Elektrikli motorlar için ehliyet gerekli olup olmadığı bu motora sahip olmak isteyenlerin merak ettiği bir konudur. Söz konusu araçlar yüksek hızlı olmadığı ve motorlu araç statüsünde kabul edilmediği için ehliyetsiz kullanılabilir.
25kw (250v) a kadar bisiklet, 0,26 KW (250v) ile 4 KW (4000v) arası motorlu bisiklet, 4 KW üzerinin ise motosiklet sınıfına dâhildir. 0,26 KW ve üzeri elektrikli bisikletlerde tescil ettirme ve sürücü belgesi zorunluluğu bulunmaktadır. Ancak 25 Kw (250v) a kadar tescil zorunluluğu ve ehliyet zorunluluğu yoktur.
Ehliyet gerekliliği konusuna geldiğimizde, hafif elektrikli scooter ve motorlar için herhangi bir ehliyet şartı bulunmamaktadır. Bu araçları kullanmak için sadece bir yaş sınırı mevcuttur. 18 yaşından küçük kişilerin bu araçları kullanması yasaktır.
Polis ekipleri plakası bulunan ve tescili yapılmış elektrikli bisikletleri ehliyetsiz kullanan sürücülere, 'ehliyetsiz araç kullanmak'tan 36/3-a maddesi gereğince 3 bin 674 TL ceza uygulamaya başladı. Ceza yazılan sürücülerin kullandıkları elektrikli bisikletler ise trafik ekiplerince bağlanarak otoparka çekiliyor.
Bu araçları kullanan kişiler ehliyetsiz trafiğe çıkamazlar. 1 Ocak 2016'dan itibaren 250 Watt ve üstü elektrik motoruyla hareket eden tüm taşıtlar için ruhsat ve plaka zorunluluğu getirildi. 249 Watt elektrikli bisiklet plaka zorunluluğu yoktur.
İlgili 19 soru bulundu
Volta Motor'da üretilen ürünler arasında elektrikli bisiklet, kickscooter ve teknoped kategorisinde bulunan hiçbir ürün için plaka şartı aranmamaktadır. Benzinli; moped, motosiklet, Elektrikli; moped, motorlu bisiklet ve motosikletler için plaka tescili gerekmektedir.
30 gün içerisinde adresinize en yakın Volta motor servisine ücretsiz teslimat. Karayolları Trafik Yönetmeliği'ne göre motor gücü 0,25 kW ile 4 kW arasındaki benzinli; moped, motosiklet, elektrikli; moped, motorlu bisiklet ve motosikletler için tescil plaka çıkarma zorunluluğu bulunmaktadır.
Güncel yasalara göre 50 cc'ye kadar olan motosikletler B sınıfı, yani otomobil ehliyetiyle kullanılırken, bunun üzerinde silindir hacmine sahip motosikletler içinse A1 sınıfı ehliyet gerekiyor. 500 cc üzerindeki motor hacmine sahip motorları kullanmak için ise A2 sınıfı ehliyet gerekiyor.
Erken ödemelerde ise belirlenen ceza tutarından bir miktar indirim uygulanmaktadır. 2020 yılında ehliyetsiz motor kullanma cezası 2.473 TL iken 2021 yılında bu tutar 2.968 TL'ye kadar yükselmiştir. 2023 yılında ise ehliyetsiz motor kullanmanın cezası 8.190 TL olarak belirlenmiştir.
Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası 2023 yılında ne kadar ? Ehliyetsiz araç kullanma cezası 2023 yılında gelen zamlarla 8090 TL olmuştur.
Ehliyetsiz, plakasız ve ruhsatsız hiçbir motorlu taşıt trafiğe çıkarılamaz. Ehliyetsiz olarak kullanılabilecek araçlar yalnızca elektrikli araçlardır. Elektrikli olan motosikletlerde ehliyet aranmaz. Bisikletler ve scooter elektrikli olan aletlerdir.
Kendine ait bir yol bulunmasına rağmen araç yolunda elektrikli scooter kullanan sürücülere 2022 yılı itibariyle 314 TL ceza kesiliyor. 15 yaş sınırına uymayan sürücülerin ise 144 TL ceza ödemesi gerekiyor.
-A1 ve B sınıfı ehliyet ile kullanılmaktadır.
Elektrikli Bisiklet ve Scooter İçin Ehliyet Gerekir mi? Elektrikli motosiklet için geçerli olan hususlar elektrikli bisiklet ve elektrikli scooter için de geçerlidir. Yani bu araçları kullanan kişilerin ehliyet sahibi olmasına gerek yoktur.
50 Cc Motor İçin Hangi Ehliyet Gerekiyor? 50 cc motorları kullanmak için B sınıfı ehliyete sahip olmak yeterlidir. Bunun yanında A1 ve A2 türünde motor ehliyetine sahip olan kişiler de 50 cc motor kullanabilirler. Ehliyetsiz şekilde kullanılabilecek motor türleri elektrikli motorlardır.
Motorlu Taşıtlar Vergisi'nden muaf, Zorunlu Trafik Sigortası da zorunlu olmayan 50 cc'lik motorlu bisikletler risk oluşturmaya devam ediyor. Kaza anında büyük mağduriyetler ortaya çıkıyor.
Ehliyetsiz motosiklet sürme için verilen cezalarda sürücü, aracın sahibi değilse normal cezanın 2 kat fazlasını ödemektedir. Ayrıca bu durumda sürücünün yanı sıra, araç sahibine de trafik cezası yazılmaktadır. 2023 yılı için belirlenen ehliyetsiz motosiklet kullanmanın cezaları aşağıdaki gibi belirlenmiştir.
Ehliyetsiz araç kullanmak hem aracı kullanan kişi için hem trafikte bulunan diğer kişiler için büyük risk oluşturur. Ehliyeti olmadan trafiğe çıkan kişi ile aracın sahibi farklı ise ehliyetsiz araç kullanan kişiye de aracın sahibine de ayrı ayrı ceza kesilir.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu madde 36'ya göre araç kullanmak için sürücü belgesine (ehliyet) sahip olmak gerekmektedir. Aksi takdirde ehliyetsiz araç kullananlar hakkında trafik görevlileri idari para cezası uygulayacaktır. 2023 yılı için ehliyetsiz araba kullanmanın cezası 8190 TL'dir.
Canlı yayında seçim sürecini değerlendiren Bakan Soylu, ayrıca B sınıfı ehliyet sahiplerinin bundan sonra 125 cc altı motorları motor ehliyeti olmadan kullanabileceğini de duyurdu.
Her aracın ehliyet sınıfı farklı olmakla birlikte, B ehliyet motor kullanımını da kapsamaktadır. Bunun için moped sınıfı yani hacmi 50 cc ve 45 km/ s hıza sahip B motorsiklet edinmek gerekir. Bu maksimum hız limitinin üstünde performans sergileyen motorlar için A, A1 ve A2 ehliyetlere ihtiyaç vardır.
Pocket bike 49 cc olduğundan ehliyet ve plaka gerekmiyor. hem işini de görür.
Elektrik motorunun gücü 0,25 kilovattan büyük olan araçlar motorlu bisiklet sınıfına girer. Bu araçların tescil edilmesi ve düzenli olarak istasyonlarımızda muayene edilmesi gerekir.
2 kişi binemeyecek
-İki elle sürülmesi zorunlu olacak e-scooter'larda sırtta taşınabilen kişisel eşya dışında yük ve yolcu taşınamayacak. -E-scooter'lar, otoyol, şehirlerarası karayolları ve azami hız sınırı saatte 50 kilometre üzerinde olan kara yollarında kullanılamayacak.
Elektrikli bisikletinizi yağmurlu havalarda kullanmanızda bir sakınca yok ancak yağmur altında bir direğe bağlayıp gitmeniz hiç de güzel bir fikir değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri