Ekim ayında lale, sümbül, gündüzsefası, adonis, nergis, petunya, kahkahaçiçeği, floks, kazayağı, kuşotu, ağlayan gelin çiçeği, dağ lalesi, çiğdem çiçeği, kardelen lale, süsen çiçeği gibi birçok çiçek türü ekilebilir. Bu çiçekler büyüme şartları gereği ekim ayı için oldukça elverişlidir.
Ekim: Kadife Çiçeği
Ekim ayında doğan insanların biraz sert görünümlü olsa da yumuşak kalpli olduklarını bilirsiniz. İşte bu yüzden onların doğum çiçeği, kadife çiçeği. Hem sertlik hem de samimiyeti temsil eden kadife çiçeğiyle yakınlarınızı ya da kendinizi mutlu edebilirsiniz.
Sümbül, Biberiye, Nergis, Kekik, Aslanağzı, Menekşe ve süs lahanası Kasım ayı için uygun çiçeklerdir. Bitkiler Kasım ayında doğru bir şekilde dikildiği zaman, yetişmesi hızlı olacaktır. Genellikle ilkbahar aylarında ekim yapıldığı düşünülmektedir ama Kasım ayında da devam edilir.
Ekim ayında ekilebilecek sebze sayısı oldukça fazladır. Ispanak, maydanoz, taze soğan, nane, semizotu, dereotu, marul, kabak, roka gibi çok sayıda sebze bu ayda ekilebilenlerden bazılarıdır. Her mevsimin kendine özgü özellikleri olması nedeni ile ekilen sebze ve meyve türlerinde de değişiklik olması kaçınılmazdır.
İlgili 44 soru bulundu
Havuç, turp, marul, kıvırcık, nane, maydanoz, roka, tere sonbaharda ekilebilecek sebzelerdir. Tohumları ektikten sonra toprağın nemli kalmasına dikkat etmelisiniz. Balkonda ilk yetiştiricilik için önerimiz aromatik bitkilerdir.
Ekim ayında ılıman iklime sahip yerlerde açık alana fide olarak marul, karnabahar, maydanoz, kereviz, lahana ve brokoli dikimi yapılabilir. Tohumdan ıspanak, maydanoz, tere, roka, dereotu ve turp gibi sebze çeşitleri ekilebilir.
Lale, sümbül, nergis, adonis, gündüzsefası, kahkahaçiçeği, petunya, kazayağı, kuşotu, floks vb. çiçekler bahar aylarına hazır olmak adına ekim ayında ekilebilirler.
Ekim: Buğday, arpa, yulaf, çavdar, yonca, zeytin, sarımsak, soğan, tere, roka, mercimek, bakla ve dereotunun tohumu ekilir. Kasım: Buğday, arpa, yulaf, çavdar, yonca, bezelye ve baklanın tohumları ekilir.
Çiçek tohumlarını ekmenin belli bir zamanı bulunmaktadır. Çiçek tohumları ekmek için en uygun mevsim bahar ayları olmaktadır. Ev ortamında çiçek tohumu ekilecekse bunun için özel bir zaman beklenmesine gerek olmamaktadır. Çiçek tohumları ekilmeden önce bir süre su içinde bekletilmeleri gerekmektedir.
Kışın da rengarenk ve mis kokulu çiçekler bulabileceğini söyledik, peki kış mevsiminde hangi çiçekler ekilir? Kışın ölmeden dayanabilen çiçekler arasında kasımpatı, şebboy, sümbül, kardelen, nergis, çuha çiçeği, sıklamen, açelya, yılbaşı çiçeği ve orkide sayılabilir.
Kışın rengârenk ve harika kokulu çiçekler yetiştirebilirsiniz. Peki, kış dönemi hangi çiçekleri ekebilirsiniz? Kışın solmadan dayanabilen bitkiler arasında kasımpatı, çuha çiçeği, kardelen, nergis, sıklamen, şebboy, yılbaşı çiçeği, sümbül, açelya ve orkide söylenebilir.
Sonbaharda açan soğanlı çiçeklerin soğanlarını ekmeye başlayabilirsiniz. Ekim ayında; marul, karalahana, brokoli, dereotu, ıspanak, maydanoz, roka, kereviz ve lahana dikimi yapmaya başlayabilirsiniz. Tere, turp gibi bitkileri, bu ayda tohumdan ekerek kısa zamanda verim alabilirsiniz.
Ne Zaman Ekilir? Bahçe gülleri fidan olarak her mevsim dikilebilir. Açık kök ya da saksıda alınan gül fidanlarını toprağa dikmeden önce sürülmesi ve temizlenmesi gerekir. Her mevsim dikilmeye uygun olsa da sonbahar sonu ya da ilkbahar başı dikilmesi en uygun zamandır.
Soğanlı bitkilerinizin en uygun dikim zamanı ekim ayı olacaktır. Saksı veya bahçedeki soğanlı bitkiler ilkbahar aylarında çiçek açacaklardır. Ekim yapacağınız toprağın içerisine zengin bir gübre eklemesi yaparak, 10 gün öncesinde dinlenmek için bırakmanız yararlı olacaktır.
Kısa Sürede Yetişen Meyveler
Domates, salatalık, biber, soğan (soğan özellikle çok ama çok kısa bir süre içerisinde yetişir), çilek, sarımsak ve fesleğen oldukça kolay ve hızlı büyüyen meyve ve sebzedir. Bu sebze ve meyveleri saksıya dikerek kısa süre içerisinde yetiştirebilir ve tüketebilirsiniz.
Balkonunuzda biber, salatalık, çeri domates, marul, nane ve yeşil soğanı kolayca yetiştirebilirsiniz.
Nane, sarımsak ve arpacık soğan, kışın saksıda yetişen sebzeler arasında yer alıyor. Maydanoz, biberiye, dereotu, lahana, havuç, marul, ıspanak, tere ve roka da bunlardan birkaçını oluşturuyor. Ayrıca kışın saksıya; reyhan, brokoli, turp, kekik ve şeker bezelyesi ekmeniz de mümkün.
Marul, havuç, lahana, pancar, ıspanak, pazı, brokoli, roka, sanayi bitkileri ekim başında ve ortasında ekilebilir. Bu ürünlerin dışında; fasulye, arpa, buğday, haşhaş da ekilebilir bölgesel sıcaklıklarını göz önünde bulundurmanız gerekir.
(1) Sonbaharda yetişen sebzelerden olan brokoli sağlığa yönelik faydaları nedeniyle mevsiminde bol bol tüketilmeli. Diğer sonbahar sebzeleri arasında kereviz, sarımsak, yer elması, pırasa, ıspanak, turp, kara lahana, kırmızı turp ve soğan da bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri