Beyaz lahananın 100 gramında, yaklaşık 25 kcal kalori vardır. Bu lezzetli sebze K vitamini, C vitamini ve folat açısından oldukça zengindir. Demir, potasyum ve magnezyum minerallerini bol miktarda içeren beyaz lahanada ideal oranda lif de bulunur.
USDA'ya göre, 100 gram lahana sadece 23 kcal içermektedir. Lahana insanlara protein, mineral, demir sunabilir ve önemli bir vitamin kaynağı olabilir (K vitamini, C vitamini vb.).
Beyaz Lahananın Yapraklarında B Vitaminleri Saklı
Tiamin, riboflavin ve niasin gibi B grubu vitamin içeriği de yüksek bir sebze. B grubu vitaminler özellikle sinir sistemi için son derece faydalı.
Lahananın besin değeri
Lif bakımından yüksek lif oranına sahip olan lahana, polifenoller ve kükürt bileşikleri dahil olmak üzere güçlü antioksidanlar içermektedir.
Kansızlık sorunu olanlar için ideal bir besin kaynağıdır. İyi bir idrar söktürücüdür. Mide ve bağırsak ülserine iyi gelmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan, “İçeriğindeki kükürtlü bileşikler, A, C ve K vitaminleri sayesinde antioksidan özelliği oldukça güçlü bir sebze olan beyaz lahana pek çok hastalığa karşı koruyucu etki yapar. Ancak kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler tarafından dikkatli kullanılmalı" diyor.
Düşük kaloriye sahip olduğu için rahatlıkla tüketilebilir. Lahana hangi organa iyi gelir? Lahananın iyi geldiği organlar arasında beyin, kalp, bağırsak ve göz bulunur. Bu organlar lahananın içinde yer alan A, B ve C vitamini, antioksidan ve polifenol sayesinde güçlenir.
Kükürt, doğada bol bulunan bir elementtir; taş kürenin %0,06'sını oluşturur. Özellikle en önemli kükürt yataklarının yer aldığı Sicilya, Luisiana ve Japonya'da eski volkanların yakınlarında, alçı taşı, kireç taşı katmanları arasında doğal halde bulunur.
Kükürt; cilt, kemik, diş, saç ve kasların yanı sıra bağ dokularının sağlığında da önemli bir rol oynayan önemli bir mineraldir. Ayrıca yağ metabolizmasına ve kan şekerinin düzenlenmesine de yardımcı olur.
Sülfür içeren amino asitler haricinde diyetle alınan önemli kükürt kaynakları; et, balık, süt, yumurta, soğan, sarımsak, pırasa, lahana, brokoli, turp gibi sebzeler, buğday ve nişastalı gıdalar, şarap kahve ve içme suyudur.
İçerdiği yüksek miktarda A, C ve K vitamini sayesinde bağışıklık sistemini destekler ve kansere karşı korur. Potasyum bakımından zengin bir sebze olduğu için kan basıncını dengede tutar. Lahana iyi bir lif kaynağıdır, bu nedenle sindirim sistemine yardımcı olur ve kilo vermeyi kolaylaştırır.
Lahana suyunda iltihap giderici bir etki bulunur. İdrar yolu enfeksiyonunda ve çeşitli iltihaplarda lahana suyunun içilmesi önerilir. Çünkü lahana suyu kısa sürede vücutta oluşan iltihapları temizleyecektir.
Salatalık Hangi Vitaminleri Bulundurur? Salatalığın içerdiği vitaminler, A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, C vitamini, K vitamini ve E vitaminidir. İçeriğinde bulunan vitaminler aracılığıyla hem sağlıklı hem de lezzetli bir besin kaynağı olması salatalığın faydaları arasındadır.
Salatalıkta aynı zamanda düşük miktarda da olsa K vitamini, magnezyum, potasyum, manganez ve A vitamini de bulunuyor.
Kükürt Noksanlığı
Yani homojen bir sararma vardır. Noksanlığında açık yeşil yapraklar vardır. Ancak aradaki fark, sararmanın önce genç yapraklarda olmasıdır. Azotta ise sararma yaşlı yapraklarda olur.
Kükürt eksikliğinin Alzheimer'dan kansere ve kalp hastalığına kadar değişen hastalıklarda rol oynadığına dair güçlü kanıtlar var. Kükürt eksikliği ile kas kaybı arasındaki ilişki, son dönem kanser, AIDS, Crohn hastalığı ve kronik yorgunluk sendromunun bir imzası özellikle ilgi çekici.
Bahçenizin veya evinizin etrafına toz şerit halinde dökerek yılan, domuz veya akrepin kokudan kaçmasını sağlar. Ayrıca diğer haşeratın uzaklaşmasını da sağlar.
Özel bir antidotu yoktur. Semptomatik tedavi yapılır. Zehirlenme halinde “Zehir Danışma Merkezinin” 0800 314 79 00 Nolu ücretsiz telefonunu arayabilirsiniz.
20 gün aralıklarla uygulanabilir. Sıvı Kükürt, kullanıma hazırlanırken seyreltme (sulandırma) işlemi ayrı bir kapta yapılmalıdır. Sulandırma ayrı bir kap içinde iki üç misli su ile sulandırılmalı ve kullanım aracı içine su üzerine boşaltılmalı ve karıştırılmalıdır.
Haftada iki bün beyaz lahana tüketmeye özen gösterin. Çiğ olarak salatasını yapıp tüketmek ya da suyunu içmek özellikle idrar söktürücü, toksin atıcı özelliğinden faydalanmayı en üst düzeye çıkarıyor. Haftada iki gün yapraklarını sıcak suda haşlayarak suyunu içmek toksin atmada faydalı.
Güçlü antioksidan özellikler gösteren lahana, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor. Bu özelliği sayesinde kötü kolesterolün düşmesine de yardımcı olduğu biliniyor. Lahana, içeriğindeki potasyumun etkisiyle kan basıncının dengelenmesine destek oluyor.
İçerdiği vitamin ve mineraller ile bağırsak sisteminin daha düzenli çalışmasını sağlar. 33 kalori ile en düşük kaloriye sahip besinlerden biri olduğu gibi zayıflamaya da yardımcı olur. Karaciğer dostudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri