A- Ek Halinde Redifler Göz ve söz kelimelerinde zengin kafiye vardır. Bu kelimelere getirilen ''ümü'' ekleri ek halindeki rediflerdir. Aş kelimesi, yaş sözcüğünün içinde yer alır. Buna divan edebiyatında cinas denir.
Redif ya da yedek, şiirlerde mısra sonlarında, görevleri aynı olan eklerin ya da anlamları aynı olan sözcüklerin tekrarlanmasına denir. Redifler daima mısranın en sonunda bulunur, yani kafiyeden sonra gelir.
Cümle içerisinde redifi bulmak için mısraların sonuna bakılmalıdır. Eğer birbirleriyle kafiyeli olan sözcükler çekim ya da yapım eki almışsa, o ek rediftir. Redifler sadece ek halinde kullanılmaz. Aynı anlama gelen ve kafiyeli sözcüklerden sonra tekrarlanan kelimeler de birer rediftir.
Kafiye ya da uyak, şiirde mısra sonlarında bulunan sözcüklerin son heceleri arasındaki ses benzerliğidir. Şiirde uyak, dize sonlarında bulunan farklı görevlerdeki ekler veya anlamları ayrı sözcükler arasında görülür. Dize sonlarında yinelenen aynı görevdeki ekler ya da sözcükler uyak değildir. Bunlara redif denir.
Nakarat ve dize ile yapılan redif aynı anlamdadır. Hem ek hem sözcük ile yapılan redif: Bazı şiirlerde dize sonunda tekrar eden sözcükler bulunurken aynı anda bu sözcükten önce de aynı görevdeki ekler de yer alabilir. Böyle bir durumda hem ek hem de sözcük redif kabul edilir.
İlgili 30 soru bulundu
O halde sadece görevleri farklı olduğu için iki sözcükte çekim eki üçüncü dizede yapım eki olan “le/la” veya iki sözcükte olumsuzluk eki üçüncü sözcükte isim fiil eki olarak kullanılan “me/ma” kafiye değil redif sayılmalıdır.
İyelik ve yönelme hal ekleridir. Bu sesler redif olur. Geriye Al ve Dal kalır. Bu kelimelerde de Al sesleri aynıdır.
Düz Kafiye (Düz Uyak)
Bir dörtlükte bütün dizelerin ya da ilk üç dizenin veya birinci dizeyle ikinci, üçüncü dizeyle dördüncü dizenin kafiyeli oluşuna düz uyak denir. Örneğin; “aaaa”, “aaab”, “aabb” gibi.
Tunç kafiye, dize sonundaki sözcüklerden birinin diğer dizenin sonundaki kelimenin içine geçmesiyle oluşur. Bu nedenle tam ve zengin kafiyelerden ve rediflerden oluşabilir.
Kafiye kelimenin kökünde, redif ekinde olur.
Kelime Halindeki Redif
Aynı anlamdaki kelimelerin tekrarlanmasıyla oluşan rediflerdir. Bu tür redifleri mısrada kolayca görebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken bir durum vardır. Kelime halindeki rediflerden hemen önce ek halinde redif de olabilir.
Aruz Ölçüsü: Dizelerdeki hecelerin açık (kısa) ve kapalı (uzun) oluşlarına dayanan ölçü türüdür. Divan şiirinde kullanılır. REDİF: Dize sonlarında tekrarlanan, aynı harflerden oluşan, aynı görev ve anlamdaki ekler, kelimeler ve kelime gruplarıdır. NOT: Redif, kafiyeden önce aranır.
Yarım uyak tek bir harfin benzerliği ile ortaya çıkan kafiye türüdür.
Kafiye örgüsü nazım birimi üçlü bend ya da dörtlük olan şiirlerde, dizelerdeki son kelimelerin ses benzerliklerine bakılarak bulunur. A- Düz Uyak: Düz uyak örgüsü iki farklı şekilde yapılabilir. Bunlardan ilki (aaaa) şeklinde ikincisi ise (aaab) şeklindedir.
Zengin kafiye ya da diğer adı ile zengin uyak; Dize sonlarında sözcük ya da eklerin son hecelerinde üç ya da daha çok harfin ses benzeşmesi ile ortaya çıkan kafiye türüdür. Yani diğer bir deyişle, dize sonlarındaki 3 veya daha fazla ses benzerliğidir.
Yani başka bir şekilde de anlatacak olursak üçten fazla olan ses benzeşmelerinde kelimelerden biri diğerinin içinde bulunuyorsa tunç uyaktır. Yukarıda da örnek verdiğimiz gibi "aşarım, taşarım" kelimeleri güzel bir örnektir.
Manzum eserlerde ''abab'' örgüsüyle yapılan kafiyelere çapraz uyak denir. Bu kafiye örgüsünde 1. ve 3 dizeler ile 2. ve 4. dizelerde ses benzerliği bulunur.
Tunç uyak ya da diğer adıyla tunç kafiye şiir dizelerindeki en az 3 ses benzerliği olarak adlandırılır.
a) DÜZ UYAK: Her beytin kendi arasında uyaklı olması ile oluşur. Uyak düzeni: aa- bb-cc... b) ÇAPRAZ UYAK: Dört dizeli bentlerle kurulan bir biçimdir. Her dörtlüğün tek ve çift sayılı dizeleri kendi aralarında uyaklıdır.
Düz uyak, aabb, aaab gibi şekillerde kullanılan, şiirlerde yer alan uyaklara verilen ad olarak bilinir. Kendi arasında dizeli olan beyitler ya da dörtlükler olarak tanımlanabilir.
Mani tipi uyak denildiği zaman akla aaxa şeklinde olan uyak örgüsü gelmektedir. Bu şekilde biçimlenir ve bu şekilde kullanmaktadır. Sadece tek dörtlükten meydana geldiği ve kısa, öz bir şekilde oluşturulduğu bilinir.
REDİF NEDİR? Sözlük anlamı arkadan gelendir. Kafiyeden (uyaktan) sonra gelen yazılışı ve okunuşu aynı olup aynı görevde yer alan ek veya sözcüklere redif denir.
İyelik ekleri veya sahiplik ekleri, isimlere ve isim görevinde kullanılan sözcüklere eklenerek kime veya neye ait olduğunu bildiren ekler.
Şiirde redif yok ise uyak aranır. Şiirde uyak da bu sıralama ile aranır. Kafiye çeşitleri genellikle yarım kafiye, tam kafiye, zengin kafiye, cinaslı kafiye ve tunç kafiye olarak bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri