Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni ödemeyenler araçlarını satamayacak, trafikten çekemeyecek, hurdaya ayıramayacak veya yurt dışına çıkaramayacak. Kanunun yürürlüğe girdiği 15 Temmuz'dan önce yapılan devir işlemleri için aracı alan, sonrasında yapılan satışlar için aracı satan sorumlu olacak.
Ek MTV, Tebliğ kapsamında muaf tutulan kişiler dışında bütün araç sahipleri için ödenmesi zorunlu bir vergi. Dolayısıyla ek Motorlu Taşıtlar Vergisi ödenmeden bir aracı satmak mümkün değil. Aracın satışı için bu verginin ödenmesi gerekiyor.
Ek MTV'nin ödemesi yapılmayan taksitinin gecikme faizi ile ödenmesi gerekmektedir. Ödenmezse haciz dahil cebri takip süreci başlar. Aracın muayenesi, devri gibi işlemler bu borç ödenmeden yapılamaz.
Vergi Dairesi nezdinde yapılan vergi borcu ödeme ve borcun sistemden düşürülmesi sonrasında istasyonda yapılan kontrolde borç olmadığı görülmesi durumunda da fenni muayene izin belgesi istenmeyecektir.
Araç sahiplerine ek MTV zorunluluğu kesinleşti.
İlgili 28 soru bulundu
Ek MTV, birinci taksiti ilgili kanunun yayımlandığı ayı izleyen ayın sonuna kadar, ikinci taksiti 2023 yılının Kasım ayı sonuna kadar olmak üzere iki eşit taksitte ödenecek. Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni ödemeyenler araçlarını satamayacak, trafikten çekemeyecek, hurdaya ayıramayacak veya yurt dışına çıkaramayacak.
Mevcut mevzuatta MTV'den muaf olan mükelleflerden ek MTV de alınmayacak. Ek MTV muafiyetinin, Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Elazığ ve Hatay'daki araç sahiplerinin ikametlerine göre değil de araç plakalarına göre yapılıyor olması binlerce kişiyi mağdur etti.
Ödemeler, Gelir İdaresi Başkanlığına ait "gib.gov.tr" internet adresi, İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB Mobil uygulamasından, anlaşmalı bankaların kredi veya banka kartlarıyla banka hesabından, şubelerden, mobil, telefon ve internet bankacılığı üzerinden yapılabilecek.
Funda Başaran anlattı. AYM'nin ek MTV'yi iptal ederse dava açan mükelleflerin parasını alacağını söyleyen Başaran "Eğer 6 Eylül'e kadar dava açmışsa ve ödemeyi de yapmışsa Anayasa Mahkemesi'nden iptal kararı geldiğinde yaptığı ödemeyi faiziyle geri alacak." değerlendirmesinde bulundu.
Muayene de yaptıramayacak. Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen depremzedelerin araçları ise ek motorlu taşıtlar vergisinden muaf tutuldu. Ödemeler Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesi ve mobil uygulamalarından yapılabilecek. Banka şubeleri, PTT ve İnternet bankacılığı yoluyla da ödenebilecek.
Buna göre 22 Eylül 2023 tarihi itibarıyla ilk taksit döneminde 9 milyon 919 bin 966 taşıt için 13 milyar 157 milyon 597 bin 71 lira ek MTV ödendi. Böylece ilk taksit dönemi itibarıyla beklenen tahsilatın yüzde 87'si gerçekleşmiş oldu.
2023 Kasım Ek MTV Taksit Kampanyası Kapsamında;
> gib.gov.tr üstünden doğrudan yapılacak 300 TL ve üzeri peşin ödemelerde sonradan 2 veya 3 taksit olarak faizsiz taksit seçenekleri sunulacaktır.
Otomobil, arazi taşıtları ve motosiklet, minibüs, panelvan ve motorlu karavan, otobüs, kamyonet, kamyon, çekici, uçak ve helikopter sahipleri ek MTV ödemesini 30 Kasım 2023 tarihine kadar ödemek zorunda.
Ek MTV ile ilgili düzenlenen yasada 6 Şubat 2023'te meydana gelen deprem bölgesinde bulunan ikamet eden ve o tarihte tescilli olan araçlar ek MTV'den muaf yazmakta.
Ek Mtv için iptal işlemleri, ilinizde bulunan vergi idare mahkemeleri aracılığı ile dilekçe sunarak itirazınızı belirtebilir, dava yolu açılmasını bekleyebilirsiniz.
Yanıt: Vergi iptal davası ek vergiyi gösteren tahakkuk fişi baz alınarak dava açılacaktır. Söz konusu tahakkuk fişi her mükellef özelinde interaktif vergi dairesinden çıkartılacak ve buna göre 30 gün içerisinde vergi iptal davası açılmalıdır. Dava dilekçesi en son 7 Eylül 2023 tarihine kadar verilebilir.
Özetle, vergi, resim ve harçlarla ilgili uyuşmazlıklarda, dava açmak için öncelikle vergi tarh edilmelidir. Ardından, İdari Yargılama Usul Kanunu'na uygun bir dilekçeyle vergi mahkemesinde dava açabilirsiniz. Dava açma süresi 30 gündür ve bu süre, vergi tarhı yapılan tarihten itibaren başlar.
Buna göre 22 Eylül 2023 tarihi itibarıyla ilk taksit döneminde 9 milyon 919 bin 966 taşıt için 13 milyar 157 milyon 597 bin 71 lira ek MTV ödendi. Böylece ilk taksit dönemi itibarıyla beklenen tahsilatın yüzde 87'si gerçekleşmiş oldu.
Ek MTV ödemesi tutarı, bu yıl ödenen ücret ile aynı olacak. MTV ödenmezse araç sahipleri aylık yüzde 1.4 oranında gecikme faizi ile karşılaşabilir, belirli bir süreyle geciktirildiği takdirde haciz uygulanabilir, araç bağlanabilir.
2023'te bir defaya mahsus olmak üzere ek Motorlu Taşıtlar Vergisi iki defa ödenecek. Araç sahipleri ağustos sonu, ikincisi kasım sonu olmak üzere ek MTV ödeyecek. Ocak ayında 1060 TL MTV ödemesi yapar bir vatandaş, temmuzda 1060 TL daha ödeyecek. Ek MTV de toplam 2 bin 120 TL olacak şekilde iki taksitte ödenecek.
Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemenizi Halkbank Mobil, İnternet Şubesi, Halkbank Dialog ve ATM'lerimizden hızlı ve zaman kaybetmeden hesabınızdan veya kredi kartınızdan kolayca gerçekleştirebilirsiniz.
Ekranda talep edilen bilgileri ilgili yerlere girerek İnternet Bankacılığı sistemine giriş yapın. Soldaki menüden “Ödemeler”>”MTV/Trafik Cezası”>”MTV Ödeme” adımlarını takip edin. “MTV Ödeme” ekranında “Kendi Aracım” veya “Başkası Adına” seçeneklerinden uygun olanı seçin.
Ek MTV ile ilgili düzenlenen yasada 6 Şubat 2023'te meydana gelen deprem bölgesinde bulunan ikamet eden ve o tarihte tescilli olan araçlar ek MTV'den muaf yazmakta.
Bu şekilde bir uygulama doğru değil. Bu uygulamada baz alınması gereken şey araç plakası değil, kişinin ikameti ve AFAD kaydının olup olmamasıdır.
Bu nedenle hak kaybına uğramamak adına eğer ilgili düzenlemenin Anayasaya aykırı olduğu düşünülüyorsa ihtirazi kayıtlı beyanname verilerek 30 gün içerisinde Vergi Mahkemesinden ilgli düzenlemenin itiraz yolu ile Anayasa Mahkemesinden iptalini talep etmek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri