Beyaz ve kırmızı olmak üzere iki çeşidi vardır. Meyve dış rengi olarak değil, iç rengi olarak ikiye ayrılır.
-Meyve dış rengi pembe-kırmızı, iç rengi beyazdır. - Pitaya, tatlı, kremamsı ve çok güzel, sıradışı bir aromaya sahiptir. - Olgunlaşmış bir pitahaya meyvesi kavun ile kivi karışımı bir tada sahiptir.
Ejder meyvesi fidanının kırmızı ve beyaz ejder meyvesi olmak üzere 2 çeşidi vardır. Ejder meyvesinin dışı pembe kabukludur.
Genellikle içi beyaz olan ejder meyvesine sıklıkla karşılaşmak mümkündür ancak içi kırmızı olan ejder meyvesini de rahatlıkla tüketebilir, aynı lezzeti alabilirsiniz.
İlgili 16 soru bulundu
Kaktüsgiller ailesinden olan Pitaya (Ejder Meyvesi), pembe bir dış kabuğa, beyaz ya da pembe et yapısına sahiptir. Pitaya'nın (Ejder Meyvesi) meyve etinin hangi renkte olacağı türünden türüne göre değişiklik gösterir. Ejder meyvesi, sadece geceleri çiçek açar.
Genel olarak kırmızı Ejder Meyvesi beyaz olan çeşitlere göre daha naziktir, yetiştirilme şartları açısından ve lezzeti yönünden beyaz çeşitlere nazaran daha aromatik yapıya sahiptir.
Ne işe yarar peki: Ejder meyvesinin faydaları
Ülkemizde en çok meyvesi beyaz olanlar olsa da gördüğünüz gibi içi kırmızı çıkan bir pitayaya denk gelirseniz endişelenmeyin. Hatta içi kırmızı olanın daha lezzetli olduğu söyleniyor, bizden söylemesi.
Meyve olgunsa, kaşık sayesinde kabuğundan kolayca ayrılacaktır. Elde ettiğiniz beyaz etli kısmı, sade bir şekilde tüketebilirsiniz. Ejder meyvesi, özellikle soğukken çok lezzetli bir meyvedir. Bu yüzden buzdolabında soğuttuktan sonra afiyetle tüketebilirsiniz.
Filiz genelde saçaklı uçları kırmızı cinslerde kırmızı beyaz cinslerde koyu yeşil olur. Tomurcuk ise kırmızılarda da beyaz cinslerde de sarımsı açık yeşil bir renkte ve nohut başı gibi olur biraz daha büyüdüğünde nohutu andırır.
Bitkiye verilecek tuzlu su kök bölgesinde tuz fazlalığına neden olarak bitkinin topraktan su ve besin almasında zorlanmasına ve “fizyolojik kuraklık” denen durumun ortaya çıkmasına yol açar. Oluşacak tuz stresi koşullarındaki bitkilerde enzim aktiviteleri ve zar geçirgenlikleri azalır.
Ejder Meyvesinin Tadı Nasıldır? Ejderha meyvesi lezzet açısından hafif bir meyvedir. Taze ejderha meyvesinin tadı, kivi ile karıştırılmış armut lezzetini çağrıştırır. Diğer meyvelerle karıştırıldığında harika tadı olan lezzetli bir meyvedir.
Bunun sebebi bitkinin yetiştiği bölge, toprak, iklim, hava koşulları, kullanılan gübre ve cinsi gibi hususlardır. Tüm bu şartlara rağmen bitkinin beyazı, kırmızısı ve dışı sarı olanının aralarında aroma yoğunluğu bakımından farklılıkları vardır. Her yendiğinde de farklı bir tat ve his vermektedir.
İsmine gelince, henüz ülkemizde yeni yeni bilinirliği arttığı için farklı kültürlerin etkisiyle pitaya, pitahaya, ejder meyvesi, çilek armudu, kaktüs meyvesi ya da dragon fruit olarak anılabiliyor. Pitaya bitkisinin hiç bir zararlısı olmadığı için zehirli tarım ilaçları ile mücadele gerektirmez.
İç et kısmı beyaz, kırmızı, mor, pembe gibi renklerden oluşan muhteşem lezzetlere sahip bir çok çeşidi mevcuttur.
Bilimsel ismi hylocereus olan ejder meyvesinin ana vatanı; Meksika, Orta ve Güney Amerika gibi bölgelerdir. Ayrıca Asya'da; Endonezya, Malezya ve Tayland gibi ülkelerde dahi ejder meyvesinin üretimi mümkündür.
Güneydoğu Asya'nın eski zamanlara dayanan güzellik pratiklerinde de kendine yer bulan ejder meyvesinin, bir parça ezildikten sonra yüze uygulanması durumunda yaşlanmayı geciktirdiğine ve daha genç bir görünüm sağladığına inanılıyor. Ayrıca bu yöntem sivilce ve güneş yanığı gibi cilt sorunları için de oldukça etkili.
İçeriğindeki bolca C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirirken yüksek kalsiyum miktarı ile de kemik gelişimine destek olur. Kan basıncını düşürme özelliğine sahip olan ejder meyvesi, yüksek tansiyon riskini önler. Likopen içeren bu meyve, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini de düşürür.
Türkiye'de ejder meyvesi hangi şehirde yetişir diyenler için de Akdeniz illerinden bahsedebiliriz. Ülkemizde Antalya, Adana, Mersin ve Muğla illeri pitaya yetiştirmeye başlayan ilk yerlerden biridir.
Ülkemizde pitaya olarak da bilinen ejder meyvesi bazı ülkelerde çilek armudu olarak bilinir. Dış kısmı pembe olan ve iç kısmı beyazın üstünde siyah benekleri olan bir meyvedir. Ekşi ve ferahlatıcı bir tadı vardır.
Tüm malzemeleri bir karıştırıcı yardımıyla karıştırın ve soğuk olarak günde 1 bardak tüketin. Ejder meyvesi kabuğu kesinlikle yenememelidir. Eğer yenilirse, karın ağrısına neden olur. Kalp basıncını düşürerek yüksek tansiyon hastalığının önüne geçer.
Tadı kivi ve armut karışımı gibidir. Pitaya, pitahaya ve çilekli armut gibi birçok isimle anılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri