Ejder meyvesi aynı zamanda düşük glisemik indeksli bir meyvedir. Bu da kan şekeri seviyelerini istikrarlı tutar.
Ejder meyvesi şeker oranı çok az olan bir üründür ancak fazla tüketildiğinde midenizi rahatsız edeceğinden dikkatli olmalısınız.
100 gram ejder meyvesi, ortalama 7.5 gram şeker içerir. Kalsiyum ve fosfor bakımından zengin olan bu besin, kemik ve diş sağlığını güçlendirir.
Lezzetli, faydalı ve besleyici ejder meyvesi çeşitleri şunlardır: Pembe derili beyaz etli: En iyi bilinen ve en yaygın olarak yetiştirilen türüdür. Ayrıca meyvenin en az tatlı olan türüdür. Bu tür, diğerlerinden daha incedir ve limona benzeyen keskin bir tadı vardır.
Ejder meyvesi içinde düşük oranda şeker bulundurması nedeniyle tip 2 diyabet hastalarına iyi gelir. Lifli yapısı sayesinde zayıflamaya yardımcı olur ve ciltteki nem dengesini sağlar.
İlgili 45 soru bulundu
Örneği şeker oranı en yüksek meyve üzüm olarak bilinir. Bunun yanında en şekerli meyve hangisidir sorusunun cevabı üzümle birlikte karpuz da olabilmektedir. Şeker hastalarının özellikle bu meyvelere ayrıca dikkat etmeleri gerekir.
Glisemik indeksi yüksek, yani kan şekeri değerlerini hızlı değiştirebilen üzüm, incir, muz, kavun, karpuz ve kuru meyvelerin tüketimi bazı kişiler için sakıncalı hale gelebilir. Diğer meyvelerin lif oranları yüksek olduğu için ara öğünlerde tüketilen meyveler kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.
Ejder Meyvesinin Tadı Nasıldır? Ejderha meyvesi lezzet açısından hafif bir meyvedir. Taze ejderha meyvesinin tadı, kivi ile karıştırılmış armut lezzetini çağrıştırır. Diğer meyvelerle karıştırıldığında harika tadı olan lezzetli bir meyvedir.
Tohumları etli kısımla birlikte yenir, çıtır, fındık gibi bir tad verir. Pitaya meyve suyu ya da şarap yapımında ya da diğer içecekleri tadlandırma da kullanılabilir. Çiçekleri yenilebilir veya çayı yapılabilir. Meyvenin kabuğu kesinlikle yenmez.
Ağırlığı 150 gramdan 600 grama kadar çıkabilen iç dokusuyla kiviye benzeyen bu tropikal meyve, 'Dragon fruit', 'Ejder Meyvesi', 'Kaktüs meyvesi' olarak da anılmaktadır. Pithaya meyvesinin yarısı 1 porsiyon meyveye eş değerdir.
Pitaya meyvesi beyaz veya kırmızımsı bir ete sahip olabilir. Renk, pitaya meyvesinin türüne bağlı olarak değişebilir.
Meyve dokusu siyah ve çıtır tohumlarının varlığı nedeniyle kiviye benzetilir. Etli kısım çiğ olarak yenebilir ve hafif bir tatlılık verir. Tohumları etli kısımla birlikte yenir, çıtır, fındık gibi bir tad verir. Pitaya meyve suyu ya da şarap yapımında ya da diğer içecekleri tadlandırma da kullanılabilir.
Farklı Dragon meyveleri çeşitleri
Beyaz Ejder meyvesi – Bu en çok yetiştirilen ejderha meyvesidir. Pembe tenli ve beyaz etlidir. Kaliforniya'ya özgü olan Neitzel çeşidi, soğutulduğunda daha tatlı ve daha lezzetlidir. Kırmızı Ejder Meyvesi – Kırmızı tenli ve etli tatlı tip bir ejderha meyvesidir.
Her yendiğinde de farklı bir tat ve his vermektedir. Beyaz olanın tadı genel olarak tam olgunlaşmamış armut ve kiviye benzemektedir. Kırmızı olanı ise daha tatlı meyveler olan çilek, muz, kavun, şeftali ve kiviye benzemektedir ve çok lezzetlidir.
Meyve olgunsa, kaşık sayesinde kabuğundan kolayca ayrılacaktır. Elde ettiğiniz beyaz etli kısmı, sade bir şekilde tüketebilirsiniz.
Temel hassasiyetleri olan soğuk, aşırı sıcak, aşırı su, ve hava akımı gibi etmenleri ancak seralarda kontrol altında tutulabilmektedir. Bu kontroller aşırıya gidildiği zaman bitki farklı tepki vermekte çok zayıf tutulduğunda farklı tepki vermektedir ve bu durum tadını da etkilemektedir.
Üretim alanından alınan verimin yüksek olması, yetiştiriciliğinin kolay, raf ömrünün uzun olması, meyvenin besin değerlerinin zenginliği ve piyasada yüksek fiyatla alıcısının bulunması, ejder meyvesi yetiştiriciliğini cazip hale getiriyor.
Fakat alerjik etki yapabileceğine dair bulgular var. Tükettikten sonra alerji belirtilerinizin olup olmadığına dikkat edin. Bir de bu meyveyi tükettikten sonra idrar rengi kırmızımsı bir renge dönebilir. Meyve vücuttan tamamen atıldıktan sonra idrarınızın rengi normale dönecektir.
EJDER MEYVESİ NASIL SAKLANIR? Karbonhidrat, lif ve protein bakımından zengin olan ejderha meyvesi, ortalama 1,5-2 ay buzdolabında saklanabilir ancak, maksimum 15 gün içinde tüketilmesi önerilir.
Ejder meyvesi, içerisindeki yüksek lif oranı sayesinde yağ yakımını hızlandırarak kilo vermenize de yardımcı olur.
Hylocereus türü pitaya üreten kaktüslerin anavatanı Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika dır. Ayrıca Asya'da Endonezya, Güney Cava, Tayvan, Vietnam, Tayland, Filipinler, Sri Lanka, Malezya, yeni olarak Bangladeş 'de üretimi yapılmakta ve kültür türleri yetiştirilmektedir.
Şeker hastaları hangi meyveleri yiyebilir? Fazla miktarda meyve yemek kan şekerinde ciddi yükselmelere sebep olabilir. Bu sebeple meyve tüketiminde porsiyon kontrolüne dikkat edilmesi gerekir. Bireyler; çilek, yaban mersini, karadut, portakal, mandalina gibi antioksidan kaynaklı meyveleri tüketebilir.
Şeker olabildiğince doğal kaynaklardan elde edilmelidir. Basit şeker içermeyen ve lif oranı yüksek kuru üzüm, kuru kayısı, incir, ananas ve vişne gibi doğal meyveleri de tatlılarınızda kullanabilirsiniz. Pekmez, üzüm ve muz gibi şeker oranı nispeten yüksek gıdalar tatlılara diyetisyen kontrolünde eklenmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri