Bordo bulamacı, meyve ağaçlarına sonbaharda yaprakların dörtte üçü veya tamamı döküldüğünde %2'lik doz ile uygulanıyor. İlkbaharda uygulanacağında ise gözler uyanmadan 1 hafta kadar önce %1-1.5'luk doz yeterli görülüyor. Uyanmaya başlayan bağlarda, sürgün boyları bir karışa ulaştığında bordo bulamacı atılabiliyor.
Özellikle sonbahar (yaprakların 3/4'ü yada tamamı döküldüğünde %2 dozda) ve ilkbaharda (gözler uyanmadan 1 hafta önce %1-1,5 dozda) meyve ağaçlarına bordo bulamacı uygulandığında ertesi yıl çıkabilecek potansiyel olarak bulunan pek çok hastalığa karşı etkili ve ekonomik bir mücadele ilacı olmaktadır.
İçerisinde bulamaç kalmamalıdır. Ayrıca ilaçlama yapılacağı zamanki hava koşulları çok önemlidir. Eğer yağmur beklentisi varsa ilaçlama yapılmamalıdır. Çünkü ilaçlamadan sonra yaklaşık 10 saat süre içerisinde yağmur yağacak olursa ilaç gerekli etkiyi yapamadan yıkanmış olur.
Hazırlanan bulamacı sonbaharda meyve ağaçlarının yapraklarının %75'i. döküldükten sonra kış süresince, ilkbaharda ise gözler. patlamadan bir hafta önce uygulayabilirsiniz.
Kasım-Aralık'ta yaprakların ¾'ü ya da tamamı döküldükten sonra % 2 dozda Bordo Bulamacı yapılır. Şubat-Mart ayında gözler uyanmadan 1 hafta önce %1-1,5 dozda Bordo Bulamacı yapılır. Değerli Üreticilerimiz; İLAÇLAMA YAPARKEN LÜTFEN!
İlgili 19 soru bulundu
Bunun dışında meyve ağaçlarında çiçek açmayı geçiktirmek için alınan bir takım tedbirler var. Bunlardan bir tanesi de bordo bulamacı dediğimiz göz taşı ve kireç karışımı ile ağaçların yıkanması süratiyle çiçek açmayı geçiktirmeye çalışıyor çiftçilerimiz.
Sonbahar ve ilkbahar olmak üzere yılda iki kez kullanılmakta olan bordo bulamacı kullanıldığı zamana göre Göztaşı ve Kireç oranlarıda değişmekte olduğundan o oranlara göre de adlandırılmakta ve Sonbahar da % 2'lik ve ilkbaharda %1'lik bordo bulamacı uygulanmaktadır.
Doğal Tarım yöntemleri gibi. Bordo bulamacı balıklara, büyük ve küçük baş hayvanlara ve toprakta bakır sülfat miktarı yükseldiğinde de tüm toprak canlılarına, en başta solucanlara zararlıdır. Solunum yollarını ve ciğerleri etkilediği için, yaparken veya kullanırken maske ve plastik elbise giymeniz şart.
BORDO BULAMACI
2- Bordo bulamacı hiçbir ilaçla karıştırılıp atılmaz. 3- Ağacın üst dallarından başlayarak alta doğru-aşırıya kaçmadan-yıkama şeklinde (tüm ağaç) ilaçlanır. 4- İlaçlamadan sonra10 saat içinde yağış olursa ilaçlamayı tekrar etmek gerekir.
İlaçlama, ağaçların kış uykusunda olduğu dönemde ve en geç gözler uyanmadan iki hafta öncesine kadar yapılmalıdır.
2-4 saat içinde veya 4 saatin dışında yağmur yağarsa, temelde makyaj spreyi yapmaya gerek yoktur. İlaçlamadan sonra, tek seferlik 10 mm'den az yağış olursa, yeniden püskürtmeye gerek yoktur; Tek seferlik yağış 10 mm'yi aşarsa, ilaçlar arasındaki aralık 8 saati geçmez ve sprey tekrar yarıya indirilmelidir.
Öğle sıcaklığında, yağmurdan önce, rüzgarlı havalarda ilaç atılmamalı, • İlaçlar tavsiye edildiği dozda ve zamanında kullanılmalı, • Son ilaçlama ile hasat arasındaki geçmesi gereken süreye dikkat edilmeli.
Bitkileri büyütürken onları hastalıklardan uzak tutmak veya hasta olduklarında tedavi etmek oldukça önemlidir. Hem bitkilerin hastalıklardan kurtulmasını sağlayan hem de hastalıklara karşı önleyici olarak kullanılan bordo bulamacı, domates fideleri üzerinde de kullanılır.
3.İlaçlama: Meyve ağaçları çiçek açtıktan sonra çiçek taç yapraklarının %70-80 ni dökülünce herhangi bir karaleke ilacı ile ilaçlanır. Çok yağışlı bölgelerde ise 4.ve 5. ilaçlamada yapılabilinir.
Bordo bulamacı, meyve ağaçlarına sonbaharda yaprakların dörtte üçü veya tamamı döküldüğünde %2'lik doz ile uygulanıyor. İlkbaharda uygulanacağında ise gözler uyanmadan 1 hafta kadar önce %1-1.5'luk doz yeterli görülüyor. Uyanmaya başlayan bağlarda, sürgün boyları bir karışa ulaştığında bordo bulamacı atılabiliyor.
Göztaşı bir torba veya sepet içinde bu suya sarkıtılarak eritilir. Bu şekilde hazırlanmış göztaşı eriği yavaş yavaş 100 litrelik kapta bulunan kireçli su üzerine dökülür ve bir ağaç sopa ile devamlı karıştırılarak çivit mavisi bir bulamaç elde edilir.
Sonbahar ve ilkbahar olmak üzere yılda iki kez kullanılmakta olan bordo bulamacı kullanıldığı zamana göre Göztaşı ve Kireç oranlarıda değişmekte olduğundan o oranlara göre de adlandırılmakta ve Sonbahar da % 2'lik ve ilkbaharda %1'lik bordo bulamacı uygulanmaktadır.
Sonuç Olarak; Bordo Bulamacı Zeytinde Sorun Olan Dal Kanseri Ve Halkalı Leke Hastalıkları Gibi Mantar Ve Bakteri Hastalıklarının İlacıdır. Bu Nedenle Zeytin Bahçelerinde Hasat Yapıldıktan Sonra Zeytin Ağaçlarına Koruma Amacı İle Bordo Bulamacı Uygulanması Tavsiye Edilir.
Sert veya yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarına, antepfıstığı, kayısı, şeftali , armut, ayva, zeytin, vişne ve sebzelerde; karpuz, kavun, salatalık, domates, patates gibi kabakgillere sıvı bordo bulamacı kullanılır.
Bordo bulamacının balıklara, çiftlik hayvanlarına ve—toprakta olası bir bakır birikiminden dolayı—solucanlara zararlı olduğu tespit edilmiştir.
Sonbaharda yaprakların %75'i ya da tamamı döküldükten sonra veya ilkbaharda gözler uyanmadan önce kuru dal kalmayacak şekilde yıkama şeklinde uygulanır.
Kasım – Aralık 'ta Yaprakların 3/4'ü yada tamamı döküldükten sonra %2 dozda Borda Bulamacı yapılır. Şubat ayında gözler uyanmadan 1 hafta önce %1 dozda Borda Bulamacı yapılır. Mayıs – Haziranda yaprak zararlıları görüldüğünde insektisit (böcek) ilaçları kullanılmalıdır.
Bordo bulamacı, bitkileri mantarî hastalıklara karşı korumak amacıyla kullanılan bir fungusittir. 1,5kg göztaşı 50litre suyla, 50 litrelik plastik, tahta veya beton kapta karıştırılır.
Güllerde pas hastalığına, mildiyö hastalığına, lalelerde botrytis yanıklığına karşı bordo bulamacı atıldığında hastalık önlenmektedir.
Özellikle sonbaharda hasattan sonra ve ilkbaharda çiçek gözleri uyanmadan önce zeytin ağaçlarına bordo bulamacı uygulandığında, ertesi yıl olabilecek potansiyel hastalıklara karşı etkili ve ekonomik bir mücadele yapılmış olunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri