul ve dereotu ekilir.
Ispanak buzlukta ortalama 6 ay saklanabilir. Kullanacağınız zaman buzluktan buzdolabına çıkarmanız ve çözdürmeniz yeterlidir. Ispanak, şoklama yöntemiyle de buzlukta saklanabilir. Şoklama yapılan ıspanaklar, derin dondurucuda 9-12 ay muhafaza edilir.
Ispanak için küçük gurmenizin 8 aylık olmasını bekleyebilirsiniz. Bazı anneler minik gurmeleri 10-12 aylıkken ıspanağa başlamayı tercih ediyor. Bunun dışında ıspanakla ilgili dikkat etmek gereken bir nokta daha var. Ispanak pişirildikten sonra uzun süre bekletilmemeli.
Sulama: Ispanak, özellikle büyüme döneminde nemli topraklarda çok daha verimli olur. Dolayısıyla sulamasını da aksatmadan yapmalı, toprağının kurumasına izin vermemelisiniz. Toprağın nemli olup olmadığını anlamak için bir parmağınızı toprağa batırıp çıkarın, eğer parmağınız nemli çıkıyorsa tamam demektir.
işlenmiş toprağa ıspanak tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 2-2,5 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 8-10 gün içerisinde gerçekleşecektir.
Ispanak ülkemizin birçok yöresinde yetişen bir sebzedir. 2018 yılında 225 bin ton olan ıspanak üretiminin yaklaşık %26'sı İzmir'den, %14'ü Ankara'dan gerçekleştirilmiştir. Türkiye'de yaklaşık 160 bin dekarı aşan alanda ıspanak üretimi yapılmaktadır. Üretim yapılan alanların %22'si İzmir'dedir.
Sulama: Ispanak bitkisinin gelişmesi için sulamanın düzenli yapılması gerekir. Büyüme esnasında haftada 1-2 kez sulama yapılır. Kumlu topraklarda 2 kez sulama yapmak uygun olur. İlkbahar ve sonbahar yağışları, sulama miktarını ve sayısını azaltabilir.
Kış ayı sebzeleri daha çok yeşildirler. Bunlar arasında ıspanak, lahana, brokoli, havuç, turp, pazı yer alır. Maydanoz, nane, tere gibi yeşillikler de her mevsim yetiştirilebilmektedir. Bu sebzeleri yetiştirmek için mutlaka bahçeye ihtiyaç duyulmamaktadır.
Ispanak her mevsim olur mu? Ispanak kış mevsiminin bir sebzesi olsa da her mevsim bu sebzeyi tüketebilirsiniz. Sonbaharda yetişmesini tamamlayan ıspanaklar bu dönemde hasat edilerek pazarlara gönderilir. İlkbaharın başına kadar pazarlarda rahatlıkla bulabilirsiniz.
Ispanak tohumları genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarına ekilmektedir. Bu aylarda ıspanak tohumlarını dikebilirsiniz. Zaman zaman yaz aylarında da ekildiği görülmüştür. Ancak, yaz aylarının sıcak geçtiği bölgelerde ilkbahar veya sonbahar aylarında ekilmesi daha uygun olacaktır.
Pişmiş olan yemek en fazla 2 saat dışarda tutulmalı, sonrasında buzdolabında saklanmalı. Hava çok sıcak ise yemek bir saatten fazla dışarıda tutulmamalı. Pişirilen yemek sonrasında en fazla iki kez ısıtılmalı. Yani ıspanak 2 gün buzdolabında kalabilir.
Ispanak en hafif olan besin türlerinden biridir. Özellikle sindirimi kolay olması midede şişkinlik oluşumunu da engellemektedir. Gaz yapmayan sebzelerden biri olan ıspanak farklı çeşitleri ile kişilerde hem sağlıklı hem de rahat bir besin olarak tüketilmektedir.
Ispanak çabuk bozulan bir sebze olduğundan dolayı satın alındıktan sonra hemen tüketilmesi önerilir. Hemen tüketilmeyecek ise yıkamadan, bir saklama poşeti içinde, buzdolabında ancak 1-2 gün muhafaza edebilirsiniz. Çok daha uzun süre saklamak istiyorsanız mutlaka derin dondurucu kullanmalısınız.
Ispanağı yıkayıp doğradıktan sonra buzdolabı poşetlerine koyarak buzlukta saklayabilirsiniz.
Sebzecilik: Açık tarla yetiştiriciliği için toprak gübrelenerek sürülmeli, ay sonuna doğru domates, biber, patlıcan bideleri tarlaya aktarılmalıdır. Kışlık sebzelerin hasadına devam edilir. Bezelye, bakla, soğan, fasulye, bamya tohumları ekilir.
Fideler, Nisan-Mayıs aylarında toprak tavlı iken dikilmelidir.
Örneğin, bazı yörelerde Nisan ayında da havuç, ıspanak, pırasa vb bulunabilir, bazı yörelerde de enginar çıkmaya başladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri