Fakat gerek bu ehliyetleri almadan ve gerekse diğer sınıflara dahil araçları ehliyetsiz olarak kullandığı tespit edilen kişiler hakkında 1228 TL (%25 indirimli 921 TL) idari para cezası uygulanacaktır.
Ehliyetsiz bir şekilde araba kullanmanın cezası 2023 yılı için 8190 TL olarak belirlenmiştir. Ehliyetsiz araç kullandırma cezası da aynı şekilde 8190 TL olarak bilinmektedir. Aynı zamanda ehliyet sınıfına uygun olmayan bir araç sürülmesinin cezası da 4060 TL olarak belirlenmektedir.
Ehliyeti yanında olmadan araç kullanan kişilere uygulanan cezalar her yıl belirlenen oranlarca artış göstermektedir. Örnek vermek gerekirse; ehliyetsiz araba kullanma cezası 2018 yılında 2.018 TL iken; 2022 yılında 3674 TL'dir. 2023 yılında ise ehliyetsiz araba kullanma ceza tutarı 8.190 TL'ye kadar artırılmıştır.
Ehliyeti; mahkeme veya savcılık tarafından yahut başka şekilde geçici olarak veya tedbiren alınan kişinin araç kullanması 2023 yılında ehliyeti; mahkeme veya savcılık tarafından yahut başka şekilde geçici olarak veya tedbiren alınan kişinin araç kullanmasının cezası 8 bin 190 Türk lirasıdır.
Kişinin aldığı bütün trafik cezaları sürücü kayıtlarında sabittir. Dolayısıyla ehliyetsiz araç kullanma sicile işler mi sorusunun idari açıdan cevabı evettir. Ancak bu, adli sicilinize işleneceği anlamına gelmez. Sonuç olarak ehliyetsiz araç kullanma cezası idari sicilinize işlerken adli sicilinize işlenmez.
İlgili 27 soru bulundu
Ehliyetsiz araç kullanan sürücüler hakkında uygulanan para cezasına karşı, kararın tebliği veya tefhimi tarihinden itibaren en geç 15 (onbeş) gün içinde, sulh ceza mahkemesine itiraz başvurusunda bulunulabilir. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde idarî yaptırım kararı kesinleşir.
Bu nedenle uygulanan para cezası idari para cezasıdır. Dolayısıyla itiraz, Kabahatler Kanunu kapsamında yapılır. Ehliyetsiz araç kullanmanın cezası kişiye tebliğ edildikten sonra 15 gün içerisinde sulh ceza hakimliğine itiraz dilekçesi sunularak cezanın iptali sağlanabilir.
Alkolden Ehliyet Kaptırma Sicile İşler mi? Alkolden ehliyet kaptırma adli sicile işlemez ancak Emniyet Genel Müdürlüğü sistemine işlenir.
Ehliyetsiz araç kullanan kişiye ikinci kez aynı şekilde para cezası uygulanır. Bu ceza gerektiği zaman iki veya üç ay hapis cezasına dönüştürülebilir.
Alkollü araç kullanmaktan dolayı sürücü belgeleri geri alınan sürücüler, Sürücü belgesine el koyan trafik birimine veya en yakın trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'ne alıkoyma süresinin bitiminde dilekçe ile başvurarak sürücü belgelerini geri alabilirler.
Hasar tazminatından yararlanmak için aracı kullanan kişinin ehliyetinin olması ya da yeterli ehliyet sınıfı bulunan sürücünün aracı kullanması gerekir. Eğer aracınızla ehliyetsiz sürücü kaza yapmışsa sigorta şirketi kasko tazminatınızı ödemez.
Ehliyetsiz araç kullanmama cezasını taksitlendirmek için vergi dairesi ya da e-devlet üzerinden taksitlendirme yaptırabilirsiniz. İlk 15 gün içerisinde başvurulduğu takdirde dört ay taksit yapılarak ilk taksitin ödenmesi gereklidir. Aynı şekilde 15 günün ardından 36 aya kadar taksit imkanından yararlanabilirsiniz.
Bir Günde 2 Defa Trafik Cezası Yazılır Mı? Bir günde 2 defa trafik cezası alınması mümkündür.
Ehliyete ceza puanı; sahte plaka kullanmak, araç kullanırken cep telefonu kullanmak, plaka taktırmadan araç kullanmak, muayenesiz araç kullanmak ve hız sınırını aşmak gibi sebepler ile yazılabilmektedir. Sürücü ceza puanı sorgulama işlemleri e devlet sistemi üzerinden online olarak yapılabilmektedir.
Hız ihlali yapan araç, MOBESE sistemi tarafından 50 metre ile 1000 metre arasında tespit edilebiliyor. Tespit edilen tüm ihlallere ceza veriliyor. - "MOBESE Sisteminde kırmızı ışık yanarken trafik polisinin müdahalesiyle geçen araçlara ceza yazılıyor mu?" Polis, müdahaleden önce telsizle MOBESE merkezine bilgi veriyor.
– Para cezası ve hapis cezası: Ehliyetsiz araç kullanmak, para cezası ve hapis cezası gibi ciddi yasal sonuçlar doğurabilir. – Trafik ceza puanı: Ehliyetsiz araç kullanmanın cezası, 20 trafik ceza puanıdır.
Ceza hukukunda, fiil, kişinin haricî, nesnel bir davranışıdır, yani kişinin, başkalarınca algılanabilen bir davranışıdır. Bu anlamda olmak üzere, kişiden çıkarak haricileşmiş bir fiil olmadıkça, suç da olmaz.
Ehliyetsiz araç kullanma cezası nereye ödenir? Trafik cezası ödeme işlemleri vergi dairesi yada Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden yapılabilmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinde yapacağınız ödemeleri kredi kartı veya bankamatik kartı ile yapabilirsiniz.
Burada savcının vereceği yazılı emir neticesinde kolluk kuvveti ifade alabilir. Savcının ifadeye çağırma süresi eğer zorla getirme kararı verildiyse 24 saattir. Bu süre içerisinde kişinin hazır bulundurulması gerekir.
Araç sürücüsünün tekrardan cezaya tabii tutulmaması için ehliyete ilk el konulduğu tarihten itibaren 5 yıl süresince alkollü araç kullanmaktan işlem görmemesi gerekmektedir. Bu durumda ehliyet sicilinden alkollü araç kullanma cezası kaydı silinmektedir.
Alkollü araç kullanma nedeni ile ceza alan sürücünün siciline bu durum işlenmez. Kişi için uygulanacak idari para cezası suç değil kabahat teşkil edeceğinden adli sicil kaydına işlenmemektedir.
Ancak ceza süresini 15 gün geçirirseniz, bu indirim miktarını da kaçırmış olacaksınız. İkinci kez ehliyetsiz araç kullanma cezası konusu içerisinde merak edilen başka bir konu daha bulunuyor. Bu konuya göre, eğer aracın sahibi değilseniz, plaka üzerinden aynı ceza kesilmektedir.
Süresi dolduğunda ödenmiş cezanın makbuzu ve ehliyet alınma tutanağı ile birlikte bağlı bulunan bölgenin trafik bürosuna başvuru yapılır. Ehliyeti 2 yıl süreyle geri alınan sürücüler, İLK SAĞLIK MÜDÜRLÜKLERİ, SÜDGE (Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimi) Biriminde başvurarak ilgili eğitimi almak zorundadırlar.
Karayolları Trafik Kanunu düzenlemesi uyarınca sürücünün trafik kurallarını ihlali dolayısıyla sürücüye ilgili cezaların verilmesinin yanında araç sahibine de cezai işlem uygulanmaktadır. Alkollü olarak araç kullanan kişiye ceza verilirken araç sahibine bu alkolden ötürü ceza verilmesi pek görülmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri