Trafonun ve yeraltı kablolarının değişken elektrik alanı, enerjisini, orada bulunan bir insanın vücudunun dış yüzeyindeki 'elektrik yüklere' aktararak, çok büyük oranda yitiriyor ve elektrik alanı, vücut içlerine fazlaca girip etkili olamıyor. Bu nedenle trafoların elektrik alanlarının vücuda etkisi çok azdır.
Yüksek gerilim hatlarının insanlara radyasyon yoluyla zarar vererek tehdit ettiğini belirten Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı ve Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Zengin ise insanların yüksek gerilim hatlarından gelen radyasyona dikkat etmesi gerektiğini söyledi.
Konu ile ilgili yapılan bilimsel araştırmalara göre bu durum yüksek gerilim hattının 600 metre yakınında bulunan bütün yaşam alanları için çok büyük tehlike arz etmektedir. Yüksek gerilim hatları normal şartlarda, şehir dışında kurulurken insan sağlığını tehlikeye atmayacak şekilde yapılmaya özen gösterilmektedir.
Yüksek gerilim hatlarına yaklaşma mesafesinin 4 ile 5 metre civarında olduğu bilgisini veren Çorapsız, şunları söyledi: "Bunlarda atlama mesafeleri yani yaklaşma mesafesi 4 ila 5 metre civarındadır. Bu mesafeden daha yakın noktaya geçtiğiniz de akıma kapılma ihtimali oldukça fazladır.
400 kv'a 30 metre, 154 kv'a 20 metre, 66 kv'a 15 metre (ki bu türkiye'de pek kullanılmıyor zaten), 34,5 kv'a 10 metre yaklaşın en fazla.
İlgili 39 soru bulundu
Elektrik enerjisinde 1000 V'un altında olan gerilimler alçak gerilim üstü olanlar ise yüksek gerilim olarak adlandırılır. Kullanım kolaylığı veya ifade açısından 154 ve 380 kV olanlara yüksek gerilim, 34,5 kV olanlara da orta gerilim deniliyor.
Yüksek gerilim hatlarının neden olduğu elektromanyetik alanın etkisinin azaltılması bitkiler dahil tüm canlı grupları için bazı önlemler alınmalıdır. Bu önlemlerden yüksek gerilim hatları toprak altına alınmalı ve bu mümkün değil ise hatların yükseklikleri artırılmalıdır.
Geçen akım değişken olduğundan bu kuvvet de akımla birlikte sürekli değişir. Bu değişken kuvvet tellerin bir salınım yapmasına sebep olur. İşte bizim duyduğumuz vızıltı tellerin salınımından gelen vızıltıdır.
Türkiye'de en yüksek gerilime sahip iletim hattı ve transformatörler 380 000 V= 380 kV olup en uzun mesafeli ve en güçlü hatlardır. Uluslararası enterkonnekte sisteme bağlanan yüksek gerilim hatlarında 154 kV kullanılır.
Bu elektrik deşarjı sırasında yüksek frekanslı sesler ve kıvılcıma benzer ışık parlamaları ortaya çıkar. Havadaki moleküllerin güçlü elektrik alan etkisiyle iyonlaşması sonucu açığa çıkan elektronlar havadaki diğer moleküllerle çarpışır.
Arazinizden elektrik direği veya yüksek gerilim hattı geçiyorsa dava açılmadan önce dava şartı olarak ilgili kuruma uzlaşma başvurusu yapılmalıdır.
Elektrik telleri arasına dizilmiş bu küreler ikaz küresi olarak adlandırılmaktadır. Elektik telleri üzerine, alçaktan uçan uçak ve helikopterleri engellere karşı uyarmak amacıyla yerleştirilmektedirler.
Bu mesafelerin ihlal edilmesi halinde ihlale neden olan kişi ya da kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunularak ihlalli durumlar ortadan kaldırılmaktadır. Yüksek gerilim hatlarının kurulması, bakım ve onarım işleri TEİAŞ sorumluluğundadır.
İnsan bedeninden geçen akımın büyüklüğü, kişinin vücut direncine, temas noktalarının özelliklerine bağlıdır. Bu değer sınır değer olarak kabul edilir. Bu nedenle 50 V üzerindeki şebeke (50 Hz) gerilimi (AC) tehlikeli gerilim olarak kabul edilir.
Yüksek gerilim; günlük olarak kullanılan eşyaların ihtiyaç duyduğu enerjiden çok daha yüksek enerjinin iletilmesini sağlayan gerilim türüdür. Bu gerilim gereklidir çünkü gerilim sayesinde yaşanabilecek kayıplar azaltılır, iletken kesiti düşürülür ve direkler çok daha ekonomik bir hale getirilir.
Şebeke gerilimi bir enerji iletim hattı ile son kullanıcılara iletilen gerilimin sayısal anma değeridir. Ülkeden ülkeye genellikle 110-250 volt arası değişmekle birlikte gerilimin frekansı de 50 veya 60 hertz'dir. Türkiye için şebeke gerilimi 230V ve 50 Hz'dir.
Yüksek gerilim hatlarında yalnızca örgülü iletkenler kullanılır. Havai hatlarda kullanılan örgülü iletkenlerin kesitleri, bakır iletkenler için 16 mm2 , alüminyum iletkenler için 21 mm2 ve çelik özlü alüminyum iletkenler için 21/4 mm2 den küçük olamaz.
Voltaj çok düşük olduğunda, cihaz yeterli enerji alamaz ve bu nedenle düzgün çalışamaz. Ancak voltaj çok yüksek olduğunda, cihaz aşırı yüklenir ve bu da cihazın zarar görmesine veya hatta yanmasına neden olabilir. Bu durumu bir su borusuna benzetebiliriz.
1000 volt üzeri yüksek gerilim, 1000 volt altı ise alçak gerilim olarak tanımlanmıştır.
HVDC sistemi, büyük miktardaki elektrik enerjisinin birbirine uzak mesafede iki şebeke arasında alternatif akım (AC) yerine yüksek gerilimde (100kV…1500kVDC) doğru akım (DC) kullanılarak taşınmasını sağlayan güç iletim sistemleridir.
Gerilimin Düşmesi Stator ve rotor akımlarının her ikisi de artar.
Bir iletkenden akacak olan akım o iletkene uygulanan gerilime ve iletkenin elektriksel direncine bağlıdır ve V=IR ile gösterilir. Yani bir iletkene uygulanan gerilim ne kadar artarsa o iletkenden geçecek olan akım değeri de o kadar büyümüş olur ki bu akımla gerilimin doğru orantılı olduğunu gösterir.
Enerji nakil hattının, direklerinin, tellerinin veya yüksek gerilim hattının dava açılacak arazi içerisinde olması gerekir. Diğer taraftan ise pilon yeri (Elektrik direğinin bulunduğu alan) irtifak hakkı kamulaştırmasına değil, mülkiyet kamulaştırmasına konu olmaktadır.
Nötr ve toprak arasında gerilim değeri teoride 0V olmalıdır. Fakat elektrik tesisatının doğru boyutlandırılmaması sonucu veya dağıtım şirketinden kaynaklı olarak bu gerilimler artmaktadır. 2V 3V seviyelerine kadar normal olarak kabul edilebilmektedir.
Yüksek gerilim hatları genellikle santral ile yerleşke arasına döşenir. Düşük gerilim hatları ise şehir içi elektrik dağıtımında kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri