Çinko iyot, selenyum, magnezyum, kalsiyum ve potasyum, demir bünyesinde barındıran levrekte kalsiyum ve bolca fosfor da bulunuyor. A, D, E ve B1, B2, B3, B5, B6, B12 vitaminlerinin de kaynağı olarak levreğin özellikle kış hastalıklarından korunabilmek adına bolca tüketilmesi önem taşıyor.
Levrek diğer birçok balık gibi protein açısından oldukça zengindir. Yağ oranı düşük olan levrekler, bolca vitamin ve minerale sahiptir. Levrekte, kalsiyum ile potasyumun yanında sodyum ve demir de mevcuttur. A vitamini de levrekte bolca yer alan vitaminler arasında bulunmaktadır.
İçeriğinde yüksek oranda protein ve mega içeren levrek balığı selenyum, potasyum ve fosfor açısından oldukça zengindir. Levrek Balığının Zararları Var mıdır? Sağlığa çok sayıda faydası olan levrek balığının bilinen bir zararı bulunmamaktadır.
İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde kalp hastalığı, kolesterol, kan basıncını dengeleme, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olma gibi faydaları mevcuttur. Levrek balığı yüksek oranda protein, omega, çinko, sodyum, selenyum, potasyum, fosfor, magnezyum ve kalsiyum içermektedir.
Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
İlgili 16 soru bulundu
Mayıs ayı deniz canlıları ve balıklar açısından çok zengin çeşitlilik gösteren bir aydır. Barbun, istakoz, levrek, tekir, dil balığı, pavurya, kılıç, kırlangıç, karides, iskorpit mayıs ayında lezzetle tüketilebilir.
Tokyo balık pazarında açık artırmaya çıkarılan orkinoz dünyanın en pahalıya satılan balığı oldu. Ağırlığı 269 kg çeken orkinoz (mavi yüzgeçli ton) yaklaşık 750 bin dolara alıcı buldu. Japonya'nın kuzeyinde yakalanan orkinozu suşi lokantaları işleten bir Japon satın aldı.
levreğin eti daha yumuşak ve tatlıyken çipuranın eti biraz daha sert ve aromalıdır. gelelim kültür mü değil mi nasıl anlarsınız, ikisi içinde renkleri özellikle çipura gümüş rengi olur ve üçü adedi bir kilo gelirse tadından yenmez. levrek ise daha koyudur.
bir kiloluk levrek ve çuprada pek fark yoktur. çupra biraz daha yağlı olmasına rağmen biraz daha kılçıklıdır; levrek biraz daha az yağlıdır ancak yemesi daha zevklidir.
Cıva nedeniyle kesinlikle kaçınmamız gereken 4 tip balık vardır; köpek balığı, uskumru, kılıç balığı ve tile balığı.
Denizdeki ağır metaller özellikle yağda depolandığı için büyük balıklar ve dip balıkları sakıncalı olabilir. Mezgit, kalkan, barbun gibi dip balıkları sakıncalı. Bunları hiç tüketmemek ya da yılda bir kere nefsi köreltmek için tüketmek gerekir.
HANGİ BALIKLAR TERCİH EDİLMELİ? Derin sularda en riskli olan deniz ürünü midyedir. Ağır metalleri tutma kapasitesi oldukça yüksektir. Bunun dışında mezgit, levrek, lüfer, barbunya, kefal ve kalkan gibi derin su balıklarının besleyici değerleri çok yüksektir ancak hangi denizden avlandıkları çok önemlidir.
Uluslararası Tat ve Kalite Enstitüsü (ITQI) tarafından bu yıl 13. kez yapılan ve toplamda Michelin yıldızlı dünyaca ünlü 130 şef ile sömeliyenin jüri üyeliği yaptığı yarışmada iki Türk firması'nın ürettiği Levrek ve Çipura (Çupra), dünyanın en kaliteli balıkları seçildi.
Mevsimine göre taze balık tüketin
Özellikle somon, sardalya, uskumru ve ton balığı tüketilmesini öneren uzmanlar, doğal ortamda yetişmiş yağlı balıkların omega 3 yönünden daha zengin olduğunu söylüyor. Sardalya, uskumru, hamsi, morino, somon, turna, ringa ile levrek kalsiyumdan zengin balıklardır.
Levrek için pullarının iyice detaylı olarak temizlenmesi gerekir. Sonrasında ise levrek pullarını iyice temizlemek için suyun altında yıkanması gerekir. Levrekten pullar iyice çıkarılmalıdır. Balık kesme tahtasına yatırıldıktan sonra ise uygun şekilde fleto alınmalıdır.
En sevdikleri yemler, ilarya, sardalya, ispari, pisi, gelincik, dil balığı, yılan balığı yavrusu, aterina ve kraça gibi balıklar ile sübye, karides ve çağanozdur. Levreğin en fazla av verdiği saatler güneş çıkana kadar gün ağarırken ve güneş batışından hemen sonradır.
Karadeniz'de kötek olarak da bilinen minekopta bu familyanın diğer bir türüdür. Eşkineye çok benzeyen minekoplar 30-80 cm arasında olur. 1 metreden büyük ve 20-25 kg olanlarına da rastlanmıştır. Erişkinler kıyıya yakın kayalık dipleri, yavrular ise akarsu ağızlarını tercih ederler.
Hanefi mezhebine göre, balık suretinde olmayan deniz hayvanlarının etlerini yemek haramdır. Buna göre, daima suda yaşayan, suda barınan hayvanlardan her çeşit balık eti yenebilir. Kalkan balığı, sazan balığı, yunus balığı, yılan balığı bu kabildendir. Fakat, diğer su hayvanları caiz değildir.
Levreğin 100 gramında yaklaşık olarak 90 kalori, 0.7 gram omega-3 yağ asidi ve 19.4 gram protein bulunur.
Taze deniz levreği asla kötü kokmaz ve taze bir görünüme sahiptir. Balığın gözleri parlak ve temizdir. Derisi nemli ve parlak pulları olmalıdır.
En yağlı ve lezzetli döneminde olan Sardalya'nın dışında ise; İstavrit,Sarıkanat,Sarıağız,Akya,Orkinos,Kaya Balığı,Trança,Sinarit tüketilmelidir.
Uluslararası Tat ve Kalite Enstitüsü (ITQI) tarafından bu yıl 13. kez yapılan ve toplamda Michelin yıldızlı dünyaca ünlü 130 şef ile sömeliyenin jüri üyeliği yaptığı yarışmada iki Türk firması'nın ürettiği Levrek ve Çipura (Çupra), dünyanın en kaliteli balıkları seçildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri