Bu kısıtlamalar örneğin; gözlük takan kişilerin, o aracı gözlük takarak aracı kullanması (kod 01.01) gerektiği gibi durumları belirtmek için geliştirilmiştir. Aşağıda, yeni sürücü belgelerinin kısıtlama kodlarının tablosunu görebilirsiniz. Bu kodlar yeni sürücü belgelerinin arka yüzündeki 12 nolu alanda bulunmaktadır.
Kişilerin görme keskinliğinin yetersiz olduğuna ve/veya göze ait bir hastalığa dair bir şüphe söz konusu olduğunda, uzman tabip tarafından muayene edilir.” hükmü yer almaktadır. (01.01), gözlük veya kontakt lensle (01.06) kod numaraları kullanılabilir.
Raporda otomatik vites ve el tertibatlı araç kullanabilir gibi ibareler var. Bunlara bağlı kodlar bulunuyor. Buraya kadar sorun yok. Ancak 102 kodu olarak Ticari araç, resmi araç, ambulans kullanamaz şeklinde bir ibare daha eklenmiş.
1) Her iki gözde görme gücü toplamları 10 / 20 den daha az olan ve her iki gözün görme derecesi ayrı ayrı en az 0.5 olmayan (sağ göz 0.5 ve sol göz 0.5) sürücü belgesi alamaz. (3) Görme Düzeltmesi; a) Gözlükle düzeltme kabul edilir. Ancak araç kullanırken sürücü gözlüğünü takmak zorundadır.
Kısıtlama kodu, bazı durumlarda bir yabancının giriş yasağı veya sınır dışı edilme nedenini belirten, bazı durumlarda bilgilendirici ayrıntılar sağlayan bir koddur. Kısıtlama kodunun koyulma sebepleri birbirinden farklı olup, alınan aksiyonun ciddiyetine göre kısıtlama süresi değişmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Bu kısıtlamalar örneğin; gözlük takan kişilerin, o aracı gözlük takarak aracı kullanması (kod 01.01) gerektiği gibi durumları belirtmek için geliştirilmiştir.
Doktordan rapor alıp nüfus müdürlüğüne giderek ehliyeti güncelleyebilirsiniz. Teşekkür ederim cevabın için. Excimer laser olmadan önce nüfus müdürlüğünü aramıştım. Sadece uzman tabip/tabibler tarafından yapılan muayene kısmını göz doktorun dolduracak.
Arka bölümün sol alt köşesinde yer alan 12 numaralı kısımda 01.01 ibaresi "gözlük ile kullanabilir" anlamına geliyor.
Işık kaynağını gözlüğünüzde yansıma oluşturmayacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Numaralı gözlük haricinde imaj veya aksesuar amaçlı numarasız bir gözlük veya güneş gözlüğü takıyorsanız ehliyet fotoğrafı çekerken mutlaka çıkarmanız gerekir.
Diplopi tanısı konulduğu anda sürücünün sürücü belgesine el konulmak üzere Emniyet Genel Müdürlüğüne bildirilir. Tedavi ile diplopi ve paralitik şaşılığın düzelmesi durumunda uzman tabibin kanaati ile sürücü belgesi verilebilir.
104. Sürücü kursunda otomatik vitesli araçla eğitime ve sınava katılarak sertifika alanlar sürücü belge sınıfına uygun sadece otomatik vitesli araçları kullanabilir.
Forklift belgesi- ehliyeti kodu: 105.06, Tavan-mobil vinç belgesi- ehliyeti kodu: 105.32, Makaslı platform belgesi- ehliyeti kodu: 105.35, Araç kurtarma- çekme- taşıma belgesi- ehliyeti kodu: 105.41.
12) Yabancılara verilen ülkemiz sürücü belgeleri üzerine kod tablosundan "Ticari Araç Kullanamaz" kodu işlenir. Bu hüküm 5203 sayılı Kanun kapsamında düzenlenen “Mavi Kart" sahiplerine uygulanmaz.
10.02 araç uyarlama kodu, yani aracın özelliği. 78 yönetimsel bir kısıt, yani sürücüye verilmesi gereken kısıt kodu. Aslında 78 kısıt kodu verilen birine 10.02 araç uyarlama kodu da verilmeli ama çoğu heyet bunu anlamadığı için vermiyor. Sadece 10.02 kodu varsa kişi engelsiz olup, otomatik vitesli araç kullanabilir.
İster gözlüklü yazılsın ister yazılmasın direksiyon sınavında gözlük veya lens takmak zorunda değilsiniz.
G sınıfı ehliyet kodlarına örnek olarak;
Beko Loder (Kanal Kazıma Makinesi) ehliyetinin kodu 105.02 dir. Vinç (Lastik Tekerlekli) ehliyetinin kodu 105.10 dur.
Işık yüze eşit ölçüde yansıtılmalı, yansıma veya gölgeler bulunmamalıdır. Fotoğrafta “kırmızı-göz” bulunmamalıdır. Gözlüksüz fotoğraf çekinilmeli. Ehliyet belgesinde gözlüklü yazsa dahi gözlüksüz fotoğraf istenmektedir.
Bir şey olmaz. Gözlük takmanız veya takmamanız resmin size ait olmadığını kanıtlamaz.
Ehliyet için sağlık raporu, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan özel sağlık kuruluşlarında, aile sağlığı merkezlerinde (eski adıyla sağlık ocağı), Sağlık Bakanlığı hastanelerinde ve üniversite hastanelerinde alınabiliyor. Sağlık raporu üzerine kaşe ve imzasını atan doktor, raporu onaylayarak teslim eder.
13-Kişinin zorunlu olarak kullandığı gözlük ve benzeri aksesuarlar dışında fotoğrafta şapka, başlık, pipo, vb. nesneler bulunmamalıdır. 14-Başörtülü fotoğraflarda yüz çene ucundan alına kadar görünür olmalı, yüzün üzerinde gölgeler oluşmamalıdır. 15-Tüm fotoğrafçılarda biyometrik fotoğraf çektirmek mümkündür.
Benzer bir durum, “Gözlük/lens kullanıyorum” şıkkı işaretlendiği takdirde de yaşanabiliyor. İlk defa ehliyet alacak ya da var olan ehliyetini yenilemek isteyenler, sağlık raporu için doktora başvurduklarında kullandıkları gözlüğü/lensi mutlaka yanlarında bulundurmaları gerekiyor.
evet nerde gözlüklerin diyebilir. ayrıca gözlüksüz araba kullanırken çevirmeye girersen ehliyetsiz muamelesi görür ceza yersin.
Ehliyet Gözlük Numarası
Gözlük numarası için herhangi bir kısıtlama bulunmaktadır. Gözünüzün derecesi kaç olursa olsun gözlükle düzeltilebildiği için sağlık raporu almaya dolayısı ile araç kullanmaya engel değildir.
Gözlük harici bir cihaz, bir çeşit dışarıdan takılan bir protezdir.
Böylece bu grupta olan kişiler trafikte araç kullanırken gözlük ya da lens takmak zorundadır. Genel olarak 10 yıla kadar süren bir geçerlidir bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri