aVL'de düşük voltajlı aktivite kaydedilir. QRS aksının +60 dereceye çok yakın olduğu durumlarda, aVL derivasyonu ventrikül depolarizayonunu dik açı ile gördüğü için düz çizgiye yakın olarak yazdırması normaldir.
Arteriovenöz fistül- AVF, atardamarlar ile toplardamar arasında oluşan anormal bağlantıdır. Teşhis için beyin MRG ve MR anjiografi gereklidir. Arteriovenöz fistül (AVF), atardamarlar ile toplardamar arasında çeşitli nedenlerle oluşan anormal bir bağlantıdır.
Normal bir EKG'de kalp hızı dakikada 60 ile 80 arasında ve düzenli bir ritimde olmalıdır. EKG' de bulunan bütün çizgiler uzman kardiyolog tarafından tek tek yorumlanabilir.
QRS Kompleksi: EKG'de Q dalgasının başlangıcından S dalgasının sonuna kadar olan süreyi gösterir. QRS'in süresi 0.12 saniyeden (3 küçük kare) küçük olmalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Standart bir elektrokardiyogram, kalbin tek bir kasılma ve gevşeme olayını P-Q-R-S-T dalgaları ile izlemek olasıdır. “P” dalgası atriumların kasılma olayı sırasında ortaya çıkan biyoelektriksel güçleri yansıtır. “QRS” dalgası ise ventriküllerin kasılma olayı sırasında ortaya çıkan biyoelektriksel güçleri yansıtır.
QRS dalgası karıncıklara geçen uyarı ile kasılmayı gösterir. T dalgası ise karıncıkların sakin – gevşeme hale gelmesini gösterir.
Normal PR aralığı 120 – 200 ms süreleri arasındadır (üç ila beş küçük kare). PR aralığı > 200 ms ise, birinci derece kalp bloğu varlığı söz konusudur. PR aralığı < 120 ms olması ise pre-eksitasyonu (atriyum ve ventriküller arası aksesuar yolak varlığı) veya AV nodal (junctional) ritmi akla getirir.
PR aralığı: 0.12-0.20sn olmalıdır, trase üzerindeki tüm PR aralıkları eşit olmalıdır. ST segmenti: izoelektirik hattan >1mm çökme veya elevasyon göstermemelidir.
Elektrokardiyografi, kalbin elektrik aktivitesini gösterir. Kalpte oluşan sorunları tanımamızda bize yardımcıdır. Kalp damarlarındaki tıkanıklıklar, ritim bozuklukları, kapaklardaki sorunlar, hipertansiyonun etkileri, elektrolit bozuklukları ve kalp zarı hastalıklarında değerli bilgiler verir.
Normal aks = QRS aksı -30 ve +90 derece arası. Sol aks sapması = QRS aksı -30 dereceden az. Sağ aks sapması= QRS aksı +90 dereceden büyük. Şiddetli aks sapması = QRS aksı -90 ve 180 derece arasında (“kuzeybatı aksı” olarak bilinir).
PR (PQ) intervali P dalgasının başından QRS kompleksinin başına kadar geçen süredir. PR intervalini ölçerken, en uzun PR intervaline sahip olan derivasyondan ölçüm yapılmalıdır.
PR aralığı : 0.12 – 0.20 sn.
Atriyoventriküler tam blok iletim sisteminde fonksiyonel ya da anatomik bozukluklar sonucu atrium ve ventrikül arasındaki akımın kesilmesi yada gecikmesine bağlı olarak gelişen ritm bozukluğudur. Atriyoventriküler tam blok konjenital ve kazanılmış olarak görülebilir.
Atrioventriküler (AV) düğüm, kardiyak ileti sisteminde atriyumlardan kaynaklanan uyarıların ventriküle iletilmesini sağlayan ve kontrol eden bir yapıdır. Sağ atriyum içinde yer alan bu yapıda, Koch üçgeninin tepesinde yerleşmiş bulunan kompakt AV düğüm bu yapının en önemli fonksiyonel ünitesidir.
Atriyoventriküler blok (AV blok), kalpteki elektrik dürtü iletiminin bozulmasıyla tetiklenir. Önceden bir hastalığı olmayan hafif AV bloklu (1. derece) kişilerde genellikle belirgin semptomlar olmaz. AV blok sadece aralıklı olarak ortaya çıkabilir.
Sol ventrikül endokardından epikard yüzeyine uyarının yayılması için geçen süreyi gösterir.
Sinüs ritmi tıpta, elektrokardiyogram (EKG) tarafından kaydedilen, kalbin normal atışı.
T dalgası ventrikül repolarizasyonunu gösterir. Bu safhada miyokard hücreleri yeniden negatif yüklerini alır ve tekrar depolarize olmaya hazırlanır. Normalde T dalgası QRS kompleksi ile aynı yöndedir.
İdeal nabız yetişkinlerde istirahat halindeyken 60-100 atıştır. Bu kalp atışı, boyunda ve bileklerde hissedilir. Örneğin; kalbiniz 70 defa kasılırsa yani atarsa, nabzınız 70 demektir. Nabza, 'kalp atış hızı' da denebilir.
1. Derece blokta ileti yavaştır ancak ventriküle geçebilir ve kalp hızı normal kalır. 2. Derece AV blokta ise ise bazı uyarıların bazısı bloke olur, ventriküle geçemez, kalp hızı yavaşlar ve düzensiz olur.
Özellikle ritim bozukluğu, çarpıntı ve göğüs ağrısı varsa test uygulanır. Anormal EKG sonucu bir dizi farklı kalp rahatsızlığının bir işareti olabilir.
QRS-T açısı
QRS aksı ile T aksı arasındaki açı normalde 60 dereceden küçüktür. Bu açının 60 dereceden büyük olması anormaldir. Hele hele 90 dereceden büyük olması kesin bir anormallik işaretidir.
Asistol veya halk arasında bilinen adıyla düz çizgi; kan akışı olmaması, miyokardın kasılmaması ve kardiyak etkinliğin olmaması durumudur. Ölüm kriterleri karşılanmıyorsa Kardiyopulmoner resüstasyona başlanır.
Bradikardi, düşük (yavaş) kalp atış hızı anlamına gelmektedir. Hareketsiz halde oturan bir yetişkinin normal kalp atış hızı dakikada 60-100 seviyelerinde olması gerekmektedir. Bradikardi varlığında nabız 60'ın altındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri