Pitaya olarak da bilinen ejder meyvesinin anavatanı ise Meksika, Orta ve Güney Amerika. Ticari olarak gelişimi ise Malezya, Tayvan, Vietnam ile başlayıp İsrail, Avustralya ve ABD'nin güneyine kadar yayıldı.
Orta Amerika' dan menşeli, ejderha meyve bitkileri yaklaşık 50 yıl önce Vietnam' a getirildi. Genellikle Vietnam' da Güney Çin gibi diğer birkaç ülke ve yakın zamanda Tayland, Avustralya ve Tayvan' da yetiştirilmektedir.
Dağılımı Hylocereus türü pitaya üreten kaktüslerin anavatanı Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika dır. Ayrıca Asya'da Endonezya, Güney Cava, Tayvan, Vietnam, Tayland, Filipinler, Sri Lanka, Malezya, yeni olarak Bangladeş 'de üretimi yapılmakta ve kültür türleri yetiştirilmektedir.
Ejder meyvesi ekimi yapıldıktan sonra ağaçlar 30 ve 50 gün süre içinde meyve vermeye başlar. Ağaçlar yeterli bakımı gördükleri takdirde bir yıl içinde birçok kere meyve verebilirler.
Ejder meyvesi, Meksika ve Orta Amerika'ya özgü tropikal bir meyvedir.
İlgili 22 soru bulundu
3. kabaca kivi gibidir. icinde onun gibi cekirdekleri vardir. yumusakligi ve tadi da benzer sayilabilir. ama buyukluk acisindan ejder meyvesi kividen cok daha buyuktur. 4. icinin rengi kirmizi olanlar diskinin rengini pembe yapabilir.
Ejder meyvesi fidanının kırmızı ve beyaz ejder meyvesi olmak üzere 2 çeşidi vardır. Ejder meyvesinin dışı pembe kabukludur. Meyvenin içi ise, yumuşak kremamsı bir yapıya sahiptir ve kiviye benzeyen siyah tohumları vardır.
Ejder meyvesi ağacı her sene veya 1,5 senede bir meyve vermektedir. Daha fazla verim almak için ejder meyvesini kumlu topraklarda yetiştirmek gerekir.
Ejder meyveleri, bitki çiçek açtıktan yaklaşık 30 gün sonra olgunlaşır. Bu süre zarfında meyveleri toplayıp hasat edebilirsiniz. İlkbahar döneminde, şubat, mart veya nisan aylarında yapılan dikimlerde, yaz aylarına kadar 4-5 yavru fidan elde edebilirsiniz.
Genel olarak yazın sulama güçlü bir kaynaktan gelen su ile haftada bir kere olmak üzere ortalama 2 saat şeklinde yeterli olmaktadır. Kışın ise çok aşırı su ihtiyacı duymayan Ejder Meyvesi 20 gün hatta 30 günde bir sulama en fazla 1 saat yeterli olacaktır.
Kolaylıkla Yetiştirebileceğiniz Ejder Meyvesi Çeşitleri
İlk olarak Mersin'de sonrasında ise ülkemizin tüm şehirlerinde tüketilmeye başlamıştır. Dragon fruit Türkiye'nin yanı sıra Meksika, Endonezya, Malezya ve Vietnam gibi pek çok farklı ülkede bulunur.
Özellikle Akdeniz ikliminin hakim olduğu Antalya, Adana, Mersin ve Muğla gibi bölgelerde yetiştirilmesi mümkündür ve son yıllarda yetiştirildiği bölgeler artış göstermiştir. Eskiden Türkiye'de neredeyse hiç yetiştirilmeyen ejder meyvesi, bugün yaygın olarak yetiştirilir.
Tropikal meyvelerin en lezzetlileri arasında yer alan Ejder meyvesi üreticiyi 80 TL'lik kilogram fiyatıyla da sevindirdi. Türkiye'nin tarım da üretim merkezleri arasında yer alan Mersin'de son yıllarda tropikal meyve üretimi de arttı.
Ejder Meyvesini Olası Riskleri
Bir de bu meyveyi tükettikten sonra idrar rengi kırmızımsı bir renge dönebilir. Meyve vücuttan tamamen atıldıktan sonra idrarınızın rengi normale dönecektir.
Ejder meyvesi, C vitamini bakımından zengin bir meyvelerdendir. Antioksidan özelliği göstererek vücudu hastalıklardan korur. İçinde kalsiyum oranı fazla olduğu için kemiklerin gelişiminde büyük rol oynar. Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir.
1. Finike Portakalı Antalya ilinin coğrafi işaretli ürünü olan Finike Portakalı, genellikle göbekli olan, Washington cinsi bir portakal çeşididir.
1 ile 2 kg arası. Dikilecek olan yere büyük çukur kazmaya gerek yoktur. Ancak dikimden önce toprağın sürülüp hazırlanması çok önemlidir. Yerinizin büyüklüğüne göre sıra üzeri 2 metre , sıra arası 2.5 metre olacak şekilde 1 dönüme 200 adet dikim yapılır.
Ejder Meyvesi , 21 ile 29 santigrat derece arasında ortalama sıcaklıklarla kuru, tropikal bir iklimi tercih eder. Kısa süreler için 40 dereceye kadar ve 0 dereceye kadar düşük sıcaklıklara dayanabilir.
Özellikle soğuktan bitkinizi sürekli korumalı, onu 10 derecenin altında kalacak alanlarda tutmamalısınız. 28 santigrat derece ise bitkinin meyve vermesi için ideal sıcaklık olarak belirlenmiştir, bizden söylemesi.
İlk meyvesini birinci yılında veren pitaya toprağını, hava şartlarını beğenirse ve bakımıda iyi olursa 25-35 yıla kadar ömrü vardır. Belirli bir süre sonunda gövdesi tahtalaşır gövdesinden fidan vermez sadece meyve dallarını büyütür. Meyve verme bakımından asıl yüksek performansını üçüncü yılından sonra ortaya çıkar.
-Dış Mekan İçin Ekim Zamanı; Haziran. -İç mekanda dört mevsim ekim yapabilirsiniz. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumun çimlenme süresi 14-28 gündür.
Ejder meyvesi için en ideal toprak kumlu yapıya sahip olan topraklardır. Elinizde bahçe toprağı bulunmaktaysa bu toprağı kum ile karıştırarak kullanmanız mümkündür. Bitkinin toprağında drenajının iyi sağlanması son derece önemlidir.
Güneydoğu Asya'nın eski zamanlara dayanan güzellik pratiklerinde de kendine yer bulan ejder meyvesinin, bir parça ezildikten sonra yüze uygulanması durumunda yaşlanmayı geciktirdiğine ve daha genç bir görünüm sağladığına inanılıyor. Ayrıca bu yöntem sivilce ve güneş yanığı gibi cilt sorunları için de oldukça etkili.
Pitaya ejder meyvesi fidanı - 150,50 TL.
3) Karaciğer Yağlanmasını İyileştirir
Bundan dolayı karaciğere iyi gelen ejder meyvesi yani pitayanın tüketilmesi son derecede önemlidir. Karaciğer yağlanmasını doğal yollardan iyileştirmek için ejder meyvesi tercih edebilirsiniz. Kalorisi de son derecede düşük bir meyve olarak bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri