5454 sayılı Kanunla emekli ve hak sahiplerinin gelir ve aylık miktarlarına göre her ay belli bir oranda aldıkları ödemeye, ek ödeme denmektedir. 2006 yılına kadar vergi iadesi olarak yapılan ödeme şimdi ek ödeme olarak ödeniyor.
Emekliler, her ay maaşlarının yüzde 4'ü, yüzde 5'i oranında ek ödeme alıyor. Ek ödemenin oranı, maaşı bin 554 lira 72 kuruşun altında olanlarda yüzde 5, üstünde olanlarda yüzde 4 olarak uygulanıyor.
SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde zam, net maaşa ekleniyor. Bu temmuzda net maaşa yüzde 5.89 oranında zam eklendi. Ortaya çıkan rakamın yüzde 4'ü de ek ödeme olarak maaşa eklenerek hesaba yatırıldı.
Bunların bazılarını şöyle sıralayabiliriz: Yemek yardımı, kasa tazminatı, gıda yardımı, yakacak yardımı, konut yardımı, erzak yardımı, unvan tazminatı, yıpranma tazminatı, sağlık yardımı, mali sorumluluk tazminatı, devamlı ödenen primler...
Ek Ödeme Nasıl Hesaplanır? Ek ödeme en yüksek Devlet memuru aylığının (Ek gösterge dahil) memur maaş katsayısı ile çarpılması sonucu bulunacak tutara ek ödeme oranının uygulanmasıyla hesaplanır.
İlgili 42 soru bulundu
5 milyon 300 bin memur ve memur emeklisinin yararlanacağı uygulama Ocak 2023'te yürürlüğe girecek. Yasayla en düşük emekli maaşı 3 bin 500 lira olacak. 3 bin 600 ek göstergenin altında emekli aylığı bağlanan polis, bekçi, subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlara ilave 1200 lira ödeme yapılacak.
Şimdi bu emeklinin maaşı yüzde 30 zamla beraber 3.900 TL'ye yükseldi ve 5.500 TL'ye tamamlanacak. Dul ve yetim aylığı alanlar da ek ödeme alacak. Yine örneğin 4250 TL ile yüzde 75 oranında dul aylığı alan bir vatandaş yüzde 4 ek ödeme alacak ve maaşına 170 TL eklenecek.
EK MTV ÖDEMESİ NE ZAMAN? Ek MTV'nin taksiti kanunun yayımlandığı ayı izleyen ayın yani ağustos sonuna kadar, ikinci taksiti ise kasım sonuna kadar ödenecek. 2023'ün ikinci yarısı ilk defa tescil edilen sıfır kilometre aracın ek MTV'si ise 6 aylık dönemden yarım hesaplanacak ve peşin ödenecek.
Maaş bordroları her ayın 14'ünde e-Devlet Kapısından devlet memurlarıyla paylaşılıyor. Vatandaşlar bu bordroları inceleyerek maaşlarından yapılan kesintileri, ek ödemeleri görebiliyor. 14 Temmuz'da görüntülenebilecek e-Bordro'lara e-Devlet'ten ulaşmak mümkün olacak.
4A emekli net aylık tutarı ne demek? Emekli maaşı net aylık tutarı, emeklilerin aylık gelirlerinin gerçek miktarını gösterir. Emekli maaşı net aylık tutarı, emeklilerin yaşam standartlarını belirlemede ve emekli maaşlarındaki artışların hesaplanmasında da önemli bir parametredir.
Ek ödemelerin emekli keseneğine tabi tutulmasının ek ödemelerden yüzde 20 kesinti yapılması demek olduğunu ifade eden Başkan Semih Durmuş, "1600 TL ek ödeme alan bir sağlık çalışanından 320 TL kesinti yapılması demektir. Bir yılda 3840 TL kesinti yapılacak buna karşılık emekli maaşı yalnızca 31 TL artacaktır.
Kök maaşa önce zam oranı uygulanıyor ve ardından ek ödemesi hesaplanıp emekliye ödeme yapılıyor. Rakam 7.500 TL'nin altındaysa buna tamamlanıyor.
Ek ödeme nedir? Genel ve katma bütçeli kamu kurumları, sermayesinin yarısından fazlası devlete ait olan şirket ve kurumlar ve belediyelerde çalışan işçi statüsünde çalışan personele ücret sistemlerine bakılmaksızın her yıl için bir aylık tutarında devletçe verilen ikramiye ödeneğidir.
Ek ödeme tutarı: Bu tutar taban aylığa ilave olarak ödenen ek tutardır. Net aylık tutarının içinde yer alır. SGK birikmiş aylık tutarı ne demek: Birikmiş aylık tutarı emekli maaşının ilk bağlandığı ay tahsis numarasının son rakamına göre ay başından aylık ödeme tarihine kadar geçen süre için yapılan ödemedir.
SSGK Birikmiş Aylık Tutarı, hem isteğe bağlı hem de zorunlu primler dahil olmak üzere üye tarafından SGK'ya ödenen tüm primlerin toplamıdır. Bu tutar, herhangi bir zamanda Hesabım'a gidip “Aylık Katkı Paylarınızı Güncelleyin” seçeneğine tıklanarak güncellenebilir.
Yüzde 4 ek ödemeyle 7.800 liraya yükselecek. Kök maaşı 7500 TL olan emekli, yüzde 25 artışla maaşı 9 bin 375 TL'ye çıkacak. Yüzde 4 ek ödemeyle 9 bin 750 lira olacak.
Bunun için e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra Kurumlar kısmından "Hazine ve Maliye Bakanlığı" seçilir. Ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti seçilir. Gelen ekrandan yıl ve ay seçilerek maaş bordrosuna ulaşılabilir.
Maaşta yapılan yasal kesintiler mevcuttur. Bu kesintiler sosyal güvenlik prim kesintileri, gelir vergisi ve damga vergisinden alınan kesintilerdir. Bu kesintiler yılın son günü hesaplanarak belirlenir. Hesaplanan tutardan fazla ya da az kesinti yapılmaz.
Kamuda çalışan işçilere ilave tediye ödeme tarihleri belli oldu. Buna göre, 2022 yılında yapılacak ek ödemenin ilk yarısı 28 Ocak 2022, diğer yarısı 29 Nisan 2022 tarihinde ödenecek.
Örneğin 6 bin lira olan bir maaşa yüzde 25 uygulandığında maaş 7.500 TL'ye çıkacak. Buna ayrıca yüzde 4 oranındaki ek ödemeyi de eklemek gerekecek. Bu durumda bu emeklimizin hesabına 300 TL ek ödeme ile birlikte 7.800 TL yatırılacak.
DESTEK ÖDEMELERİ ZAMLANDI MI? 1372,30 TL üzeri - 1833,45 TL'den az olanlar: 850 TL alacak. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, sosyal yardım programlarının aylık ödemelerini artırdıklarını açıkladı.
Örneği kök maaşı 5.000 TL olan dul ve yetim aylığı alan bir vatandaşın maaşı yüzde 25'lik emekli zammı ile 6250 TL'ye yükselecek. Buna yüzde 4 ek ödeme ilave edilecek ve maaş 6.500 TL'ye yükselecek. Yani maaş ödeme gününde hesabına bakan bu vatandaş hesabında 6.500 TL görecek.
Emekli günlük ödeme, emekli olan bireylere emekli aylığı bağlandığı ay başından ilk ödeme tarihine kadar geçen süre için yapılan maaş ödemesidir.
En düşük emekli aylığı 7.500 TL olarak uygulanmaya devam edecek. Emekli aylıklarına yapılan yüzde 25 zam, kök aylıklara uygulanacak. Yüzde 25 zam sonrası 7.500 TL'nin altında kalan aylıklar, daha önce olduğu gibi 7.500 TL olarak ödenmeye devam edecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri