Ejder meyvesi yada pitaya, anavatanı Meksika'dan dünyanın birçok yerine yayılmış kaktüsgillerden biridir. Farklı çeşitleri olan ejder meyvesi son birkaç yıldır Türkiye'de Mersin ilinde yetiştirilmeye başlandı. Pitaya'ya ejder meyvesi denmesi İngilizce'den gelmektedir.
Ejder meyvesi özellikle Orta Amerika ve Güney Amerika kökenli bir meyvedir. Genellikle ticari amaçlı olarak üretilmektedir. Bugün dünya üzerinde Malezya, İsrail ve Vietnam bölgelerinde aktif olarak yetiştirilir.
Hylocereus türü pitaya üreten kaktüslerin anavatanı Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika dır. Ayrıca Asya'da Endonezya, Güney Cava, Tayvan, Vietnam, Tayland, Filipinler, Sri Lanka, Malezya, yeni olarak Bangladeş 'de üretimi yapılmakta ve kültür türleri yetiştirilmektedir.
Ejder meyvesi tropik iklimde yetişmektedir. Dolayısıyla tropikal iklime sahip olan Orta Amerika ve Güney Amerika ülkelerinde yoğun olarak yetişmektedir. Ülkemizde yetişmeyen bir meyve türüdür.
Bu kapsamda 2012'de ABD'den 6 türde 11 çeşit tropik meyve çeşidi getirilerek, bunların Gazipaşa ilçesinde iki farklı lokasyonda adaptasyonları gerçekleştirildi. Bölgeye uyum sağlayan ve halk arasında "ejder meyvesi" olarak bilinen anavatanı Güney Amerika olan pitaya, üç yıl içinde çiftçinin geçim kaynağı haline geldi.
İlgili 29 soru bulundu
Türkiye'de ejder meyvesi hangi şehirde yetişir diyenler için de Akdeniz illerinden bahsedebiliriz. Ülkemizde Antalya, Adana, Mersin ve Muğla illeri pitaya yetiştirmeye başlayan ilk yerlerden biridir.
Sıcaklık: Ejder meyvesi tropikal bir meyve olduğu için her iklim koşulunda yetiştirilmesi uygun değildir. Tam da bu yüzden ülkemizde Mersin ve çevresi başta olmak üzere Akdeniz ikliminin yaşandığı alanlarda yetiştirilir.
Orta Amerika' dan menşeli, ejderha meyve bitkileri yaklaşık 50 yıl önce Vietnam' a getirildi. Genellikle Vietnam' da Güney Çin gibi diğer birkaç ülke ve yakın zamanda Tayland, Avustralya ve Tayvan' da yetiştirilmektedir.
'MALİYETİ DE YÜKSEK' Ayrıca diğer bölgelerde de yavaş yavaş üretilmeye başlandığını belirten Tanrıverdi, “Tropikal bir meyve olduğundan serada yetişiyor. Maliyeti de yüksek. Birçok derde de deva.
Tropikal meyvelerin en lezzetlileri arasında yer alan Ejder meyvesi üreticiyi 80 TL'lik kilogram fiyatıyla da sevindirdi. Türkiye'nin tarım da üretim merkezleri arasında yer alan Mersin'de son yıllarda tropikal meyve üretimi de arttı.
Ejder Meyvesinin Tadı Nasıldır? Ejderha meyvesi lezzet açısından hafif bir meyvedir. Taze ejderha meyvesinin tadı, kivi ile karıştırılmış armut lezzetini çağrıştırır. Diğer meyvelerle karıştırıldığında harika tadı olan lezzetli bir meyvedir.
Genellikle içi beyaz olan ejder meyvesine sıklıkla karşılaşmak mümkündür ancak içi kırmızı olan ejder meyvesini de rahatlıkla tüketebilir, aynı lezzeti alabilirsiniz.
Ejder Meyvesini Olası Riskleri
Bir de bu meyveyi tükettikten sonra idrar rengi kırmızımsı bir renge dönebilir. Meyve vücuttan tamamen atıldıktan sonra idrarınızın rengi normale dönecektir.
Ejder meyvesi adıyla popülerleşen pitaya, bilimsel adı Hylocereus cinsi çeşitli kaktüs türlerinin meyvesidir. Ejder meyvesi aynı zamanda bazı çeşitli toplumlarca çilek armudu gibi adlarla da anılmaktadır. Meksika ve Orta Amerika kökenli olan tropikal meyvenin tadı kivi ve armutun karışımına benzetiliyor.
Ejder meyvesi fidanının kırmızı ve beyaz ejder meyvesi olmak üzere 2 çeşidi vardır. Ejder meyvesinin dışı pembe kabukludur. Meyvenin içi ise, yumuşak kremamsı bir yapıya sahiptir ve kiviye benzeyen siyah tohumları vardır.
İlk meyvesini birinci yılında veren pitaya toprağını, hava şartlarını beğenirse ve bakımıda iyi olursa 25-35 yıla kadar ömrü vardır. Belirli bir süre sonunda gövdesi tahtalaşır gövdesinden fidan vermez sadece meyve dallarını büyütür.
Ejder meyvesinin afrodizyak etkisi olduğu belirlenmiştir. Böylelikle cinsel hayata üst düzeyde katkıları vardır. Aynı zamanda zindelik, güç ve enerji veren bir besin olduğu için yaşam kalitesini arttıran özelliktedir.
1. Yubari kral kavunu. Yetiştirildiği yer Japonya olan bu kavun türü neredeyse araba fiyatına satılıyor. Bu kavunun iki tanesi ise yaklaşık olarak 26 bin dolar.
Pitaya ejder meyvesi fidanı - 154,00 TL.
Güneydoğu Asya'nın eski zamanlara dayanan güzellik pratiklerinde de kendine yer bulan ejder meyvesinin, bir parça ezildikten sonra yüze uygulanması durumunda yaşlanmayı geciktirdiğine ve daha genç bir görünüm sağladığına inanılıyor. Ayrıca bu yöntem sivilce ve güneş yanığı gibi cilt sorunları için de oldukça etkili.
Aralarında avokado, mango, pitaya (ejder meyvesi), çarkıfelek, longan, liçi gibi ürünlerin de olduğu 40'tan fazla tropikal meyve çeşidi Muğla'dan Adana'ya kadar bir hatta yüzlerce dönümlük seralarda yetişiyor. Antalya'nın Alanya ve Gazipaşa ilçeleri, Türkiye'nin tropikal meyve üsleri.
İçeriğindeki bolca C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirirken yüksek kalsiyum miktarı ile de kemik gelişimine destek olur. Kan basıncını düşürme özelliğine sahip olan ejder meyvesi, yüksek tansiyon riskini önler. Likopen içeren bu meyve, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini de düşürür.
Genel olarak kırmızı Ejder Meyvesi beyaz olan çeşitlere göre daha naziktir, yetiştirilme şartları açısından ve lezzeti yönünden beyaz çeşitlere nazaran daha aromatik yapıya sahiptir.
Ejder meyvesi, Hylocereus cinsi kaktüs çeşitlerinin tatlı pitaya olarak isim verilen bir meyvedir. Ejder meyvesi ağacının Latince ismi ise, Hylocereus'dur. Ejder meyvesi ağacı, kaktüs tipi bir ağaç türüdür.
Lif oranı yüksek oranda olduğundan öğünler arasında daha uzun süre tok kalmayı sağlar. Ayrıca kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olması ejder meyvesinin faydaları arasında yer alır. Ejder meyvesindeki C vitamini ve karotenoidler, bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri