Ejder meyvesi ekimi yapıldıktan sonra ağaçlar 30 ve 50 gün süre içinde meyve vermeye başlar. Ağaçlar yeterli bakımı gördükleri takdirde bir yıl içinde birçok kere meyve verebilirler.
Ejder Meyvesi Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir? Ejder meyvesi, genellikle her yıl ya da 1,5 yılda bir meyve verir. Ejder meyvesi, tropikal iklim bitkisi olduğu için kumlu topraklarda yetiştirildiği zaman daha çok verim alınabilir.
Ejder meyveleri, bitki çiçek açtıktan yaklaşık 30 gün sonra olgunlaşır. Bu süre zarfında meyveleri toplayıp hasat edebilirsiniz. İlkbahar döneminde, şubat, mart veya nisan aylarında yapılan dikimlerde, yaz aylarına kadar 4-5 yavru fidan elde edebilirsiniz.
Ejder meyvesi hangi mevsimde yetişir? Gecenin Kraliçesi de denilen çiçek açma dönemi genel olarak Ejder Meyvesi (Pitaya)'nın yaşına göre ve yetiştirildiği lokasyona göre Mart-Nisan-Mayıs-Haziran zamanlarında olmaktadır.
Saksının ve ağacın en doğru yerde kalması önemli bir detaydır. Soğuk bölgelerden uzak tutulması gerekir. Saksıda yetişen ejder meyvesi, güneş gören havalandırma imkanı olan ılık odalarda yetişir.
İlgili 19 soru bulundu
Diğer birçok ev bitkisi toprağı hep nemli kalacak şekilde sık sık sulamaya ihtiyaç duysa da ejder meyvesi bitkisi kaktüsgillerden olduğu için bu kadar sık sulamaya ihtiyaç duymaz. Sadece toprağı tamamen kuruduğunda sulama yapmanız yeterli olacaktır.
Genel olarak yazın sulama güçlü bir kaynaktan gelen su ile haftada bir kere olmak üzere ortalama 2 saat şeklinde yeterli olmaktadır. Kışın ise çok aşırı su ihtiyacı duymayan Ejder Meyvesi 20 gün hatta 30 günde bir sulama en fazla 1 saat yeterli olacaktır.
Ejder meyvesi tropikal bir meyve olduğu için, Akdeniz iklimini sever. Bu yüzden ülkemizde en çok Mersin ve çevresinde yetiştirilir. Evinizde ejder meyvesi yetiştirmek için, kuru, sıcak ve güneş alan bölgeleri tercih edin. Bitkinizi soğuklardan koruyun.
Meyve Dönemleri
İlk meyve döneminde bir dönüm bir yerden 1.000 adet civarında meyve alınırken ikinci yılında 4 farklı hasat döneminde toplamda 3.000 – 4.000 adet civarında meyve alınabilmektedir.
Ejder meyvesi bitkisi kaktüsgillerden olduğu için çok sık sulamaya ihtiyaç duymaz. yalnızca toprağı tamamıyla kuruduğunda sulama yapılması yeterlidir. Sulama esnasında bitkinin doğrudan toprağını hedef almaya dikkat edilmelidir. Bitkinin gövdesine suyun gelmemesi önemlidir.
Ejder Meyvesi , 21 ile 29 santigrat derece arasında ortalama sıcaklıklarla kuru, tropikal bir iklimi tercih eder. Kısa süreler için 40 dereceye kadar ve 0 dereceye kadar düşük sıcaklıklara dayanabilir.
Normalde birçok gübre çeşidi vardır fakat biz Ejder meyvesi için sadece yanmış hayvan (inek) gübresi kullanmaktayız. Gübrenin verim şekli hayvan gübresi direk fidanların kök kısımlarına toprak üzerinden verilir .
Dağılımı Hylocereus türü pitaya üreten kaktüslerin anavatanı Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika dır. Ayrıca Asya'da Endonezya, Güney Cava, Tayvan, Vietnam, Tayland, Filipinler, Sri Lanka, Malezya, yeni olarak Bangladeş 'de üretimi yapılmakta ve kültür türleri yetiştirilmektedir.
Pitaya ejder meyvesi fidanı - 150,50 TL.
-Dış Mekan İçin Ekim Zamanı; Haziran. -İç mekanda dört mevsim ekim yapabilirsiniz. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumun çimlenme süresi 14-28 gündür.
Ancak bebeğiniz için ilk 6 ay anne sütü çok önemlidir ve bu dönemde kesinlikle ek gıda verilmemelidir. Ejder meyvesi bebeklere ne zaman verilir sorusuna gelecek olursak; 10 aylıktan itibaren bebeğinize ejder meyvesi yedirebilirsiniz. Ancak bebeğinize ejder meyvesi yedirmeden önce ezmeli ve püre haline getirmelisiniz.
İlk meyvesini birinci yılında veren pitaya toprağını, hava şartlarını beğenirse ve bakımıda iyi olursa 25-35 yıla kadar ömrü vardır. Belirli bir süre sonunda gövdesi tahtalaşır gövdesinden fidan vermez sadece meyve dallarını büyütür. Meyve verme bakımından asıl yüksek performansını üçüncü yılından sonra ortaya çıkar.
noksanlığı çiçeklerin solup kurumalarına, çiçeklenme anında veya daha önce çiçeklerin ölmelerine neden olmaktadır. Ayrıca yetersiz kış soluklanması, çiçek tomurcuklarının ağaçtan dökülmelerine neden olabilmektedir.
Ejder meyvesi kabuğu kesinlikle yenememelidir. Eğer yenilirse, karın ağrısına neden olur. Kalp basıncını düşürerek yüksek tansiyon hastalığının önüne geçer. İçeriğinde bol miktarda bulunan likopen sayesinde kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini büyük oranda azaltır.
Flying dragon soğuklara dayanıklı bir meyvedir.Tam bodur narenciye fidanı üretiminde bu çeşit anaç olarak kullanılmaktadır. Dikenli yapısı ejder pençesini andırdığı için dragon yani ejder olarak olarak isimlendirilmiştir. Meyve tadı greyfurt, limon arasındadır. Meyveleri, meyve suyu yapımında kullanılabilir.
Soğuğa az dayanıklı türlerden olup kısa süreli -2 ? C'ye kadar dayanabilir. Pitaya kuru tropikal, yarı tropikal ve ortalama yağış alan her bölgeye uyum sağlayabilir.
Olgun olan meyveyi seç.
Ejder meyvesinin tadı aynen kivi ve şeftali gibi tam olgunlaştığında güzel olur. Ejder meyvesinin üzerine bastır. Biraz içe doğru çöküyorsa muhtemelen olgunlaşmıştır.
Ejder meyvesi Türkiye'de çok yüksek olmayan ve denize yakın yerlerde yetişmektedir. Özellikle Akdeniz ikliminin hakim olduğu Antalya, Adana, Mersin ve Muğla gibi bölgelerde yetiştirilmesi mümkündür ve son yıllarda yetiştirildiği bölgeler artış göstermiştir.
İsmine gelince, henüz ülkemizde yeni yeni bilinirliği arttığı için farklı kültürlerin etkisiyle pitaya, pitahaya, ejder meyvesi, çilek armudu, kaktüs meyvesi ya da dragon fruit olarak anılabiliyor. Pitaya bitkisinin hiç bir zararlısı olmadığı için zehirli tarım ilaçları ile mücadele gerektirmez.
Genellikle içi beyaz olan ejder meyvesine sıklıkla karşılaşmak mümkündür ancak içi kırmızı olan ejder meyvesini de rahatlıkla tüketebilir, aynı lezzeti alabilirsiniz. Ejder meyvesini ilk defa tüketecekseniz dış kısmındaki kabuğunu soyarak etli kısmını ayırabilir, çiğ şekilde yiyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri