Aracın motorundan vuruntu ve uğultu sesleri gelebilir ve motorun arıza ışığı yanıyor olabilir. Seyir halindeyken aracın çekiş gücünün ve performansının düşmesi veya egzozdan siyah duman gelmeye başlaması gibi durumlar da EGR valfinin doğru çalışmadığının göstergesi olabilir.
EGR arızası nasıl anlaşılır: Sürüş esnasında araç motorunda meydana gelen beklenmedik bir sarsıntı veya motorun çalışmaması Aracınızın öncekilere nazaran daha çok yakıt tükettiğini düşünüyor olmanız. Araç ile seyir halindeyken aracın çekiç gücünün düşmesi ya da egzozdan siyah bir duman gelmesi.
EGR valfi arızalanmış ise araç normalde olduğundan daha hantal ilerleyerek güç kaybı yaşar. Bunun sebebi arızalanan EGR motorun verimli çalışmasını önlemesidir. Araçta EGR arızalandığında en sık rastlanan belirti egzozdan kara duman çıkmasıdır. Bozulan EGR egzozdan çıkan azot oksidin dışarı çıkmasını engeller.
Araç kullanım sırasında daha önceki kullanımlarınıza göre daha fazla yakıt tüketmesi, Araç seyir halindeyken aracın çekiş gücünde düşme görülmesi ve egzoz bacasından siyah dumanlar gelmeye başlaması, Araç içi göstergeler de motor arıza ışığının yanması, Aracın emisyon değerlerinde yükselme.
EGR valfi bozulursa motorun sarsıntılı çalışması veya motorun hiç çalışmaması, artan yakıt tüketimi, çekiş düşüklüğü ve egzozdan siyah duman atılmaya başlaması, ayağın gazdan çekilmesi sonucu arabanın teklemesi, araçta bulunan Katalizör ve Dizel Partikül Filtresi ( DPF ) bozulası, arızalanması gibi hasarlar ortaya ...
İlgili 23 soru bulundu
EGR valfinin düzgün çalışmaması. Bu valf arızalı olursa, Turbonun türbin tarafında orantısız karbonlaşmaya sebebiyet verebilir.
Egr'nin arızalanması veya iptal edilmesi aracın motorunda tekleme, vuruntu ve performans kayıplarına neden olur.
EGR iptalinin motora zararı yoktur; EGR iptalinin yazılımsal yöntemlerle yapılması uzmanlar tarafından önerilmektedir. Yazılımsal iptal işleminde araç beyninde tanımlı olan EGR tamamen silinir. Bu yöntemle araç EGR fonksiyonunu tanımaz ve sorunsuz şekilde aracınızı kullanabilirsiniz.
EGR valfi temizliği fiyatı net bir fiyat olmamakla birlikte 200-500 TL arasında değişiklik göstermektedir.
EGR Valfi Değişimi: Araçta bulunan mevcut Egr Valfinin sıfır veya ikinci el Egr valfi ile değiştirilme işlemidir. Arızaları ortadan kaldırır fakat bir daha böyle bir problem yaşadığınızda tekrar değişim yapmanız gerekir. ERG Valfi Temizliği: Egr valfinin sökülmesiyle içinin fırçalanarak temizlenip tekrar takılmasıdır.
Valf ve enjektörleri temizler, enjektör memelerinin ve giriş bölgesinin sökülmeden temizlenmesini sağlar. Benzin enjeksiyon sisteminin kontaminasyondan derin şekilde arınmasını sağlar.
EGR valfi, birçok benzinli ve dizel aracın motorlarında yer alan bir parçadır. EGR; Exhaust Gas Recirculation, yani Egzoz Gazı Devridaimi kelimelerinin kısaltılmış halidir. EGR'nin kullanılmasındaki asıl amaç, motor içerisinde yaşanan yanma işlemi sonucunda açığa çıkan Azot Oksit (NOx) miktarının azaltılmasıdır.
EGR Valfi Çalışma Prensibi
Motor ısınmaya başladıkça ya da araç hız aldıkça vana açılarak valfi çalıştırır. Açıldıktan sonra egzoz gazlarını sürekli olarak yanma odasına göndermeye başlar. Araç yavaşladığında ya da durduğunda vana kapanır ve valfin yavaşça kapanması sağlanır.
Egr Valfini Neden Bozulur? EGR valfinin bozulmasında en büyük payı olan kurum sebebiyle kirlenmedir. EGR valfinin çalışma gereğince içerde az miktarda egzoz gazı kalmasıyla beraber içeride kurum meydana gelir. Bu kirlenme sonucunda egzoz gazının geçtiği kanalda daralmalar ve tıkanmalar görülür.
İlk olarak ufak bir fırça yardımıyla EGR valfinde biriken kurum ve kirin genel bir temizliği yapılır. Daha sonrasında özel sıvılarda bekletilerek, biriken kurumun tamamen temizlenmesi sağlanır. Bütün bu temizleme işlemlerinin ardından son olarak da EGR valfi motora doğru bir şekilde takılır.
Kaba kiri bir bez ile önceden temizleyiniz. Önceden işlemden geçirilmiş parçalar, emme sistemi, gaz kelebeği gövdesi ve karbüratör temizleyicisi ile püskürtünüz. Ürünü uyguladıktan sonra bir süre bekleyiniz. Temiz bir bez ile çalışın.
würth egr valf temizleyici dizel araç i̇çin 400 ml
dizel motorların emiş alanını temizler. emiş alanında yer alan kalıntılardan kaynaklanan arızaları giderir. temizlik için herhangi bir sökme işlemi gerekli değildir. temizleme işlemi yalnızca işletim sıcaklığında gerçekleştirilmelidir.
EGR iptali avantajları:
Aracın çekiş gücü yükselir.
Motora tam yüklenildiği zaman ise araçtan performans istenildiği için EGR valfi motor beyni tarafından kapatılır ve yanma odasına egzoz gazı göndermeyi keser. Bu sayede tamamen oksijen dolan yanma odası daha fazla güç üretir.
EGR valfi zamanla aşınır ve bozulmalar meydana gelir. Egzoz gazından dolayı içerisinde kurum birikir ve bu da performansı etkiler. Bu yüzden EGR valfi temizliği yapılmalıdır. Bu temizlik doğru zamanlarda ve doğru şekilde yapılmalıdır hatta gerekiyorsa değişimi yapılmalıdır.
EGR egzoz gazların devir daim işlerini yapar ve motorun tasarımı için çok önemli bir parça olmaktadır. EGR açılımı Exhaust Gas Reciruclation olmaktadır. Türkçe karşılığı ise Egzoz Gazları Devir daimi anlamına gelmektedir. EGR valfi elektropnömatik bir valfidir ve kara taşıtlarının motorlarında kullanılmaktadır.
Genellikle EGR arızası sonrasında bir araba motorunun sarsılması veya çalışmaması olarak kendini gösterebilir. Buna göre, yakıt tüketimi önemli ölçüde artacaktır. Zayıf çekiş, sarsıntılı hareket veya zıplama veya tekleme gibi belirtiler EGR valfinin kirli olduğunu gösterebilir.
Dpfsi ve egrsi iptal olan araçların egzozları daha sıcaktır. Zaten egr Egzoz gazının %10-15 civarını emme manifolduna basıyor hepsini değil sanılanın aksine. Dpf ve egr iptali olan araçlar kara duman atar mesela benim aracımda öyle. Egzozu temizliyorum 1 hafta sonra kromaj kapkara kurumla kaplanıyor.
DPF "Dizel Partikül Filtresi" çıkan egzoz gazlarındaki zararlı kurum partiküllerini yüksek ısı ile minimuma indirmek için kullanılır. EGR Valfi ise dışarı atılacak egzoz gazlarının bir kısmının tekrar motora girmesini sağlar böylece yanma odasındaki yanma reaksiyon hızı azalır ve yanma sıcaklığı düşer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri