Kaktüsgiller ailesinden bir bitkinin meyvesi olan pitaya ya da bilinen diğer bir adıyla ejder meyvesi, pembe, kalın ve farklı kabuğunun altında susama benzer siyah çekirdekleri olan beyaz ya da kırmızı bir meyve.
-Meyve dış rengi pembe-kırmızı, iç rengi beyazdır. - Pitaya, tatlı, kremamsı ve çok güzel, sıradışı bir aromaya sahiptir.
Kaktüsgiller ailesinden olan Pitaya (Ejder Meyvesi), pembe bir dış kabuğa, beyaz ya da pembe et yapısına sahiptir. Pitaya'nın (Ejder Meyvesi) meyve etinin hangi renkte olacağı türünden türüne göre değişiklik gösterir. Ejder meyvesi, sadece geceleri çiçek açar.
Ejder meyvesi, kabuğu kalın gibi görünür ancak ince ve kolay soyulabilir özelliğe sahiptir. Kabuğu koyu pembe/mor renkte, içi ise kırmızı renktedir ve bol miktarda siyah çekirdeği bulunur.
İlgili 38 soru bulundu
Filiz genelde saçaklı uçları kırmızı cinslerde kırmızı beyaz cinslerde koyu yeşil olur. Tomurcuk ise kırmızılarda da beyaz cinslerde de sarımsı açık yeşil bir renkte ve nohut başı gibi olur biraz daha büyüdüğünde nohutu andırır.
Kaktüsgiller ailesinden bir bitkinin meyvesi olan pitaya ya da bilinen diğer bir adıyla ejder meyvesi, pembe, kalın ve farklı kabuğunun altında susama benzer siyah çekirdekleri olan beyaz ya da kırmızı bir meyve.
İçi kırmızı renkli olan ejder meyvesi kanser, kalp hastalığı ve düşük tansiyonla savaşan likopen içerir. Sindirime yardımcı olur.
Beyaz ve kırmızı olmak üzere iki çeşidi vardır. Meyve dış rengi olarak değil, iç rengi olarak ikiye ayrılır.
Ejder meyvesi fidanının kırmızı ve beyaz ejder meyvesi olmak üzere 2 çeşidi vardır. Ejder meyvesinin dışı pembe kabukludur.
Beyaz ve kırmızı olan bu genel çeşitlerin alt çeşitleri de bulunmaktadır yetiştiği ülke ve iklime göre tatları ve renkleri değişiklik göstermektedir. Dış kabuk kısmı genelde pembedir ve iç et kısmı kırmızı, pembe ve mor olan farklı lezzetlerde bir çok daha farklı çeşitleri bulunmaktadır.
Bitkiye verilecek tuzlu su kök bölgesinde tuz fazlalığına neden olarak bitkinin topraktan su ve besin almasında zorlanmasına ve “fizyolojik kuraklık” denen durumun ortaya çıkmasına yol açar. Oluşacak tuz stresi koşullarındaki bitkilerde enzim aktiviteleri ve zar geçirgenlikleri azalır.
Bunun sebebi bitkinin yetiştiği bölge, toprak, iklim, hava koşulları, kullanılan gübre ve cinsi gibi hususlardır. Tüm bu şartlara rağmen bitkinin beyazı, kırmızısı ve dışı sarı olanının aralarında aroma yoğunluğu bakımından farklılıkları vardır. Her yendiğinde de farklı bir tat ve his vermektedir.
Pek çok tropikal meyve gibi ejder meyvesini de çiğ olarak tüketebilir, aromasını tam anlamıyla deneyimleyebilirsiniz. Genellikle içi beyaz olan ejder meyvesine sıklıkla karşılaşmak mümkündür ancak içi kırmızı olan ejder meyvesini de rahatlıkla tüketebilir, aynı lezzeti alabilirsiniz.
Ülkemizde pitaya olarak da bilinen ejder meyvesi bazı ülkelerde çilek armudu olarak bilinir. Dış kısmı pembe olan ve iç kısmı beyazın üstünde siyah benekleri olan bir meyvedir.
Biraz içe doğru çöküyorsa muhtemelen olgunlaşmıştır. Çok fazla yumuşaksa fazla olgundur ve içi o kadar da iyi olmaz. Sertse yemeden önce birkaç gün beklet. Üzerinde koyu lekeler ve kahverengi kuru noktalar varsa veya dalları kuruysa alma.
İçeriğindeki bolca C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirirken yüksek kalsiyum miktarı ile de kemik gelişimine destek olur. Kan basıncını düşürme özelliğine sahip olan ejder meyvesi, yüksek tansiyon riskini önler. Likopen içeren bu meyve, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini de düşürür.
Ejder meyvesinin tadı, tam olgunlaştığında lezzetli bir hale gelir. Ejder meyvesi pembe veya parlak kırmızı renginde olmalıdır. Olgun olup olmadığını anlamak için, parmağınızla hafifçe üzerine bastırın. Eğer içe doğru biraz çöküyorsa, meyve olgunlaşmış demektir.
İsmine gelince, henüz ülkemizde yeni yeni bilinirliği arttığı için farklı kültürlerin etkisiyle pitaya, pitahaya, ejder meyvesi, çilek armudu, kaktüs meyvesi ya da dragon fruit olarak anılabiliyor. Pitaya bitkisinin hiç bir zararlısı olmadığı için zehirli tarım ilaçları ile mücadele gerektirmez.
Bilimsel ismi hylocereus olan ejder meyvesinin ana vatanı; Meksika, Orta ve Güney Amerika gibi bölgelerdir. Ayrıca Asya'da; Endonezya, Malezya ve Tayland gibi ülkelerde dahi ejder meyvesinin üretimi mümkündür.
Özellikle soğukken lezzeti iki katına çıkacaktır. Ancak ejder meyvesinin kabuğu tüketildiğinde karın ağrısına neden olabilir. Ejder meyvesi ile tatlılarınıza sos hazırlayabilir, salatalarda kullanabilir, kokteyl içecekler hazırlayabilir ve formunuzu korumak için ara öğünlerinize ekleyebilirsiniz.
Ejder meyvesi besin değeri yüksektir. İçeriğinde bol miktarda B ve C vitamini bulunduğu için günlük besin ihtiyacınızın karşılanmasına yardım eder. Aynı zamanda yüksek lif içeriğiyle bağırsak hareketlerini düzenler. Ejder meyvesi cilde faydaları da bulunur, cildinize ve saçlarınıza parlaklık verir.
Ejder meyvesinin afrodizyak etkisi olduğu belirlenmiştir. Böylelikle cinsel hayata üst düzeyde katkıları vardır. Aynı zamanda zindelik, güç ve enerji veren bir besin olduğu için yaşam kalitesini arttıran özelliktedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri