Ejder meyvesi Türkiye'de çok yüksek olmayan ve denize yakın yerlerde yetişmektedir. Özellikle Akdeniz ikliminin hakim olduğu Antalya, Adana, Mersin ve Muğla gibi bölgelerde yetiştirilmesi mümkündür ve son yıllarda yetiştirildiği bölgeler artış göstermiştir.
Ejder Meyvesi , 21 ile 29 santigrat derece arasında ortalama sıcaklıklarla kuru, tropikal bir iklimi tercih eder. Kısa süreler için 40 dereceye kadar ve 0 dereceye kadar düşük sıcaklıklara dayanabilir.
Ejder meyvesi, Meksika ve Orta Amerika'ya özgü tropikal bir meyvedir.
Ejder meyvesi tropikal bir meyve olduğu için, Akdeniz iklimini sever. Bu yüzden ülkemizde en çok Mersin ve çevresinde yetiştirilir. Evinizde ejder meyvesi yetiştirmek için, kuru, sıcak ve güneş alan bölgeleri tercih edin. Bitkinizi soğuklardan koruyun.
Ejder meyvesi tropik iklimde yetişmektedir. Dolayısıyla tropikal iklime sahip olan Orta Amerika ve Güney Amerika ülkelerinde yoğun olarak yetişmektedir. Ülkemizde yetişmeyen bir meyve türüdür.
İlgili 40 soru bulundu
Ejder meyvesi, genellikle her yıl ya da 1,5 yılda bir meyve verir. Ejder meyvesi, tropikal iklim bitkisi olduğu için kumlu topraklarda yetiştirildiği zaman daha çok verim alınabilir.
Evet, saksıda ejder meyvesini kolayca büyütüp meyvesini alabilirsiniz. Bunun için saksının büyük olması ve günlük bakımının yapılması yeterli olacaktır. Saksıda ejder meyvesini yetiştirmek için ılıman bir ortamda saksıyı konumlandırmanız gerekir.
Ejder meyvesi kaktüs türünde bir bitki olduğundan fazla sulanmaya ihtiyaç duymaz. Uygun koşullarda ekildiğinde havadaki nemden bile su ihtiyacını karşılayabilir. Yaz döneminde 5-7 günde bir kış döneminde ise 10-15 günde bir sulanması yerinde olacaktır.
Meyve Dönemleri
İlk meyve döneminde bir dönüm bir yerden 1.000 adet civarında meyve alınırken ikinci yılında 4 farklı hasat döneminde toplamda 3.000 – 4.000 adet civarında meyve alınabilmektedir.
Ejder meyveleri, bitki çiçek açtıktan yaklaşık 30 gün sonra olgunlaşır. Bu süre zarfında meyveleri toplayıp hasat edebilirsiniz. İlkbahar döneminde, şubat, mart veya nisan aylarında yapılan dikimlerde, yaz aylarına kadar 4-5 yavru fidan elde edebilirsiniz.
Tropikal meyvelerin en lezzetlileri arasında yer alan Ejder meyvesi üreticiyi 80 TL'lik kilogram fiyatıyla da sevindirdi. Türkiye'nin tarım da üretim merkezleri arasında yer alan Mersin'de son yıllarda tropikal meyve üretimi de arttı.
İçeriğindeki bolca C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirirken yüksek kalsiyum miktarı ile de kemik gelişimine destek olur. Kan basıncını düşürme özelliğine sahip olan ejder meyvesi, yüksek tansiyon riskini önler. Likopen içeren bu meyve, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini de düşürür.
Sıcaklık: Ejder meyvesi tropikal bir meyve olduğu için her iklim koşulunda yetiştirilmesi uygun değildir. Tam da bu yüzden ülkemizde Mersin ve çevresi başta olmak üzere Akdeniz ikliminin yaşandığı alanlarda yetiştirilir.
Yani meyvenin tam verim döneminde 20-25 bin lira gibi ortalama maliyet ile oldukça karlı bir iş yapabiliyorsunuz. Ayrıca ejder meyvesi, muzdan çok daha kolay yetişiyor, gideri az, zirai masrafları yok. Bakımı kolay olan bu meyveyi yetiştirmek oldukça karlı.
Genel olarak, Filipinler'de, ejder meyvesi çiçeklenmeden 28-32 gün sonra hasat edilir.
Elmas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaptığı denemeyle ejder meyvesinin Ege Bölgesi'nde de yetiştirebileceğini gösterdiğini, ürünün tatmin edici fiyatı ve yetiştirme kolaylığı nedeniyle diğer üreticilerin de dikkatini çektiğini kaydetti.
“Ejder meyvesi bebeklere ne zaman verilir?” sorusu da merak edilen konular arasında. 12.ayında olan bebeğinizi ejder meyvesinin lezzetiyle tanıştırabilirsiniz.
Ejder meyvesi hangi mevsimde yetişir? Gecenin Kraliçesi de denilen çiçek açma dönemi genel olarak Ejder Meyvesi (Pitaya)'nın yaşına göre ve yetiştirildiği lokasyona göre Mart-Nisan-Mayıs-Haziran zamanlarında olmaktadır.
Filipinler'de iki ana çeşit yetiştirilmektedir. En yaygın olanı beyaz etli Hylocereus undatus, ardından daha koyu kırmızı etli ejderha meyvesi Hylocereus costaricensi'dir. Vietnam esas olarak 3 ejder meyvesi çeşidi yetiştirir: beyaz, mor-pembe ve kırmızı etli ejder meyvesi.
İlk meyvesini birinci yılında veren pitaya toprağını, hava şartlarını beğenirse ve bakımıda iyi olursa 25-35 yıla kadar ömrü vardır. Belirli bir süre sonunda gövdesi tahtalaşır gövdesinden fidan vermez sadece meyve dallarını büyütür.
yalnızca toprağı tamamıyla kuruduğunda sulama yapılması yeterlidir. Sulama esnasında bitkinin doğrudan toprağını hedef almaya dikkat edilmelidir. Bitkinin gövdesine suyun gelmemesi önemlidir. Ejder meyvesi tropikal bir meyve olması sebebiyle her iklim koşulunda yetiştirilmesi uygun olan bir bitki değildir.
Ejder meyvesi halk arasında pitaya olarak da bilinir. Ejder meyvesini yetiştirilmesi oldukça kolaydır. Kum ve mil bakımından zengin organik topraklarda yetiştirilmektedir.
taze tohumlarda genel sıcaklığa bağlı olarak 20-25 derece ortamlarda en az 3 gün içinde tohumlar peçete içinde çimlenmeye başlar.
Ejder Meyvesinin Tadı Nasıldır? Ejderha meyvesi lezzet açısından hafif bir meyvedir. Taze ejderha meyvesinin tadı, kivi ile karıştırılmış armut lezzetini çağrıştırır. Diğer meyvelerle karıştırıldığında harika tadı olan lezzetli bir meyvedir.
'MALİYETİ DE YÜKSEK' Ayrıca diğer bölgelerde de yavaş yavaş üretilmeye başlandığını belirten Tanrıverdi, “Tropikal bir meyve olduğundan serada yetişiyor. Maliyeti de yüksek. Birçok derde de deva.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri