Ek gıdaya geçişte kırmızı etin kıyma şeklinde verilmesi ve kuzu gibi küçükbaş hayvan etlerinin tercih edilmesi önerilmektedir. Ek gıdaya geçişte dikkat edilmesi gerekenlerden ilki bebeğin alerji durumunun tespit edilmesidir.
Kıymayı da buharda pişirebilirsiniz ama iyice piştiğinden emin olun. Bulgurla pişmiş kıymayı, sebzeleri tel süzgeçten geçirin. Üzerine bir yemek kaşığı zeytinyağı veya tereyağını ekleyin. Çok koyu olursa, bebeğinizin tercihine göre kıvamını bir miktar anne sütü ile seyreltebilirsiniz.
Bir bebeğin ortalama yiyeceği kıyma miktarı günlük olarak bir ceviz büyüklüğüdür. Bu büyüklükte kıymayı bir tatlı kaşığı yardımıyla alıp buzdolabı poşetine koyup poşetin ağzını bağlayalım. Sonra da ellerimizle pres yaparsak çözünmesi daha kolay, ince bir disk formu kazanmış olur kıyma, çözünme süresi kısalmış olur.
Kırmızı ete başlama ayı 8 olsa da bebeğinizde demir eksikliği varsa ve katı gıdaya geçişte bir sindirim veya alerji sıkıntısı yaşamıyorsanız, doktorunuza danışarak 7. aydan itibaren kırmızı eti kıyma şeklinde azar azar sebze püresine koymaya başlayabilirsiniz.
Güvenebileceğiniz bir yer yoksa eti alıp , kıymayı evde rondonuzda kendiniz yapabilirsiniz. Biraz daha iri olacaktır ama emin olun çok daha lezzetli. ✨Kırmızı et olarak daha az ilaca maruz kaldığı düşünülen kuzu eti tercih edebilirsiniz. Yağsız veya orta yağlı olabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Mikrodalgaların buz çözdürme özelliği varsa o özelliği kullanarak kıymalarınızı hızlıca çözdürebilirsiniz. Eğer vaktiniz ve mikrodalganız da yoksa donmuş kıymanızı bir tepsinin üzerine alın. Etin üzerine içi su dolu bir tencere oturtun. Bu sayede etinizin kalınlığına göre kısa bir sürede çözüldüğünü göreceksiniz.
Bebeklere ilk başlanan et ürünüdür. Bebeklere 6.aydan itibaren kıyma başlanabilir.
Tencereyi kızdırıp az zeytinyağı ekliyoruz ve bir iki tur güzelce kavuruyoruz. Üzerini 1-2 parmak geçecek kadar su ekleyip kısık ateşte pişiriyoruz. Kuzu eti çabuk pişiyor. Tahmini 15-20 dk etler ayrılıyor ise tamamdır.
ET SUYU YERİNE KIYMA VERİLMELİ
Bu nedenle mamalara etin suyu yerine kıymanın kendisi koyulmalıdır. İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenen bebeğinizin sindirim sistemi 8. ay itibariyle kırmızı et tüketimine başlanabilir durumdadır.
Köftelik kıyma orta yağlı etten yapılmalıdır. Köftelik kıymaya kesinlikle kuyrukyağı konmamalıdır. Köftelik kıyma normalde bir kez çekilir. Kıymayı iki kere çekmek renginin daha güzel görünmesini sağlar.
Fakat bebeğinizde herhangi bir alerjik reaksiyon ve sindirim sıkıntısı görünmüyor ise doktorunuza danışarak 7. aydan itibaren kırmızı eti kıyma biçimine verebilirsiniz. Kıyma şeklinde hazırlanan kırmızı eti sebze pürelerinin içine yerleştirerek azar azar bebeğinize verebilirsiniz.
7. ve 8. Ay Bebek Beslenmesi. Bu aydan sonra etler (dana , hindi, tavuk) ve sebze püreleri verilebilir.
“BEBEKLER KUZU KIYMASI İLE BESLENMELİ”
Buharda pişirme yöntemi yağ ilavesini gereksiz kılar. Bu yöntemle pişmiş gıdaların sindirimi kolaydır. Buharda pişirmeyi bebek maması hazırlamak için en ideal metot haline getiren özelliği ise, gıdaların besin değerini koruması. Yiyeceklerin sahip olduğu vitamin ve mineraller ile içerdikleri su kaybolmaz.
Taze taze yedirmek için yarım kg kıymayı ceviz büyüklüğünde yuvarlayalım ve ayrı ayrı streç film ile kapatıp dondurucuya koyalım. Böylece her defasında çözdürüp tekrar dondurmadan kullanabilirsiniz.
Başlangıçta 2 – 3 kere çekilmiş ve iyi pişirilmiş kıymayı bebeğinizin pürelerine ekleyebilirsiniz. İlerleyen aylarda porsiyonu artırıp eti tek başına da yedirebilirsiniz. Aynı şekilde ilk kez tavuk yiyecek olan bebeklere 1 – 2 çay kaşığı haşlanmış tavuk verilebilir.
Bebeğinizin beslenmesinde kırmızı et ve beyaz et, 7. aydan itibaren tüketilirken cıva oranı yüksek olmayan deniz ürünleri, 8. aydan itibaren tüketilebilir.
Et, küp doğranmış patates, havuç ve bütün soğan suda güzelce haşlanır. Et iyice piştikten sonra ayrı bir kasede yumurta sarısı ve tam buğday unu karıştırılarak terbiye hazırlanır. Terbiye haşlamanın suyu ile açıldıktan sonra haşlanan karışıma eklenir. Güzelce kaynadıktan sonra haşlama çorbanız hazır.
Organik salçalar, ilave tuz içermediği için bebeklere 6. aydan itibaren 3 gün kuralına uyarak yemekli salçalar hazırlanarak verilebilir.
Daha hızlı çözdürmek için kıymaların üzerine olabildiğince ağır tencere koymaya çalışın. Eğer elinizde böyle bir tencere yoksa tencerenin içini su ile doldurup, ağırlığını arttırabilirsiniz. Buzluktan çıkarttığınız donmuş kıyma, kıymanın kalınlığına bağlı olarak üzerindeki ağırlık sayesinde hızlıca çözülecektir.
Kemik Suyu Bebeğe Ne Zaman Verilir? Kemik suyu, bebeklerin ek gıda almaya başladığı 6. aydan itibaren verilebilir. Bebeklere verilen kemik suyu kaç saat kaynamalı sorusunun cevabı ise en az 12 saattir. 12 saat içerisinde pişirme sıcaklığı hep aynı seviyede olmalı, azaltılıp artırılmamalıdır.
Bebek ve çocuklara ne zaman kuruyemiş verilmelidir? Kuruyemişler alerjik besinlerdir ve kuruyemişlerin başlanma zamanı hakkında bilgi çok fazla değildir. Kuruyemişlere genellikle 12 ay ile 36 ay arasında başlanması tavsiye edilir.
Bir süre orta ateşte kavrulan kıyma önce sulanır. Aman endişe etmeyin. Kıyma pişerken bu suyu çekecektir. Suyunu saldıktan sonra kıyma hazır hale gelir.
Ek gıda günde 2-3 öğünü geçmemeli, bebek kalan öğünlerde anne sütü almaya devam etmeli 7.ay dolduktan sonra; yumurtanın sarısı, tavuk suyu-et suyu çorbalar, köfte (diş ve yutma kapasitesine bağlı) verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri