4-6 ay arasında her bebeğin ek gıda almaya hazır olduğu zaman farklıdır. Bunun için bebeğinizin ek gıda almaya hazır olduğunu gösteren ipuçları bekleyin. Prematüre bebeklerde yarı katı besinlere geçiş 7 aya kadar gecikebilir.
Ek gıdalara geçişte acele etmemek gerekir. Çünkü bebeklerin sindirim sistemi henüz tam gelişmediği için besin alerjisi riskini göz önünde bulundurarak ilerlemek gerekir. Çoğu bebek doğumdan yaklaşık 6 ay sonra ek gıdalara geçiş için hazır hale gelir.
Mama sandalyesinde ve mümkünse sizin her zaman yemek yediğiniz yerde bebeğinize öğünlerini verin. Ek gıdalara mutlaka 3 gün kuralıyla başlayın. Yani, aynı gıdayı en az 3 gün 2-3 tatlı kaşığı kadar verip tattırın.
6. ayda yoğurt, çorba, meyve püresi ile başlayacağınız ek gıdaya, 7. ayın sonu itibarıyla pütürlü gıdaları yavaş yavaş ekleyebilirsiniz. 7-8 ay arası dönem pütürlü besinlere geçiş oldukça uygun. Parmak gıdalara başlamak için de 8. ay idealdir. Bebeğinize ek gıdaları 6. ayın sonunda tadımlık olarak başlayabilirsiniz.
Ek gıdalar hiçbir zaman anne sütünün yerini almamalı, anne sütünün tamamlayıcısı olmalıdır. 6-12 aylık dönemde ek gıda öğün sayısı giderek artırılmalıdır. 6-8 ay arasında 2-3 öğün, 9-11 ay arasında 3-4 öğün, 12 aydan sonra 3-4 öğün ve 1-2 ara öğün şeklinde olmalıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Anne sütü yetmiyorsa ek olarak formül mamalar. -yoğurt: 5 aylıktan sonra az miktarda başlanabilir, genelde ikindi öğünü olarak verilir: (15.30-16.00), ekşi ve süzme yoğurt verilmemelidir.
Yönergeler. İlk 6 ay sadece anne sütü tüketilmelidir. Anne sütü bebekler için en uygun besindir. Doktorunuza danıştıktan sonra anne sütünün yetmediği durumlarda 4. aydan itibaren ek gıda olarak Eti Cicibebe Bisküvisi tüketmeye başlayabilirsiniz.
İyi pişmiş ve ince dilimlere ayrılmış et, tavuk, yumuşak peynir, haşlanmış havuç, brokoli gibi yiyecekleri tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra ekmeği parçalara ayırarak vermenizde fayda var. Sebze köftesi, balık köftesi, mücver, balık filetosu hatta makarna da bebeklerin sevdiği besleyici parmak yiyeceklerdendir.
12. ayda artık bebeğinizin sizin sofranızda yer alabilir ve az tuzlu, az yağlı ev yemekleri tüketmeye başlayabilir. Anne sütü dışında onun için ideal öğün sayısı üç.
4. Aydan sonra ek besin takviyesine ihtiyacı olan bebeğinize havuç püresi yedirebilirsiniz.
Altı ay boyunca sadece emzirerek bebeğiniz için gastrointestinal yani mide-bağırsak enfeksiyonu ve solunum yolu enfeksiyonu riskini daha da azaltırsınız. Bebeğinizi ek gıdalara çok erken alıştırmak, daha yüksek bir obezite ve diyabet riskine sebep olabilir.
6 aylık bir bebek 2 ya da 3 ara öğün ile beslenir. 6.ayında mide kapasitesi 180 ml olan bebeğiniz, ek gıdaları küçük miktarlarda tüketebilir. 1 çay kaşığı ölçüsünde tek bir ek gıda vermeye başlayabilirsiniz. 3 gün kuralına uyarak, aynı gıdayı 3 gün boyunca aynı miktarda vermelisiniz.
6-8 ay arası tadım dönemi olarak geçiyor.
Bu dönemde bebeğinizin tüm besin ihtiyacını anne sütü karşılayacaktır.6 aydan erken ek gıdalara başlanması,bebeğin emme ihtiyacını azaltacağından anne sütünden yeterince yararlanmasını engelleyecektir.
Ek gıdaya hazır olup olmadığını kontrol edin.
6. aydan sonra başlayacağınız ek gıda alımı için bebeğinizi gözlemleyin. El ve göz uyumunu sağlayan, başını dik tutabilen ve oturabilen bir bebeğiniz varsa, yeni besinler için hazır demektir.
Bebeklerde ek gıdaya geçiş için genel prensipler:
Mama ile beslenen bebekler için 4 ayda muhallebi, 5 ayda yoğurt eklenebilir.
Yedinci ve dokuzuncu aylarda pilav, makarna gibi nişastalı besinlerle tarhana çorbası verilmeye başlanır. Bebekler için pilav ve makarna başlangıçta haşlanıp suyu çektirilerek hazırlanmalı, üzerine zeytinyağı gezdirilmelidir.
Bebeklerde salça kullanımı, domates salçası yerine bebek biber salçası ile 6 aydan sonra başlamalıdır. Bebek domates salçası ise 9 aydan sonra yemeklere çay kaşığının ucuyla koyularak 3 gün boyunca denendikten ve bebekte herhangi bir alerjiye sebep olmadığı gözlendikten sonra miktarı arttırılarak kullanılabilir.
Önce pürelerle başlayın elma püresini pek çok bebek sever. Bebekler yeni gıdalar sunulduğunda sıklıkla tükürür ya da öğürürler. Eğer besin katı ise daha yumuşak hale getirin ve birkaç lokma daha sunun. Yeni besini alışık olduğu ve sevdiği bir besinle de karıştırabilirsiniz.
Anne sütü, yumurta sarısı, yarım muz ve biraz lor peyniri kahvaltısında olmalıdır. Çok az miktarda tereyağı, biraz ceviz ezmesi de temin edilerek tüm malzemeler püre haline getirilebilir. Bir diğer kahvaltı alternatifi ise pekmez, yumurta sarısı, peynir ve bebe bisküvisinden oluşan bir püredir.
Dişleri henüz çıkmayan bebeklerin, pankek, köfte, omlet gibi besinleri yiyemeyeceğini düşünmek de yersiz bir korkudur. Çünkü bebeklerin damakları oldukça kuvvetlidir ve bu yiyecekleri parçalayıp sindirebilecek kadar da gelişmiştir.
Cici Bebe kalorisi yüksek bir besindir. Özellikle de çocuklarda kilo artışı için tercih edilmektedir. Kilo alma problemi yaşayan kişilerin de süt ile tükettiği bilinmektedir. Lif ve nişasta içerdiği için kilo alımına neden olur.
Mesela bebeklere anne sütü aldıkları ilk 6 aylık dönemde kesinlikle su verilmez. Ancak ek besinlere geçtikten sonra su verilmeye başlanır. 6 aydan önce normal şartlarda anne sütü alan bebeğin ihtiyacı anne sütü içeriğindeki su ile karşılanır.
Re: mamaya cici bebe katmak
Hazır paket besin ve bebe bisküvisi önermiyoruz. İçlerinde mutlaka katkı maddeleri olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri