BCG Aşısı BCG (Bacillus Calmette-Guerin) aşısı, diğer adıyla verem (tüberküloz) aşısıdır.
BCG AŞISI (BACİLLE CALMETTE-GUERİN)
Ülkemizde 2. ayını tamamlamış çocuklara sol koldan deri içine 0,5 ml uygulanır. Zaman içinde yara olup iz kalması beklenir bu şekilde aşının etkin olduğu kabul edilir. 3 aylıktan büyük çocuklara aşı PPD sonrası yapılır.
(Verem aşısı)
Verem mikrobuna karşı yaygın ve ağır tüberkülozda bağışıklık sağlar. Doğumdan sonraki 2. Ayda cilt içine uygulanır. Yapılan yerde yaklaşık 1,5-2 ay sonra iz bırakarak iyileşen cilt reaksiyonu olur.
Bcg Aşı Reaksiyonları
Aşıdan yaklaşık 1-2 ay kadar sonra aşı yerinde önceleri bir sertlik, daha sonrası küçük bir sivilceye benzer kızarıklık olur. Bu sivilce yavaş bir şekilde kabuk oluşturur ve sonra da bir iz bırakarak iyileşir. Bu yara yeri ile oynanmamalı ve kabuk kaldırılmamalıdır.
aşısı neden iz bırakmaz? Çünkü onlar mikro çipti, bu ise nano çip. Küçük olduğundan iz bırakmıyor. içine enjekte edilir.
İlgili 16 soru bulundu
Bu aşı yapıldıktan 2 ay sonra yapılan yerde iz bırakır. DiSeri, Boğmaca ve Tetanoz aşısı: Aynı adı taşıyan hastalıkların enfeksiyonlarına karşı bağışıklık kazandırmak için yapılır. Yenidoğan tetanozunun önüne geçmek için hamilelik döneminde anneye iki doz aşı yapılır.
Ne var ki 1996 yılında tetanos, difteri, boğmaca ve kuduz aşılarının üretimi gerekli aşı üretim teknolojisinin güncellenmemesi suretiyle sona ermiştir ve aşı tedarikinde dışa bağımlı hale gelinmiştir.
2 ay aşısı sağlık bakanlığı takvimde bulunan en önemli aşılar içerisinde yer alır. Özellikle hastalıkların önüne geçebilmek için büyük bir önlemdir. Bu aşı genel olarak omuz bölgesinde hangi klasik olarak gerçekleştirilir.
Aşı deri içine (IC), 0,05 ml. olarak uygulanır. Erişkinlerde 0.1 ml uygulanır. Normalde uygulamadan 2-4 hafta sonra aşı yerinde 10 mm çapında, küçük kırmızı ve hassas bir şişlik belirir. Bu şişlik 2-3 hafta içinde yaraya dönüp, bu sürenin sonunda 5 mm çapında bir iz bırakarak kendiliğinden iyileşir.
Aşı sonrasında aşırı sıcak duş almak, sadece lokal reaksiyon riskini artırabilir. Ancak bunun dışında, “Herhangi bir aşı sonrası duş alınmaz” diye bilimsel bir bilgi yok. Çünkü aşı uygulaması sonrasında cilt açıklığı hızla kapanıyor, buradan vücuda mikrop girmesini beklemiyoruz."
Aşı daima sol omuz adalesi üzerindeki deri içine yapılır ve aşıdan sonraki 3 gün boyunca banyo yapılmamalıdır. Aşı yerinde 2-3 hafta içinde önce kırmızımsı, hafif kabarık bir döküntü olur, daha sonra yara kabuklanır ve küçük bir iz bırakır.
Dünya Sağlık Örgütü, hastalığa neden olan virüsün bilimsel amaçlı araştırılması ve saklanması için bazı sınırlamalar getirmiştir. Tüm dünyada ve Türkiye'de de bu sınırlama sonrasında çiçek aşısı yapımına son verilmiştir. Şu anda dünyanın hiçbir ülkesinde yetişkinlere veya çocuklara çiçek aşısı yapılmamaktadır.
Primer uygulama şeması üç doz olarak uygulanır; birinci doz ile ikinci doz arasında en az dört hafta, ikinci doz ile üçüncü doz arasında en az 6 ay bulunmalıdır. 10 yılda bir uygulanan hatırlatma dozlarıyla devam edilir.
Bacillus Calmette-Guérin (ya da Bacille Calmette-Guérin, BCG) veya verem aşısı.
Verem aşısı, hastalık yapma gücü azaltılan canlı bakterilerden oluşmaktadır. Bu aşı genel olarak cilt içine enjeksiyon yolu ile uygulanmaktadır. Verem aşısı çoğunlukla bebeklerin bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için uygulanmaktadır. Deri içine uygulanan verem aşısının uygulama zamanı çok önemlidir.
Enjeksiyon (iğne) yerinde ağrı, şişlik ve kızarıklık gelişmesi, tüm aşılardan sonra değişen oranlarda (%5-60) gözlenebilir. Özellikle tetanoz aşısının tekrarlayan dozlarında bu reaksiyon daha sık gözlenmektedir. Bulgular genellikle 24-48 saat içinde kendiliğinden düzelmektedir.
Uygulama yapıldıktan hemen sonra sonuçları ortaya çıkmaya başlar. Uygulama yapılan kişinin cilt yapısına göre 6-8 ay kadar kalıcılık sağlar. Uygulamanın düzenli yapılmasına bağlı olarak bu etki kalıcılığını uzun süre arttırmaktadır. Asıl amaç sağlıklı bir cildin temelini atmaktır.
Burun akıntısı, hafif ateş, üşüme, titreme, yorgunluk ve eklemlerde ağrı görülebilir. Bu durum genellikle 2-3 gün içinde kendiliğinden geçer. Bunun dışında, mesaneye verilen BCG aşısı, idrar yaparken yanma, sızlama, acıma ve sık idrara gitme gibi durumlara neden olur. Bazen idrardan kan da gelebilir.
Eğer bebek 3. ayını bitirmiş veya daha büyükse BCG aşısı yapılmadan önce Tüberkülin Deri Testi (PPD Testi de denir) yapılarak sonucu değerlendirilmelidir. BCG aşısı yapılmış çocuklara skar olsun olmasın BCG tekrar yapılmaz. Aşılanmamışlarda 6 yaşından sonra BCG aşısı önerilmemektedir.
Halk arasında menenjit aşısı olarak da bilinir. 2, 4, 6. aylar ile 18. ayda beşli karma aşı içerisinde, kas içine uygulanır. Çocuk felci enfeksiyonuna karşı bağışıklık sağlar. 2, 4, 6. aylar ile 18. ayda beşli karma aşı içerisinde uygulanır. İlköğretim 1. ve 8. sınıflarda pekiştirme dozları yapılır.
2.ay Aşı Takvimi: Bebek rutin kontrolü sırasında bebeğinizin 3 farklı aşı olması gerekmektedir. Bunlar BCG (Verem aşısı), KPA ve 5'li karma aşı'dır. BCG, yani verem aşısı, tüberküloza sebep olan mikroorganizmaya bağışıklık sağlanması için uygulanır. Bazı bebeklerde aşı yapılan yerde ufak bir iz oluşabilir.
Çiçek aşısını uygulayan kişi, deride birden fazla delik açardı. Aşı, deri altı doku gibi daha derin cilt katmanlarına nüfuz etmezdi. Enjekte edilen zayıf virüs bu dermal katmana ulaştığında çoğalmaya başlar. Bu, papül olarak bilinen küçük, yuvarlak bir yumru oluşmasına neden olur.
TETANOZ AŞISI YAPILMAZSA NE OLUR? TETANOZ AŞISI yapılmayanlar, herhangi bir yaralanma sonucu tetanoz enfeksiyonuna maruz kalırsa, ölümle sonuçlanabilen tetanoz hastalığına yakalanma riski ile karşı karşıya kalacaktır. En sık ölüm sebebi solunum kaslarının istemsiz kasılmasına bağlı gelişen solunum yetmezliğidir.
Hastalıktan korunmanın en kesin yolu ise kişilerin tetanoz aşısı yaptırmalarıdır. Yetişkin, çocuk ve hamile bireylere tetanoz aşısı kolaylıkla yapılabilmektedir. Tetanoz aşısı aşı merkezleri ve sağlık ocaklarında koldan uygulanır. Tetanoz aşısının koruma süresi sınırlıdır.
• TETANOZ AŞISININ YAN ETKİLERİ
- Enjeksiyonun planlandığı gün iyi hissetmeme. Aşılar dâhil olmak üzere herhangi bir ilaçla yan etki gelişme riski olabilir. Bunlar genellikle hafiftir ve kendiliğinden kaybolurlar. Ciddi reaksiyonlar da mümkündür ancak nadirdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri