P dalgası atriyum depolarizasyonunu gösterir. Sinoatriyal düğüm sağ atriyumda olduğu ve sinüs uyarısı da buradan çıktığı için ilk önce sağ atriyum depolarize olur. Bu nedenle P dalgasının ilk kısmı sağ atriyum , ikinci kısmı sol atriyum depolarizasyonunu gösterir.
P dalgaları, Dünyanın iç kısmının sıvı katmanları boyunca hareket eder ve yine de yarı katı manto ile sıvı dış çekirdeğin iç yapısı arasındaki geçişten geçerken hafifçe kırılırlar.
P ve S dalgaları yerkabuğunun derinliklerinde, yertabakalarının türüne bağlı olarak (kömür katmanı, çamur, petrol, kayaç gibi), bir kayaç türünden diğerine geçerken kırılırlar.
o Sinüs düğümünden kaynaklanan P dalgasının belirli bir morfolojisi vardır. o Normal süresi 0.04 sn - 0.12 sn'dir, amplitüdü (yükseklik) ise 2.5 mm'dir. o aVR derivasyonunda negatif, diğer derivasyonlarda pozitiftir. o V1 derivasyonunda ise P dalgası bifaziktir.
İlgili 33 soru bulundu
P dalgaları görülmez, çünkü atriyum kontraksiyonu yoktur. Bazal çizgi düzensizdir çünkü P dalgaları yerine fibrilasyon dalgaları vardır.
Normal PR aralığı 120 – 200 ms süreleri arasındadır (üç ila beş küçük kare).
P-dalga dispersiyonu (PDD) 12 derivasyonlu standart EKG'de maksimum ve minimum P-dalga süreleri arasındaki fark olarak tanımlanmaktadır. P-dalga dispersiyonu sinüzal uyarıların intraatriyal ve interatriyal non-homojen ve kesintili iletilmesi ile ilişkilidir.
“P” dalgası atriumların kasılma olayı sırasında ortaya çıkan biyoelektriksel güçleri yansıtır. “QRS” dalgası ise ventriküllerin kasılma olayı sırasında ortaya çıkan biyoelektriksel güçleri yansıtır. “T” dalgası da ventrücüllerin gevşeme olayı sırasında ortaya çıkan biyoelektriksel güçleri yansıtır.
PR segmenti, P dalgasının bitiminden QRS kompleksinin başına kadar olan çizgidir. Atriyumdan gelen uyarı izoelektrik PR segmenti sırasında AV düğüm, His demeti, dallar ve Purkinje liflerinden geçmektedir. Kas kütlesinin az olması sebebiyle çocuklardaki PR intervali yetişkinlere göre daha kısadır.
Normal bir EKG'de p, QRS ve T diye adlandırılan 3 dalga ve bunlar arasında düz çizgiler vardır. Bu dalga ve çizgilerdeki değişiklikler normalden sapmaları gösterir.
Asistol veya halk arasında bilinen adıyla düz çizgi; kan akışı olmaması, miyokardın kasılmaması ve kardiyak etkinliğin olmaması durumudur. Ölüm kriterleri karşılanmıyorsa Kardiyopulmoner resüstasyona başlanır.
Normal bir EKG'de kalp hızı dakikada 60 ile 80 arasında ve düzenli bir ritimde olmalıdır. EKG' de bulunan bütün çizgiler uzman kardiyolog tarafından tek tek yorumlanabilir.
Yeryüzünün yüzeyinde P dalgalarının hızı saniyede 5 km ila 8 km arasında değişir. Gezegenimizin derinliklerinde ise, basınç ve öz kütle daha fazla olduğu için, P dalgaları 13 km/saniye hıza kadar ulaşabilir.
Normal QRS genişliği 70-100 ms'dir (sağlıklı olgularda zaman zaman 110 ms'lik süre gözlenmektedir).
QRS dalgası karıncıklara geçen uyarı ile kasılmayı gösterir. T dalgası ise karıncıkların sakin – gevşeme hale gelmesini gösterir.
S dalgası, QRS kompleksinin R dalgasını izleyen negatif dalgasıdır. QRS kompleksinde S dalgasından sonra ikinci bir pozitif dalga görülebilir. Buna R' denir. Q dalgasını izleyen bir pozitif dalga, yani R dalgası yoksa tek negatif dalganın adı artık sadece Q dalgası değil, QS dalgasıdır.
Bifazik T dalgaları (Tip A) Derin ters dönmüş T dalgaları (Tip B) ST segment elevasyonu olmaksızın var olan anterior STEMI'nin ekivalanıdır.
Dispersiyon, bir prizmada renklerin ayrılmasını sağlayan bir olaydır; aynı zamanda merceklerdeki istenmeyen kromatik sapmayı da açıklar.
PR aralığı: 0.12-0.20sn olmalıdır, trase üzerindeki tüm PR aralıkları eşit olmalıdır. ST segmenti: izoelektirik hattan >1mm çökme veya elevasyon göstermemelidir.
P dalgası atriyumların depolarizasyonunu yansıtır. Sinoatriyal düğüm sağ atriyumda olduğu ve sinüs uyarısı da buradan çıktığı için ilk önce sağ ve daha sonra sol atriyum depolarize olur. Oluşan sağ ve sol atriyal dalgalar EKG de birleşerek P dalgasını meydana getirir.
Sinüs ritmi tıpta, elektrokardiyogram (EKG) tarafından kaydedilen, kalbin normal atışı.
Atriyal Fibrilasyon EKG Özellikleri
P dalgası yoktur. İzoelektrik hat yokluğu. Değişken ventriküler hız. Önceden var olan dal bloğu, aksesuar yolak ya da hız ilişkili aberran iletim yoksa, QRS kompleksleri genellikle < 120 ms'dir.
Kalp yetmezliği oluşabilir. AF ölüm riskini artıran bir sorundur. Atriyal fibrilasyon özellikleri nelerdir? Kalp çarpıntısı, enerji yoksunluğu, yorgunluk, sersemlik, bayılma, göğüste basınç ya da ağrı, normal aktivitelerde nefes darlığı gibi belirtileri ve özellikleri olan bir hastalıktır.
ATRİYAL FİBRİLASYON TANISI NASIL KONULUR? Hastaya EKG yani Kalp Şeridi çekilir. EKG'de düzensiz kalp ritmi görülür ve normalde olması gereken "p" dalgaları yoktur.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri