Tütsü yakımı, çeşitlerine göre değişiklik gösterse de oldukça kolaydır. Kapalı alanlarda yakılabileceği gibi açık alanlarda da kötü enerjiyi alması için yakılabilir.
Dumanın tütmeye başlamasının ardından buhur hafifçe üflenerek söndürülüyor. Böylece içten içe yanarak aromatik kokusunu yaymaya devam edebiliyor. Olası kazaların önüne geçebilmek için ise ısıya dayanıklı kaplar, özel tütsülük veya tütsü brülörleri kullanmak gerekiyor.
Tütsü yakmak da cinlerden korunmak için en etkili yöntemlerden biridir. Özellikle “üzerliksin, havassın, her bir derde devasın, sen bu evde daimken, kaza bela savarsın” diyereküzerlik yakmak, karanfil çatlatmak âdeti de yaygındır (Uluğ, 2017: s. 212).
Çıkan Duman kokusunu kapı girişinden başlayarak, saat yönünde soldan başlayarak evin her yerinde dolaştırıp en sonunda da sokak dış kapısından tütsünün dumanını çıkartarak bitirilmesidir. 10 dakika sonra bütün pencere camları açılarak içerisi havalandırılır.
Tütsü; pek çok sebepten ötürü pek çok yerde kullanılabilir. Tütsünün; meditasyonda, terapilerde ve törenlerde kullanıldığı belirtilebilir. Tütsüler; kullanıldığı yerde ve oda içerisinde pozitif enerji yayıp, negatif enerjinin kaybolmasına destek olur. Tütsünün yakımı oldukça kolaydır.
İlgili 36 soru bulundu
Özellikle doğal içeriğe sahip tütsülerin, stresi azaltmak, negatif enerjiyi uzaklaştırmak, odaklanmayı arttırmak gibi faydaları bulunmaktadır. Bu sebeple, yatmadan önce yakılacak olan bir tütsü zihninizi boşaltmanızı ve rahatlamanızı sağlayacağı için uykunuzu getirir.
Bir tütsü demeti yaktıktan sonra, dumanı savurmak için bir tüy veya yelpaze kullanabilirsiniz. Tütsü yaktığınızda, önce ellerinizi yıkıyormuş gibi dumanla ellerinizi temizleyin. Daha sonra, dumanı; başınızın, gözlerinizin, kulaklarınızın, ağzınızın ve vücudunuzun üzerine çekin.
Amerikalıların eski geleneklerinden tütsü yakmak, arınma yöntemlerinden biri. Negatif enerjiden kurtulmak için otların yakılması sadece spiritüel değil aynı zamanda bilimsel bir gerçek. Yanan otlar içinden, serbest kalarak mekana yayılan oksijen atomları daha temiz bir hava solumamıza yardımcı olur.
Tütsülerin akciğere doğrudan zarar verebilen partiküller barındırdığı ve tütsü yakılan yerin her zaman havalandırılması gerektiğine dikkat çekildi. Kapalı alanda yakılan tütsülerin akciğere zarar verdiği belirlendi.
Üzerlik tütsüsü (nazar otu tütsüsü olarak da bilinmekte) yüzyıllardır Anadolu'da düğünlerde, cenaze törenlerinde, kötü bir olaydan hemen sonra veya iyi bir olaydan sonra yakılarak kötü enerjiyi ve nazarı uzaklaştırmak için kullanılıyor.
Tütsüler çok farklı formlarda bulunabilmektedir. Formları farklı olsa da kullanımları oldukça benzerdir. Tütsüler, buhurdanlık gibi yardımcı gereçlerle kullanılmaktadır. Yakılması içi kibrit veya çakmak kullanılabilir.
Lavanta tütsü: Koruma ve sevgi için kullanılır. Pozitif bir enerji getirir, kalp çakrasını açar ve zihni sakinleştirir. Gül tütsü: Aşk ve tutku için harikadır. Negatif enerjiyi sevgi enerjisine dönüştürür.
Klasik hepimizin yakından tanıdığı nazar ve kem göze karşı yakılan tütsüdür. Özellikle evde yakılıp karanlık köşeleri tütsülemek, evdeki kötü enerjilerin kovulması ve enerji temizliği için önemlidir.
Halk arasında nazara karşı alınan pek çok önlemden biri de adaçayı yakmaktır. Eğer evinizin içinde ve kendi üzerinizde nazar olduğuna inanıyorsanız; adaçayını bir süre yakıp dumanını evde dağıtabilirsiniz. Adaçayından yayılan koku sayesinde, kötü enerjileri temizleyebilirsiniz.
Kullanılan birbirinden farklı tütsü çeşitlerinin şüphesiz en önemli yanı psikolojik etkinliği pozitif yönde çevirmesidir. Özellikle değerlendirilen ortamdaki negatif enerjinin pozitif enerjiye çevrilmesine imkan verir.
Tütsü olarak kullanımı da en çok tercih edilenler arasındadır. Bir tava içerisinde, direkt ateşin içerisinde ya da tütsü demeti ateşle buluştuktan sonra nazar dediğine inanılan kişinin etrafında gezdirilir. Hane içinde nazar olduğu düşünülüyorsa ev içerisindeki tüm alanlarda tütsüleme yapılır.
Yüksek titreşimli adaçayı, düşük titreşimleri uzaklaştırır, kötü enerjiyi temizler. Eskilerden günümüze kadar gelen en yaygın kullanılışı tütsü olarak adaçayı bitkisinin yakılmasıdır. Uygun bir kasede birkaç dalı yakın ve söndükten sonra çıkan dumanı evinizde gezdirin. Işık girmeyen bölümleri unutmayın.
İçerik olarak bir çok farklı tütsü çeşidi olduğu ve en ufak olanın dahi ciddi duman çıkardığı dikkate alındığında '' tütsü yangın alarmını çalıştırır '' ve yangın alarmı görevini yapmış sizin canınızı koruma sağlamış olur .
Ne kadar fazla tütsü yakarlarsa aldığı hazla bir tütsü bağımlısı olur. Süreç içinde artık vazgeçilmez olur. Çoğu kişi tütsü bağımlılığının farkında değildir.
Tütsü, etkisini 20 ila 30 dakika gösterir. Eğer tütsü çubuğunun tamamını yakmayı düşünmüyorsan iyice söndürmek için ucunu suya batır.
Tütsü yakmakla cinler musallat olmaz. Bu hurafedir. Nimet-i İslam kitabında da, cenazeyi tütsülemenin müstehab olduğu yazılıdır. Ebu Davud'daki bir hadis-i şerifte de, hazret-i Fatıma'nın tütsü yaptığı bildiriliyor.
Negatif durumda uyumak uyku ve sonrası için mayalama işlemi yapar; bu sebeple negatif enerjiyi atmak için duş almak, spor yapmak, hissettiklerinizi yazmak, bir tütsü yakmak, turunçgiller kolonyası koklamak katkı olacaktır.
Tütsü ne zaman yakılır? Evinizde tütsüyü istediğiniz zaman yakabilirsiniz. Bunun için özel bir gün veya Dolunay, Yeniay gibi ay döngülerini beklemenize gerek yok. Her gün kullanmak ya da haftalık ve aylık ritüeller yapmak da gayet iyidir.
Ortalama 6-8 defa kullanılabilir. Fakat bu durum palo santo ağaç tütsünün boyutuna, gramına veya şekline göre değişkenlik gösterebilir.
Tütsü; yakıldığında koku çıkaran, bazen kötü kokuları bastırmak bazen ise enerji temizliği için kullanılan bir malzemedir. Türüne göre yakıldığına ortaya çıkan koku odak arttırmaya yardımcı ve zihni açtığı için meditasyon, yoga, reiki gibi odak gerektiren çalışmalarda kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri